Arhīva kalendārs

« May 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Lai virzītos uz Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmā 2015.–2020. gadam izvirzīto mērķi veicināt degradēto teritoriju revitalizāciju, kopš 2015. gada rudens Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Valmieras pilsētu un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, kā arī partneriem Somijā un Zviedrijā īsteno projektu “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE). Vidzemes plānošanas reģions šajā projektā ir izstrādājis instrumentu piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu prioritizēšanai, kas iecerēts kā atbalsts pašvaldībām lēmumu pieņemšanā par piesārņotu vietu pārvaldību. Šis instruments tapis nolūkā sekmēt piesārņoto vietu ilgtspējīgu attīrīšanas metožu izmantošanu un sniegt rekomendācijas, kā labāk prioritizēt “sliktākās” vietas.

Instruments balstīts uz multikritēriju analīzi, kas dod iespēju:

  • savstarpēji salīdzināt dažādas alternatīvas un ranžēt tās,
  • noteikt “visizdevīgāko” alternatīvu,
  • kompleksā lēmumu pieņemšanas procesā vienlaicīgi ņemt vērā plašu faktoru virkni.

Lai pieņemtu lēmumu vai sakārtotu prioritārā secībā piesārņoto un/vai potenciāli piesārņoto vietu attīrīšanas iespējas/vajadzību, tiek izvirzīti vairāki kritēriji, pēc kuriem var veikt salīdzināšanu. To dara, veicot matemātiskus aprēķinus, un lēmumu pieņem pēc veiktajiem aprēķiniem un iegūtā rezultāta.

Vērtēšanas kritēriji ir dažādi:

  • tehniskie kritēriji (piesārņojuma veids, apjoms, tehnoloģija)
  • vides kritēriji (piesārņojums, draudi cilvēku veselībai)
  • ekonomiskie kritēriji (finansējums, NĪV palielināšanās)
  • tiesiskie kritēriji (attīstības plānošanas dokumenti, normatīvie akti)
  • sociālie kritēriji (sabiedrības viedoklis, sociālā vide)
  • drošības kritēriji
  • laika kritēriji
  • u. c.

Lēmumu pieņemšanai tiek piedāvātas divas metodes:

Tiešā novērtēšana: katram izvirzītajam kritērijam piešķir vērtību robežās 0–10. Šī ir ļoti efektīva metode, ja tiek rūpīgi pielietota. Sarežģīts uzdevums, ja kritēriju skaits ir liels un tiem ir dažāds saturs.

Kritēriju svara analīze: katram kritērijam tiek piešķirts “svars” un var tikt piešķirts kritērija “sliekšņa līmenis”. Jo svarīgāks ir kritērijs, jo lielāks "svars" tam tiek piešķirts. Šī metode noderīga, lai izvērtētu kritērija svara un finansiālā ieguldījuma attiecību.

 

Šī instrumenta stiprās puses:

 + komplekss lēmums, kas ļauj ņemt vērā plašu faktoru virkni;

+ svarīgs ir process; galvenais ir nevis atrast vienīgo risinājumu, bet radīt konstruktīvu radošu pieeju problēmas risinājumam.

Šī instrumenta vājās puses:

 – garš un laika ziņā ietilpīgs process;

– izvērtēšanā jāpiedalās jomas ekspertiem, kam jābūt zinošiem arī citās jomās;

– iedzīvotāju attieksme var būt dažāda, katru vairāk interesē sev tuvā teritorija, bet mazāk tas, kas atbilst kopējiem attīstības plāniem un tendencēm.

 

Rīks tika testēts kopā ar vairākām Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām, kuras atzina, ka tas varētu būt ļoti noderīgs arī lēmumu pieņemšanai citās situācijās, piemēram, ranžējot secību, kādā pilsētā vai novadā būtu jāveic ceļu uzturēšana/remontdarbi.

 

DOKUMENTI PIEEJAMI LEJUPIELĀDEI:

Apraksts par multikritēriju anlīzes rīku ŠEIT.

Pielikums ar abu metožu Excel tabulām lejupielādējams ŠEIT.

Katrai metodei pirms izmantojamās tabulas ir pievienoti norādījumi par pareizu to aizpildīšanu. Norādām, ka tabulā sniegtie kritēriji ir paraugs, tie ir maināmi, ne vienmēr ir nepieciešams novērtēt visus kritērijus, kā arī pēc nepieciešamības ir iespējams veidot jaunus.

 

Prioritizēšanas rīks izstrādāts Centrālbaltijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE).

Projektā ir izstrādāta arī Stratēģija piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldībai, ar kuru var detalizētāk iepazīties ŠEIT.

 

Vairāk par projektu INSURE un izstrādātajiem dokumentiem: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv


Vidzemes plānošanas reģions popularizēs Latvijā līdz šim maz pielietotu sabiedrības iesaistes formu valsts pārvaldē – līdzdalības budžetēšanu, ieviešot izmēģinājuma projektu par iedzīvotāju līdzdarbošanos lēmumu pieņemšanā par budžeta izlietošanu dažādām vietēja līmeņa iniciatīvām.

Līdzdalības budžetēšana (participatory budgeting) ir demokrātisks lēmumu pieņemšanas process, kurā sabiedrības pārstāvji iesaistās pašvaldību vai valsts budžeta veidošanā, tā lemjot, kā tērēt daļu no tā. Veicot izmēģinājuma projektu “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci), Vidzemes plānošanas reģions aktualizēs nepieciešamību stiprināt valsts iestāžu lēmumu pieņemšanas procesus savstarpējā sadarbībā ar vietējo sabiedrību. Sākotnēji tiks veikta situācijas analīze, kā ietvaros plānots izpētīt iedzīvotāju iesaisti pašvaldību lēmumu pieņemšanas procesos šobrīd, politisko situāciju, kā arī atlasīt labo prakšu piemērus pašvaldībās. Pēc tam iecerēts veikt iedzīvotāju aptaujāšanu, lai noskaidrotu sabiedrības vajadzības un izvērtētu esošo situāciju saistībā ar sabiedrības iesaisti līdzdalības budžetēšanas aktivitāšu īstenošanā katrā projekta partnerreģionā, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģionā.

Projekta stiprā puse ir plašā starptautiskā partnerība, jo tajā iesaistīti pārstāvji no tādām Eiropas valstīm, kurās līdzdalības budžeta process kā sabiedrības iesaistes forma lēmumu pieņemšanā ir salīdzinoši attīstīta, piemēram, no Vācijas, Somijas un Polijas. Projekta ieviešanas laikā partneru pieredze sniegs iespēju šo valstu labās prakses pieredzes analizēt un pārņemt pārnešanai Vidzemē reģionam atbilstošā formā. Plānoti pasākumi un darbnīcas iedzīvotājiem, lai pārspriestu sabiedrības līdzdalības jautājumus. Tāpat paredzēts izstrādāt e-vides risinājumu ar iespēju iedzīvotājiem ierosināt vai nobalsot par, viņaprāt, reģionam nepieciešamu iniciatīvu kultūras jomā.  

Aktivitātēs sadarbojas partneri no Latvijas  - Vidzemes plānošanas reģions un Sociālās inovācijas centrs, kā arī partneri no Vācijas, Somijas, Lietuvas un Polijas

Latvijā arvien vairāk aktualizē līdzdalības budžeta procesa pieeju valsts iestāžu lēmumu pieņemšanā. Līdz šim īstenoti neliels skaits iniciatīvu, kas iekļauj līdzdalības budžetēšanas principu. Viena no Vidzemē īstenotām iniciatīvām ir “Cēsu Projekti” – Cēsu novada pašvaldības iniciēta un sadarbībā ar pūļa finansēšanas vietni www.projektubanka.lv izveidota iedzīvotāju iniciatīvu un ideju platforma, kas sniedz iespēju ikvienam novada iedzīvotājam ierosināt un īstenot savas idejas vai atbalstīt līdzcilvēku idejas, kas vērstas uz Cēsu novada attīstību. Šobrīd Valdības deklarācijā (“Deklarācija par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību”) pausts, ka tiks ieviests pilotprojekts "līdzdalības budžets", ļaujot atsevišķu pašvaldību iedzīvotājiem nepastarpināti izlemt par pašvaldības finansējuma sadales prioritātēm.

Projekts “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) īstenots Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. “EmPaci” mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un veidot sociālās saites pašvaldībās, izplatīt ideju par līdzdalības budžeta veidošanu un projekta labajām praksēm Baltijas jūras reģionā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/lidzdalibas_budzeta_procesa_attistiba_baltijas_juras_regiona_empaci/info/

 

Papildu informācija: Lelde Ābele, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, projekta sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Lai rosinātu publisko ēku apsaimniekotājus uzzināt vairāk par Baltijas jūras reģiona valstīs piedāvātajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem ēku energoefektivitātes paaugstināšanai, projekta EFFECT4buildings komanda 7. maijā no plkst. 10.00 līdz 12.00 (pēc Latvijas laika) organizē tiešsaistes sanāksmi angļu valodā. Tajā piedalīsies četri uzņēmumi, kas stāstīs par saviem risinājumiem, sākot no energoefektīviem ūdens jaucējkrāniem, griestu paneļiem telpu apsildīšanai un dzesēšanai līdz pat ventilācijas sistēmai un saules paneļiem.

Par katru risinājumu vairāk var uzzināt projekta mājas lapā http://www.effect4buildings.se/en/Pages/Technological-solutions.aspx Sanāksmē aicināti piedalīties arī ēku apsaimniekotāji. Būs iespēja tiešsaistē uzdot savu jautājumu ražotājam. 

Lai iegūtu tiešsaistes linku uz sanāksmi, lūdzam atsūtīt ziņu uz e-pastu: baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv 

Par EFFECT4buildings projektu

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. EFFECT4buildings mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv