Arhīva kalendārs

« June 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Projekta Baltic Loop ietvaros tika izstrādāta maršruta VIA Hanseatica tūrisma un transporta koridora  attīstības vīzija 2030. gadam. Pētījumam ir divas daļas – esošās situācijas analīze un stratēģiskais ietvars.

Esošās situācijas analīze ietver pētījuma izstrādei būtiskāko plānošanas dokumentu un normatīvu apkopojumu, pasažieru plūsmu analīzi, infrastruktūras stāvokļa un pakalpojumu kvalitātes novērtējumu, iesaistīto pušu intervēšanas laikā iegūto būtiskāko informāciju , kā arī stipro un vājo pušu, iespēju un draudu analīzi.

Stratēģiskajā daļā definēta attīstības vīzija, kas ir sekojoša: “VIA Hanseatica tūrisma koridors ir savienojošā stīga starp populārākajiem galamērķiem – Rīgu, Gaujas Nacionālo parku un Tartu - , kurā nodrošinātas plašas, ērtas, efektīvas un videi saudzības mobilitātes iespējas.” Tāpat dokumenta stratēģiskajā daļā definēti mērķi, prioritātes un tām atbilstošās rīcības, kas visas tika izvirzītas kopā ar nozares spēlētājiem diskusijās un viedokļu apmaiņās.

 

Aicinām iepazīties tuvāk ar dokumentiem:

>> Esošās situācijas analīze

>> Stratēģiskā daļa

>> Kopsavilkums angļu valodā

>> Infografika latviešu valodā

>> Infografika angļu valodā

 

Lai palielinātu attēlu, lūdzam klikšķināt ŠEIT


Starptautisks transporta eksperts ESPON EGTC direktors Wiktor Szydarowski, PhD, pētījuma izstrādes ietvaros dalījās viedoklī: “Vidzeme ir ļoti neskarta un jauka vide ar daudzām vērtīgām dabas un kultūras mantojuma teritorijām. VIA Hanseatica tūrisma maršruta pamatā ir dažādu vērtību sasaistīšana starp pilsētām un gar galvenajām transporta asīm. Gan vietējiem, gan ārvalstu tūristiem šeit tiek piedāvāts daudzveidīgs un izsmalcināts tūrisma pakalpojums. Maršrutā būtu nepieciešams arī nodrošināt kvalitatīvus savienojumus ar sabiedrisko transportu, bet ne vienmēr ar biežiem savienojumiem, nerunājot par ātrgaitas līnijām, jo tas ir utopiski. Tāpēc jādomā par VIA Hanseatica zīmola maiņu, un Vidzemei būtu jāskatās uz lietām, kas to atšķirtu no citām tūrisma teritorijām Eiropā, – tātad nestandarta vilcieniem, nestandarta idejām attīstībai.”

VIA Hanseatica un tam piegulošā teritorija ir nozīmīgs tūrisma attīstības koridors, taču viens no tā pilna potenciāla sasniegšanas limitējošajiem faktoriem ir transporta pakalpojumu pieejamība un kvalitāte. Gan vietējiem, gan ārzemju tūristiem, meklējot alternatīvu pārvietošanās veidu personīgajam autotransportam, nākas saskarties ar piedāvāto transporta risinājumu sadrumstalotību, digitāli pieejamās informācijas trūkumu, kā arī sabiedriskā transporta kursēšanas laiku nesalāgotību, kas kavē ērtu pārvietošanos starp vairākiem tūrisma objektiem transporta koridora tuvumā. Arī izvēloties personīgo autotransportu, tūristi saskaras ar dažādiem šķēršļiem, piemēram, infrastruktūras kvalitāti (autoceļu stāvoklis, norāžu trūkums).

Tūrisma maršruta VIA Hanseatica attīstības vīzijas izstrāde skatāma kontekstā ar hierarhiski augstāk stāvošo spēkā esošo Vidzemes plānošanas reģiona attīstības plānošanas dokumentu Ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam.

Mobilitātes pakalpojumu un infrastruktūras pieejamība ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem tūrisma maršruta VIA Hanseatica attīstībai. Kopējā satiksmes plūsma tiks padarīta efektīvāka, uzlabojot transporta infrastruktūru, sabiedriskā transporta pakalpojumus, savienojumus, sniedzot iespējas izmantot dažādus transporta veidus pirmajam / pēdējam kilometram un ieviešot jaunas mobilitātes iespējas VIA Hanseatica ietekmes areālā.

VIA Hanseatica (www.viahanseatica.info)  ir vēsturiski sens tūrisma maršruts, kas savieno Igauniju, Latviju un Krieviju. Šā maršruta pamatā ir transporta un tirdzniecības maršruts, ko veido vēsturiskie tirdzniecības ceļi no Sanktpēterburgas caur Tartu uz Rīgu.  Pētījuma tvērums ir tūrisma maršruta VIA Hanseatica daļa, kas ietilpst Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā.

 

Jautājumiem: Inese Jēgere, projekta Baltic Loop vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, (inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv); Kristīne Malnača, projekta Baltic Loop eksperte Vidzemes plānošanas reģionā (kristine.malnaca PIE vidzeme PUNKTS lv).

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, (anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv).  

CITAS PROJEKTA BALTIC LOOP ZIŅAS

-

Projektam noslēdzoties, sagatavoti trīs tematiskie video un trīs tematiskās faktu lapas, kopsavelkot projekta ietvaros risinātos jautājumus, tostarp iekļaujot arī piedāvātos risinājumus trīs projektā definēto transporta koridoru attīstībai gan jūrā, gan uz sauszemes. Visi sagatavotie materiāli ir angļu valodā. Ar detalizētiem projekta rezultātiem aicinām iepazīties projekta mājaslapā www.balticloop.eu , sadaļā “Deliverables”.

>> VIDEO

#1 How to reduce transportation bottlenecks?

#2 Discover business models for smart and sustainable sea logistics and port operations

#3 Dialogue between different transportation actors

 

>> FAKTU LAPAS

#1 DISCOVER BUSINESS MODELS FOR SMART AND SUSTAINABLE SEA LOGISTIC AND PORT OPERATIONS

#2 DIALOG BETWEEN DIFFERENT TRANSPORTATION ACTORS

#3 TECHNICAL AND NON-TECHNICAL SOLUTIONS

 

>> PROJEKTA NOSLĒGUMA KONFERENCE  - 2021. gada 16. jūnijs (VIDEO IERAKSTS UN PREZENTĀCIJAS)

Jūnija vidū tika organizēta arī projekta noslēguma konference. Lai arī tā pirmsākumos bija plānota kā klātienes pasākums, tomēr, ņemot vērā apstākļus, pasākums pulcēja dalībniekus tiešsaistē. Konference uzskatāma par pagrieziena punktu projekta īstenošanas nogrieznī – tajā interesenti varēja iepazīties ar divu gadu garumā paveikto.

Margarita Golovko, Igaunijas Finanšu ministrijas pārstāve konferencē klātesošajiem norādīja, ka Baltic Loop projekta rezultāti nāk tieši īstajā brīdī – šobrīd notiek nākamā plānošanas perioda programmēšana, un projektā veiktās izpētes secinājumi uzskatāmi par būtiskiem vairāku prioritāru jautājumu virzīšanai.

Baltijas transporta loka (jeb Baltic Loop) partnerība jau sākotnēji bija izvirzījusi ambiciozu mērķi, apgalvojot, ka nepieciešams attīstīt Rietumu-Austrumu virzienu pasažieru un kravu pārvadājumiem, lai gan līdz šim par perspektīvāku skatīts Ziemeļu-Dienvidu virziens.

Aicinām noskatīties konferences ierakstu, kas pieejams projekta Facebook lapā, kā arī aplūkot konferences prezentācijas, kas vienviet apkopotas >> ŠEIT.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

CITAS PROJEKTA BALTIC LOOP ZIŅAS

-

Noslēgušās Vidzemes plānošanas reģiona un Erasmus+ projekta SPECHALE  organizētās e-mācības par kultūras mantojumu un pievilcīgu dzīves vidi. Četru moduļu mācību pilotkursu pabeiguši un sertifikātu saņēmuši 66 dalībnieki. Mācību ietvaros tika apgūtas tēmas par kultūras mantojumu, mārketingu un tirgvedību, komunikāciju un uzņēmējdarbību. Piesakoties mācībām, dalībnieki varēja izvēlēties apgūt kādu konkrētu moduli vai arī apgūt visu programmu, t.i., visus četrus moduļus. Visus četrus moduļus apguvuši 39 kursanti, trīs moduļus – 11; divus – 4, bet vienu moduli – 12 kursanti.

Kursa dalībnieku vidū bija arī vairāki pieredzējuši tūrisma jomas pārstāvji, taču lielākā daļa ar tūrisma vai kultūras nozari iepriekš nebija saistīti. Mācību laikā saņemtās zināšanas palīdzēja gūt pārliecību, ka kultūras mantojumu iespējams veiksmīgi integrēt tūrisma piedāvājumā.

Sākotnēji mācībām pieteicās vairāk nekā 150 interesentu, no kuriem daļai bija interese par atsevišķām tēmām un mācību materiāliem. Lielākoties interesenti bija no Vidzemes reģiona, taču mācībām pievienojās arī daži dalībnieki no Kurzemes un Pierīgas.

Kā atzīst SPECHALE projekta vadītāja Lienīte Priedāja-Klepere: “Šādas mācības notika arī citās Eiropas valstīs, tomēr Latvijā tika izrādīta vislielākā interese un arī mācību kursu pabeidza skaitliski lielākais dalībnieku skaits. Reģionos dabas un kultūras mantojums ir viens no pamat-resursiem tūrisma attīstībai, tāpēc šāds kurss nav unikāls, bet ļoti vajadzīgs, lai spētu izmantot vērtības ilgtspējīgi un celtu savu konkurētspēju. Savukārt uzņēmēju individuālā konkurētspēja ir noteicošā tūrisma galamērķa attīstībai.”

Ilze Grīnfelde, projekta SPECHALE eksperte un mācību kursa vadītāja stāsta: “SPECHALE apmācības notika tikai e-mācību vidē attālināti, tomēr neskatoties uz to, atmosfēra kursā un noturīgā dalībnieku motivācija apgūt tēmas, jautāt, pildīt praktiskos uzdevumus bija pārsteidzoša. Tas dod skaidru norādi, ka kursu saturs un forma ir laikam un kursantiem atbilstoša. Jau sākotnēji pētot garo pieteikumu sarakstu, bija skaidrs, ka dažiem šis būs patiešām jauns lauciņš un pietiekami liels izaicinājums. Citiem  -  zināmā atkārtojums vai cits skatupunkts, vēl kādi, savukārt, kļūs par vēstnešiem un mācību materiālus izmantos, lai iedvesmotu kolēģus, skolēnus, kaimiņus. Pieredzes apmaiņa starptautiski vai tepat Vidzemē droši vien bagātinātu kursu kopējo piedāvājumu, tomēr labās atsauksmes priecē un rosina domāt par jauniem projektiem. Atgriezeniskā saite par praktisko uzdevumu noderīgumu, jaunatklājumiem tos pildot un mēģinot arī norāda, ka esam paveikuši labu darbu.”

Saņemtās kursa novērtējuma anketas apliecina, ka kursanti ar apgūto mācību saturu ir apmierināti – 88% atzīmējuši, ka moduļu saturs atbilst viņu sākotnējām gaidām. Mācību process tika organizēts attālināti, un tas novērtēts kā ērts un labs formāts, lai papildinātu zināšanas. Vienlaikus mācību dalībnieki norādījuši, ka klātienes tikšanās būtu piešķīrušas papildu vērtību.

Mācību dalībniece Māra Šilaua savulaik jau tūrismu mācījusies, tomēr norāda, ka arī atkārtojums bijis svarīgs: “Nolēmu kursiem pieteikties, jo šādas iespējas ir jāizmanto. Zināmā mērā tas bija atkārtojums, jo tūrismu savulaik esmu jau apguvusi, tomēr noteikti daudz ko varēšu izmantot, darbojoties biedrībā “Rūjienas muiža”. Īpaši noderēs padomi, ko saņēmu, apgūstot mārketinga moduli, piemēram, lai nākotnē organizētu pasākumus.”

Sākotnējais plāns paredzēja mācībām tiešsaistē atlasīt 24 dalībniekus, taču, ņemot vērā lielo atsaucību, tika pieņemts lēmums dot iespēju zināšanas pilnveidot visiem pieteikumu sniedzējiem.

Apmācību programma tika veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

Labās atsauksmes ļauj izdarīt secinājumus, ka saturs ir nozīmīgs un mācību kurss attīstāms tālāk un integrējams mūžizglītības piedāvājumā.

Pēc testēšanas un novērtēšanas mācību kursa saturs tiks atbilstoši papildināts un būs publiski pieejams SPECHALE mājaslapā https://www.spechaleerasmus.eu/.

 

Par SPE.C.H.A.L.E. projektu

SPE.C.H.A.L.E. ir ERASMUS+ programmas projekts, kurā sadarbojas septiņi partneri no piecām Eiropas valstīm - Portugāles, Itālijas, Latvijas, Horvātijas un Francijas.

 

Jautājumiem: Projekta SPECHALE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Lienīte Priedāja-Klepere, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv.