Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Videi draudzīgu risinājumu īstenošana, izmantojot inovatīvus ražošanas un patēriņa modeļus, nekad nav bijusi tik aktuāla kā šobrīd. Liela uzmanība tiek pievērsta tieši jauniešiem, kuru vērtības un intereses veicina ierastā dzīvesveida maiņu, vienlaikus ieviešot novatoriskus pārejas veidus uz ilgtspējīgu un sakārtotu apkārtējo vidi. Jau šobrīd jaunieši Vidzemē un citviet Baltijas jūras reģionā iesaistās jaunu aprites un bioekonomikas projektu un ideju realizēšanā, veidojot stabilu ceļu uz zaļāku nākotni nākamajām paaudzēm, tādēļ ir būtiski tikt sadzirdētiem arī politikas veidotāju aprindās.

Kāds ir mūsdienu jaunā uzņēmēja, pētnieka un viedokļu līdera ceļš uz savas idejas realizēšanu bioekonomikā un aprites ekonomikā? Kādi ir izaicinājumi un iespējas attīstīt šādas idejas tālāk?

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar projekta “BeUBio” sadarbības partneriem aicina jauniešus, jaunatnes organizācijas, politikas veidotājus un finansētājus, kas ir ieinteresēti attīstīt un atbalstīt aprites un bioekonomikas ideju un produktu attīstību, piedalīties paneļdiskusijā "Jauniešu ceļš pretim ilgtspējīgai ekonomikai", 9.septembrī plkst. 10.00-12:00, tiešsaistē. Diskusijas dalībnieki iepazīstinās klausītājus ar iedvesmojošiem jauniešu saimniekošanas un līderības stāstiem bioekonomikā un aprites ekonomikā un diskutēs par ilgtspējīgas ekonomikas izaicinājumiem un iespējām. Turklāt, klātesošie tiks iepazīstināti ar jau esošiem atbalsta mehānismiem uzņēmējdarbības iniciatīvu uzsākšanai un pilnveidei.

Reģistrējies pasākumam > ŠEIT <.
Pasākums norisināsies angļu valodā.

Gatavojoties diskusijai, aicinām ieskatīties arī projekta “Baltijas jūras reģiona jaunatnes loma aprites ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai” (BeUBio) interaktīvajā platformā. Jau ziņojām, ka tā izstrādāta, lai apkopotu stāstus par jauniešiem, kuru biznesa idejas, ikdiena un citas aktivitātes mudina apkārtējos uz ilgtspējīgāku ekonomiku. Iepazīsti visdažādākos piemērus, ar kuriem jaunieši no visa Baltijas jūras reģiona iedvesmo inovatīvu uzņēmējdarbības virzienu rašanos, vienlaikus pozitīvi ietekmējot vidi un sabiedrību. Meklējot nišas risinājumus, radot unikālus produktus un novatoriskus pakalpojumus no atjaunojamiem dabas resursiem, paveras durvis uz ekonomisku izaugsmi, vienlaikus pielietojot vērtību no nepietiekami izmantotiem dabas resursiem.

Par projektu

Diskusija norisināsies projekta “Baltijas jūras reģiona jaunatnes loma aprites ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai” (BeUBio) ietvaros, un to organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs. Projekta mērķis ir veicināt BSR jauniešu iesaistīšanos pārejā uz atjaunojamos dabas resursos balstītu ekonomiku un radīt sinerģiju ar citiem dalībniekiem un iniciatīvām, kas risina Apvienoto Nāciju Organizācijas izstrādātos ilgtspējīgas attīstības mērķus. Projekta mājaslapa atrodama ŠEIT.

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PPROJEKTA "BeUBio" ZIŅAS

2021. gada 18. augustā Varakļānu pils dārzā svinīgā Vidzemnieku dārza svētku pasākumā Vidzemes plānošanas reģions sumināja uzņēmējus, kurus par  veiksmīgu un iedvesmojošu darbošanos Vidzemē nominējušas pašvaldības.

 


Vidzemnieku dārza svētku tradīcijai šogad tika atzīmēta 10. gadadiena, un ikviens no 10 gadu laikā izstāstītajiem 275 Vidzemes stāstiem apliecina vidzemnieku aizrautību, apņēmību, drosmi un darbaspējas.

 

Šī gada 8 suminātos uzņēmēju stāstus caurvij ģimenes biznesa tēma un ārvalstīs gūtās pieredzes ieguldīšana Vidzemes attīstībā.

Foto: Klāvs Vasiļevskis


 

Alūksnes novads Inese Driņina piedāvā mīksto virsmu ķīmiskās tīrīšanas servisu “Tīri Jums”. Tieši Alūksnē Inese saskatījusi brīvu tirgus nišu ārvalstīs nolūkotajai idejai par tīrīšanas pakalpojumu, jo tuvākais šāda veida pakalpojums bijis pieejams tikai 100 km attālumā.

"Labāk strādāt sev un piepildīt savus sapņus, nevis strādāt citiem un piepildīt viņu sapņus. Nav jābaidās uzsākt uzņēmējdarbību, bet jāvēršas pēc palīdzības, jālūdz padoms pašvaldībai un citām iestādēm. Iespējas attīstībai un izaugsmei mazpilsētās ir milzum daudz, jo var pārnest idejas, kas jau ir pieejamas lielpilsētās."


Cēsu novads | SIA “ZEIT HOTEL” – atpūtas kompleksa “Zeit” komanda atdzīvinājusi agrāko Līgatnes ķiveru fabriku un no grausta pārveidojusi to mājīgā un viesmīlīgā vidē, interjerā saglabājot industriālo vēstures elpu. “Zeit” ir vieta visiem, kur īpaši piedomāts par ģimenēm ar bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

"Ir jāsapņo, jātic sapņiem un jābūt drosmīgiem! Nepietiek ar ideju, ar pašvaldības atbalstu, finansējumu – nepieciešama komanda un cilvēki, kas notic idejai un ar kuriem sakrīt gaume un vīzija. Ja izdodas tādu komandu atrast, tad notiek brīnumi un viss izdodas!"


Gulbenes novads | SIA “Dimdiņi” ir viens no lielākajiem dārzeņu pārstrādātājiem un realizētājiem Baltijas valstīs, kas specializējas kāpostu audzēšanā, taču pēdējos gados ir krietni dažādojis savu produktu sortimentu, atsvaidzinājis zīmolu un mērķtiecīgi paplašina savu darbību eksporta segmentā.

"Uzņēmējdarbība ir aizraujošs process, kura neatņemama daļa ir arī pastāvīga problēmu risināšana. Uzņēmējam jāprot saglabāt vēss prāts un virzība uz mērķi. Viens cilvēks visu izdarīt nevar – uzņēmuma rezultāti ir tieši atkarīgi no tā, cik profesionāla un saliedēta ir komanda."


Madonas novads | SIA “Mitthus” ir ģimenes uzņēmums, kuru dibinājuši divi brāļi pēc vairāk nekā 10 gadiem koka karkasa māju būvniecības jomā Zviedrijā. Brāļi uzkrājuši gan tehniskās zināšanas, gan pieredzi un pārliecību, ka ar šādu tehnoloģiju spēj radīt energoefektīvas, funkcionālas un arī vizuāli pievilcīgas ēkas tepat Vidzemē.

"Neskaiti visu naudu, kas Tev ir un ko varēsi nopelnīt, bet rīkojies spontāni. Būs – būs, nebūs – nebūs. Ne visu var izrēķināt un paredzēt – uzticies pats sev!"


Smiltenes novads | SIA "UOT" nodarbojas ar inovatīvas mežsaimniecības tehnikas izgatavošanu un pārdošanu dažādiem meža apsaimniekošanas darbiem. Sākotnēji pašu vajadzībām radīts mežsaimniecības izgudrojums ir attīstīts kā kvalitatīvs un unikāls nišas produkts, kas atradis ceļu pie klienta un pavēris biznesa iespējas.

"Īstenot var jebkuru ideju, bet pie idejas attīstīšanas ir sistemātiski jāstrādā – kaut nedaudz, bet katru dienu."


Valkas novads | SIA "Vārpas-1" nodarbojas ar mežizstrādi un zāģmateriālu bezatlikumu ražošanu, un ir viens no lielākajiem darba devējiem Valkas novadā. Ar neatlaidīgu darbu, pastāvīgi attīstoties un uzlabojot tehnoloģiskos procesus, uzņēmums kļuvis par bezatlikumu ražotni, kas gadā pārstrādā ap 70 000 m3 apaļkoksnes.

"Lai jebkurš uzņēmums attīstītos, nepieciešamas gudras investīcijas un neatlaidīgs darbs. Pirmā peļņa noteikti jāinvestē atpakaļ uzņēmumā, lai veicinātu uzņēmuma izaugsmi."


Valmieras novads | SIA “AGS Sistēmas” ar zīmola vārdu “Ražojam.lv” izgatavo riteņkapļus jeb dārza kultivatorus un skalgriežus. Darbarīki tiek ražoti ar rokām, procesā iesaistoties no pašas pirmās skrūvītes līdz gatavam rezultātam. Papildus darbarīku tirgošanai un lauksaimniecībai, “AGS Sistēmas” sniedz arī dažādus būvniecības un saimnieciskus pakalpojumus, nākotnē plāno attīstīt lauksaimniecības produkcijas pārstrādi un tirgošanu.

"Uzņēmējdarbība nevar pastāvēt bez komandas, kas stāv aiz visa radītā – komandā var mācīties viens no otra, un tikai kopā iespējams kaut ko paveikt. Nākamajām paaudzēm ir svarīgas gan mūsu radītās vērtības, gan kļūdas, no kurām mācīties."


Varakļānu novads | SIA "Biocore Ltd" vadītājs Jānis Mikāls, no Rīgas atgriežoties Vidzemē, piecu gadu laikā, attīstot degradētu teritoriju, ir radījis veiksmīgu uzņēmumu, kas ražo koka palešu dēļus, kā arī blakusproduktus – šķeldu un skaidas.

"Lai arī Eiropas Savienības struktūrfondu projektu īstenošana nav viegla un prasa lielus laika un citu resursu ieguldījumus, tomēr ir vērts šo iespēju izmantot, lai uzņēmums spētu augt un veiksmīgi konkurēt ne tikai Latvijā, bet arī starptautiski."

 

>> Ar visiem šī gada uzņēmumu stāstiem iespējams iepazīties informatīvajā brošūrā.

>> Vidzemnieku dārza svētku 2021 foto galerija aplūkojama Vidzemes plānošanas reģiona Facebook fotoalbumā.

 

Par Vidzemes stāstiem

Vidzemes stāstu ideja radās 2012. gadā kā atbildes reakcija tam, ka visā pasaulē un arī Vidzemē bija vērojama tendence iedzīvotājiem aizplūst uz lielpilsētām, citiem novadiem un citām valstīm, atstājot lauku teritorijas mazāk apdzīvotas. Lai parādītu, ka reģionā joprojām ir uzņēmīgi cilvēki, kas tic Vidzemes nākotnei, Vidzemes plānošanas reģions aizsāka tradīciju lepoties ar tiem, kuri dara un kuriem izdodas. Šis svinīgais augusta notikums ir iespēja vienam otru iepazīt, varbūt atrast domubiedrus vai sadarbības partnerus, bet pilnīgi noteikti iedvesmoties no rosīgiem vidzemniekiem. Kopā šajos 10 gados ir sumināti 275 stāsti – no maziem uzņēmējiem, mājražotājiem un amatniekiem līdz lielām saimniecībām, ražotājiem, inovatoriem un eksportējošiem uzņēmumiem.

Kopš 2021. gada 1. jūlija Vidzemes plānošanas reģions ir kļuvis lielāks, tāpēc ceram, ka nākamgad Vidzemes uzņēmēju pulku kuplinās arī Limbažu, Ogres un Saulkrastu novadu uzņēmēji.

 

 

Vidzemnieku dārza svētkus 2021 organizēja Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

 

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv