Arhīva kalendārs

« May 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Godprātība, čaklums un neatlaidība lai turpina mūs visus virzīt uz priekšu! Saules mūžu Latvijai! Sveicam Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā!

Aicinām pieteikties dalībai vebināros, kas notiks 9. un 25. maijā par līdzdalīgu pārvaldību un rīkiem pārmaiņu ieviešanai. Vebināri ir paredzēti lokāla un reģionāla mēroga pārvaldes iestādēm, kā arī sabiedrības pārstāvjiem, pētniekiem un ikvienam, kurš interesējas par pārejas pārvaldību un pilsonisko līdzdalību. Vebināru laikā dalībniekiem būs iespēja apmainīties pieredzē grupas diskusijas laikā.

9. maijā no plkst. 13:00 – 15:30 notiks vebinārs “Pārmaiņu arēnas” (Transition Arenas, no angļu valodas) kā instruments līdzdalīgai pārvaldībai ilgtspējīgām pārmaiņām. Šajā vebinārā tiks aplūkots, kā iespējams izmantot “pārejas arēnas” metodi, lai iesaistītu sabiedrību ilgtspējas izaicinājumu risinājumu kopīgā izstrādē. Ar pieredzi dalīsies Derk Loorbach no Nīderlandes pārejas pētniecības institūta (Dutch Research Institute for Transitions) (DRIFT) un Jani Lukkarinen no Somijas Vides institūta (SYKE).

Papildu informācija un reģistrēšanās: https://interreg-baltic.eu/event/transition-arena-as-a-tool-of-participatory-governance-for-sustainability-transition/

Savukārt 25. maijā no plkst. 12:00 - 14:30 notiks vebinārs par to, kā pieņemt alternatīvās ekonomikas modeļus, lai attīstītu labklājīgu sabiedrību?

Papildu informācija un reģistrēšanās pasākumam: https://interreg-baltic.eu/event/how-to-adopt-alternative-economy-models-in-cities-to-develop-a-wellbeing-society/

 

Vebināra darba valoda: angļu

Vebināri notiek Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021. - 2027.gadam projekta “Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju” (We Make Transition ietvaros un tā mērķis ir stiprināt sabiedrības noturību un eko-sociālo ilgtspēju, pielāgojot pārejas pārvaldības metodoloģiju, kuras pamatā ir sociālās un vides vajadzības. Vairāk: šeit

 

 

Informāciju sagatavoja: projekta partneri

Lai stiprinātu vīriešu lomu sociālā darba jomā, kā arī veicinātu vērtīgu gūtās pieredzes apmaiņu sociālo pakalpojumu sniegšanā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, Vidzemes plānošanas reģions aizsācis nebijušu vairāku pasākumu kopumu – “Vīru brokastis”.

Sociālā darba joma ir viena no tām, kur vīriešu speciālistu īpatsvars ir nesalīdzināmi mazāks, salīdzinot ar sieviešu skaitu. Tomēr gan Vidzemē, gan citviet Latvijā ir sociālā darba speciālisti, kuri daļu savas ikdienas, papildus pamatdarbam, vai visu laiku un profesionālo darbību velta darbam ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, tajā skaitā, strādājot sabiedrībā  balstītos sociālajos pakalpojumos. Tie ir gan dažādu amatu meistari, kuri vada nodarbības kokapstrādes, mālu un citās specializētajās darbnīcās, gan citi sociālā darba speciālisti, kuri strādā sociālajā dienestā vai sociālajos pakalpojumos.

Domājot par šo speciālistu nozīmīgā darba izcelšanu sabiedrībai kopumā, kā arī pašu speciālistu motivēšanu, savstarpēju saliedēšanu un turpmāku sadarbību, aprīļa izskaņā Smiltenes novada Drustu pagasta Gatartas specializētajās darbnīcās cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem “Kārkli” dots pieteikums pirmajam no turpmāk plānotajiem pasākumiem ar tematisko ietvaru par vīrieša lomu un nozīmi sociālo pakalpojumu sniegšanā, par vienotas komandas nozīmi atbalsta sniegšanā cilvēkiem ar invaliditāti.  

“Vīru brokastu” atklāšanā iedvesmas vārdus par vīriešu lomu, strādājot un palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti sociālajos pakalpojumos, deva pasākuma vadītājs, radio un televīzijas raidījumu vadītājs, kā arī zemessargs Gustavs Terzens. Savukārt par atbalsta sniegšanu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanā grupu dzīvokļos un specializētajās darbnīcās “Kārkli” klātesošajiem pastāstīja pakalpojumu vadītājs Aivars Damroze un kokapstrādes specializēto darbnīcu vadītājs Mārtiņš Dzerkalis. Savukārt “Gatavo dabā” koncepta radītājs Latvijā un entuziasts – šefpavārs Renārs Purmalis dalījās savā pieredzē komandu saliedēšanā, papildus uzburot vairāku kārtu maltīti zem klajas debess.  

Pasākumu apmeklēja sociālā darba speciālisti no Rūjienas, Naukšēniem, Gulbenes, Madonas, Cēsīm, Valkas, Jelgavas, Ogres un  Valmieras. “Vīru brokastu” laikā vīri lika lietā savas prasmes praktiskā darbā, kopīgi ar “Kārklu” iedzīvotājiem izgatavojot pārvietojamas paaugstinātās dārza augu kastes blakus esošā sociālās aprūpes centra senioru vajadzībām. Papildus darba dunā vīri dalījās savā pieredzē par darbu ar cilvēkiem ar invaliditāti. Galvenie pārrunājamie jautājumi bija saistīti ar pakalpojumu saņēmēju motivēšanu, dažādu ikdienas situāciju risināšanu, kā arī uzsvērta nepieciešamība prasmju apguves procesā nepazaudēt sociālās rehabilitācijas mērķus, t.i. – palīdzēt cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem saskaņā ar katram individuāli nepieciešamo atbalstu.

Ņemot vērā speciālistu ieinteresētību, Vidzemes plānošanas reģions projektā “Vidzeme iekļauj” turpmāk plāno vēl vairākus pasākumus sociālā darba speciālistiem vīriešiem. Pirmajā pasākumā pārspriežot vienotas komandas nozīmi sociālo pakalpojumu un atbalsta sniegšanā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, turpmāk paredzēts runāt par to, kā radīt nepieciešamus, kvalitatīvus un konkurētspējīgus produktus vai pakalpojumus specializētajās darbnīcās, kur savas prasmes pilnveido cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Tāpat plānots īstenot praktisku pasākumu par to, kādas ir iespējas realizēt specializētajās darbnīcās saražoto produkciju vai pakalpojumus.

Vairāk attēlu no pasākuma: ŠEIT

Aktivitātes notiek deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste

Pagājušajā nedēļā, 27. aprīlī, projekta “RurCultural” partneri satikās Papilē, Lietuvā. Tā ir viena no trim projektā noteiktajām pilotvietām. Partneri no Latvijas (Vidzemes plānošanas reģions), Lietuvas (“Laimikis.lt”) un Dānijas (Billundas pašvaldības muzejs MARK, Dānijas Kultūras institūts), kā arī eksperti Līva Kreislere (arhitekte un urbāniste) un Trevors Deiviss (pilsētplānotājs un teātra režisors) klātienē iepazinās ar vietām, kuras veido Papiles un apkārtnes identitāti. Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī projekta aktualitātes.

Kultūrplānošanai lauku teritorijās veltītais projekts noslēgsies jau jūnija izskaņā, tāpēc partneri sanāksmē izvērtēja paveikto trīs pilotvietās: Līgatnē (Latvijā), Papilē (Lietuvā) un Billundā/ Grindstedā (Dānijā). Testējot lauku apvidos kultūrplānošanas pieeju un veicot kultūrkartēšanu (kultūrplānošanas pirmais posms), “RurCultural” pilotvietās ir iegūts vērtīgs materiāls. Kultūrkartēšana ir ļāvusi iegūt izpratni par notiekošo katrā vietā, par kopienas vērtībām, konfliktiem un vajadzībām, kā arī to, kas ietekmē vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Kartēšanas procesā apzinātais ir svarīgs, lai panāktu vietu attīstībai nozīmīgas pārmaiņas, veidotu spēcīgas un ilgtspējīgas kopienas.

 

No kreisās: Simona Daukanta memoriālais muzejs Papilē, projekta "RurCultural" partneri sanāksmē. Foto: Zane Kaķe, VPR

Darba sarunās arvien skaidrāk iezīmējās tas, ka stāsti par pagātni palīdz labāk saprast to, ko iespējams darīt nākotnē. Izvēloties savu “stāstījumu”, iespējams izvēlēties nākotni - nereti šeit var palīdzēt skats no malas. Svarīga loma ir vietējām kultūras iestādēm, piemēram, muzejam. Tām jābūt vietējai kopienai atvērtām vietām, kur iedzīvotāji var paust savu viedokli un domas. Kopīga vēlme saprasties un sadarboties kalpo vietas attīstības mērķiem.

         

Projekta "RurCultural" partneri pilsētas apskates ekskursijā. Foto: Zane Kaķe, VPR

Lai pārējo valstu partneriem un ekspertiem rastos pēc iespējas pilnīgāks priekšstats par Papili, par sanāksmes norises vietu bija izvēlēts Simona Daukanta (lietuviešu literāta, vēsturnieka, nacionālās atmodas kustības iedvesmotāja) memoriālais muzejs. Tikšanos papildināja ekskursija. Pilsētu spēļu un pētījumu laboratorija “Laimikis.lt” (uzņemošā puse) ekskursijā bija iekļāvuši apskates objektus, kuri atklāj šīs mazpilsētas unikālo stāstu. Papiles ciemiņi apskatīja Juras perioda veidojumus Ventas krastā, aplūkoja miljoniem gadu vecus dzīvo būtņu pārakmeņojumus un apmeklēja turpat netālu esošo Šaltišķu māla karjeru.

 

Projekta "RurCultural" partneri Šaltišķu māla karjerā. Foto: Zane Kaķe, VPR

Kāds būs turpinājums iesāktajam? Projekta “RurCultural” partneri ir vienojušies, ka kultūrplānošanas pieeja lauku apvidos būtu testējama lielāka mēroga projektā, iesaistot vairāk partneru un piesaistot lielāku Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu.

______

Kontekstam – projekts “RurCultural” ir radies balstoties uz zināšanām, kas tika kultivētas un testētas INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas projektā “UrbCulturalPlanning” (2019-2021) tādās pilsētās kā Rīga, Viļņa, Gdaņska, Ķīle, Pori u.c. Vairāk informācijas: www.urbcultural.eu. Projektā “RurCultural” trīs partnervalstis veido kultūras kartēšanas aktivitātes, lai pieteiktu ilgtermiņa projektu ES finansējumam. “RurCultural” ir saņēmis Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Sekretariāta Projektu atbalsta fonda (PSF) finanšu atbalstu.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta "RurCultural" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA ZIŅAS

 

.