Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Latvijas pielāgošanās klimata pārmaiņām plāns laika posmam līdz 2030. gadam paredz, ka klimata pārmaiņu ietekmē palielināsies nokrišņu intensitāte un biežums, un to apliecina arī 2021.gada vasara, arvien vairāk aktualizējot lietus ūdeņu apsaimniekošanas problēmu.

Kaut arī ilgtspējīgie lietusūdeņu apsaimniekošanas risinājumi Latvijā kļūst arvien populārāki, joprojām ir izplatīta prakse pašvaldību saistošajiem noteikumiem un būvvaldes prasībām pieprasīt attīstītājiem konkrētus lietusūdeņu attīrīšanas risinājumus, piemēram, naftas produktu atdalītājus. Tajā pašā laikā, Rietumeiropas un Skandināvijas valstīs līdzīgas situācijās tiek izmantoti videi draudzīgi – ilgtspējīgi un zaļi risinājumi, kas vairākkārt pierādījuši savu efektivitāti.

Lai aktualizētu zaļo lietusūdeņu apsaimniekošanas risinājumu izmantošanu Latvijā, klasteris CLEANTECH LATVIA ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu īsteno projektu “Ilgtspējīgo lietus ūdeņu  apsaimniekošanas risinājumu izmantošanas metodiskie norādījumi un projektēšanas vadlīnijas”. Projekta ietvaros pieredzes bagāti Latvijas eksperti, tostarp, ilgtspējīgas attīstības ekonomists Jurijs Kondratenko, ūdenssaimniecības projektētāja Daina Ieviņa, ūdens kvalitātes eksperte Marta Zemīte un ainavu arhitekte Ilze Rukšāne, sadarbībā ar ekspertu Floris Boogaard no Nīderlandes, izstrādāja tehniskā atbalsta dokumentus mūsdienīgai lietus ūdeņu pārvaldībai – metodiskos norādījumus lietus ūdeņu attīrīšanai un projektēšanas vadlīnijas konkrētu risinājumu pielietošanai praksē.

Projekta ietvaros izstrādātie dokumenti būs vērtīgs tehniskais atbalsts pašvaldībām, plānojot un īstenojot klimata pārmaiņu pielāgošanās pasākumus, t.sk. stipru nokrišņu izraisītu plūdu riska mazināšanas pasākumus ES fondu plānošanas perioda 2021.g – 2027.g. investīciju programmās.  Ilgtermiņā izstrādātie dokumenti sekmēs ilgtspējīgu risinājumu pielietošanu Latvijas pašvaldībās, tādejādi uzlabojot apdzīvoto vietu noturību pret klimata pārmaiņām un samazinot ūdens objektu piesārņojumu.

Informācijas aprites veicināšanai un izpratnes radīšanai, projekta eksperti dosies uz piecām Latvijas pilsētām plānošanas reģionos, lai sīkāk iepazīstinātu ar sagatavotajiem metodiskajiem norādījumiem un projektēšanas vadlīnijām un diskutētu ar iesaistītajām pusēm par efektīvu izstrādāto dokumentu pielietošanu ikdienas darbā. Projektā plānoti sekojoši semināri:

1)       27.08.2021 – Latgale / ZOOM;

2)       03.09.2021 – Zemgale / Jelgava / ZOOM;

3)       10.09.2021 – Kurzeme / Kuldīga / ZOOM;

4)       17.09.2021 – Vidzeme / Valmiera / ZOOM;

5)       28.09.2021 – Rīga.

Balstoties uz dalībnieku izrādīto interesi, reģionālie semināri norisināsies klātienē vai attālināti, savukārt noslēdzošais 28.septembra seminārs tiks pārraidīts tiešraidē CLEANTECH LATVIA Youtube kanālā, kā arī, lai piedalītos diskusijās, tam būs iespējams pieslēgties ZOOM platformā.

Pēc pasākumu norises semināru ieraksti būs atrodami CLEANTECH LATVIA mājas lapā un Youtube kanālā.

Detalizēta informāciju par katru pasākumu tiks ievietota CLEANTECH LATVIA Facebook lapā. Papildus informācijai par semināriem vai reģistrēšanos, lūdzam rakstīt uz e-pastu: betija PIE cleantechlatvia PUNKTS com

Projekta ietvaros sagatavotie materiāli pieejami šeit: http://cleantechlatvia.com/lv/2016/12/10/4992/#toggle-id-5

 

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.

21. un 22. augustā notika Latvijā pirmais atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatons jeb ideju maratons “DaibeZero”.

Atkritumu pārstrādes idejas ar nozares profesionāļu atbalstu attīstīja uzņēmēji, pētnieki,  studenti un vides entuziasti.

 “Eiropas Savienība un Latvijas valsts ir iezīmējušas ceļu virzībā uz zaļo kursu. Vīzija ir ambicioza – klimatneitralitāte, emisiju neradīšana, aprites ekonomika. Šobrīd sabiedrībā kopumā maz domājam par to, ko patērējam un, kas notiek ar saražoto atkritumu apjomu - tā ietekmi uz vidi un nākamajām paaudzēm. Mēs – atkritumu apsaimniekotāji un sadarbības partneri - vēlamies veicināt atkritumu pārstrādi Latvijā, to otrreizēju izmantošanu, lai pēc iespējas mazāk atkritumu nākotnē būtu jānoglabā atkritumu poligonos. Tikai gudrā un atbildīgā sabiedrībā spēsim sasniegt izvirzītos mērķus!” uzsvēra SIA “ZAAO” (ZAAO) valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis, atklājot ideju maratonu.

Divu dienu garumā komandas ar mentoru palīdzību strādāja pie riepu un stikla šķiedras pārstrādes ideju attīstīšanas, analizējot produkta potenciālu, tirgu, nosakot nepieciešamos resursus un finansiālo ieguldījumu. Mērķis ir samazināt poligonos nonākušo un noglabājamo materiālu daudzumu, tāpēc dalībnieki piedāvāja speciālu iekārtu izbūvi (piemēram, stikla šķiedras diegu sagriešanai un enerģijas iegūšanai no riepām), izejmateriālu (riepu pulveris, granulas) un jaunu produktu ražošanu (ķieģeļi, vides objekti). Hakatona dalībnieki ir apņēmības pilni pie ideju attīstības strādāt arī turpmāk.

Pārstrādātajiem atkritumiem jaunajos produktos tika saskatītas vairākas pozitīvas īpašības pret jau tirgū esošajiem, piemēram, siltumizolācijā, skaņas izolācijā un ekspluatācijas ilgumā. Turklāt jaunradītajos produktos tika saredzēts arī sabiedrības izglītošanas potenciāls par aprites ekonomikas jautājumiem. Veicot tirgus izpēti, dalībnieki atzina zaļā iepirkuma potenciālu, pārstrādes produktu izmantošanas veicināšanā Latvijā.

VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs: “Atkritumu apsaimniekošanas nozare ir viena no svarīgākajām vides aizsardzības nozarēm valstī, savukārt atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pārvaldība ir viens no būtiskākajiem jautājumiem Eiropas Savienības un Latvijas ilgtspējīgas nākotnes kontekstā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā mēs aktīvi strādājam pie tā, lai modernizētu un pilnveidotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu valstiskā un reģionālā līmenī, taču bez privātā sektora atbalsta mums neiztikt. Vēlos teikt lielu paldies šī hakatona organizatoriem un dalībniekiem, jo jūs esat tas atbalsts, kas tik ļoti ir nepieciešams, lai mēs iesoļotu zaļākā nākotnē.”

Atkritumu pārstrādes idejas izvērtēja VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs, hakatona patrons un 13. Saeimas deputāts Juris Pūce, ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis, Reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” vadītājs Ģirts Kuplais, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatora departamenta direktore Laura Očegova, AS “AJ Power Recycling valdes locekle Solveiga Grīsle, AS “Valmieras stikla šķiedra” valdes loceklis Ģirts Vēveris, Vides risinājumu institūta dibinātājs, uzņēmējs Gundars Skudriņš, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Eglāja.

Punktu kopvērtējumā žūrija par labāko atzina starptautiskas komandas “Air Glass Technology“ ideju stikla šķiedras atkritumus pārstrādāt ķieģeļos un citos celtniecības materiālos. Hakatona uzvarētāji ieguva 10 000 eiro naudas balvu savas idejas attīstīšanai. Šai komandai savu simpātiju balvu pasniedza arī AS “Valmieras Stikla šķiedra”.

Biznesa konsultāciju firmas “Mercury International” un Vides risinājumu institūta simpātiju balvas ieguva RTU Vides zinātņu maģistrantūras studentu komanda “Šķiedra Zero”, piedāvājot stikla šķiedras diegu smalcināšanas iekārtu, lai iegūto materiālu pēc tam izmantotu, piemēram, kā sporta inventāra ražošanas sastāvdaļu.

Uzslavas no Valmieras novada pašvaldības, Valmieras Attīstības aģentūras un mentoriem savukārt arhitektu komandai “Studija.monotons”, kuri piedāvā vides objektus no pārstrādātām riepām, lai pilsētvidē pievērstu uzmanību aprites ekonomikas jautājumiem.

Pasākums notika Reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centrā “Daibe”, Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” un Valmieras Olimpiskajā centrā, to organizēja ZAAO kopā ar LIAA, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, Valmieras Attīstības aģentūru, AS “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai kopīgi virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju interesentiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā.

Komandu prezentāciju un apbalvošanas video ieraksts pieejamas Facebook hakatona “DaibeZero” profilā https://www.facebook.com/DAIBEZERO.

Hakatona labākā ideja kopā ar tās komandu tiek virzīta uz tālāku attīstību sadarbībā ar LIAA. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam ir piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”.

Vairāk informācijas par pasākuma ideju www.daibezero.lv

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir AS “AJ Power Recycling”. Hakatona atbalstītāji -  Valmieras novada pašvaldība, Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull, Lofbergs, Grasbergs, Aerodium un citi.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību vadītāja

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību rīkos Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes talanti”. Šogad tiek atzīmēta koncerta desmitgade. Pasākums desmit gadu laika periodā ir pulcējis vairāk nekā 180 jaunos skatuves māksliniekus, kuri ir pārstāvējuši gandrīz visas Vidzemes reģiona mūzikas skolas. Koncerts norisināsies 2021. gada 29. augustā plkst. 16.00 Koncertzālē “Cēsis”.

Koncertā piedalīsies Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valkas, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā.  

Koncerta programma būs interesanta un daudzveidīga. Būs dzirdama dažādu instrumentu – alta, čella, flautas, ģitāras, klarnetes, klavieru, kokles, ksilofona, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēle.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

 

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Ieeja bez maksas, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu. Pasākuma dienā no plkst. 14.00 būs iespēja veikt maksas ātro antigēnu testu (cena 10,47 EUR no personas, līdz 18 gadu vecumam tests bez maksas).

Informāciju sagatavojusi:
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja
Elīna Eglīte