Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

No 7. augusta līdz 25. septembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā aicinām apskatīt un līdzdarboties Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) interaktīvajā izstādē “Redzēt. Domāt. Radīt.”

Izstāde ir interaktīvs piedzīvojums, kas ļauj gan lielam, gan mazam apmeklētājam kļūt par mākslas darba līdzautoru un piedalīties kopējā radīšanas procesā. Izstāde konceptuāli veidota kā klase, kurā, vadoties pēc skolotāja izvirzītajiem uzdevumiem un padomiem, skatītājs kļūst par skolēnu. Ikviena apmeklētāja uzdevums ir ļauties eksperimentam, jaunai pieredzei, aktīvi iepazīstot mākslas procesu.

 

Izstādē būs pieci uzdevumi, kas balstīti dizaina domāšanas modeļa principā – izpēte (redzēt), problēmas definēšana (domāt), ideju izstrāde (radīt), prototipēšana (lietot) un testēšana (zināt). Velkot paralēles ar VDMV gaidāmo jubileju, skolotājam izstādē ir galvenā loma, norādot uz pedagogu nozīmi mācību procesā, skolotājs izstādē no mācībspēka kļūst par pilntiesīgu mākslinieku visās šī vārda nozīmēs.

VDMV direktore Inese Mētriņa izceļ: “Šis piecu gadu posms līdz skolas 50. jubilejai ir nozīmīga ceļa sākums, tādēļ izvēlēts atbilstošs gada vadmotīvs – skolotājs. Pagājušajā gadā piedzīvojām attālināto mācību procesu, kur visa centrā bija skolotājs, ar savu meistarību attālināti mācot un iedvesmojot jauniešus. Skolas lielākā vērtība ir skolotāji, kuri veido skolas stilu, rokrakstu un tradīcijas. 50 gadi ir būtisks atskaites punkts – nogrieznis, kad jāsāk domāt par to, kā skola attīstīsies tālāk, pietura, kurā saprast, kādā virzienā dodamies. Skolai ir būtiski nodrošināt augstvērtīgu izglītību no pirmsskolas līdz pat sirmam vecumam. Tāpat arī izstādē ikviens no mums ir būtisks elements radošajā procesā neatkarīgi no apstākļiem.”

Lomu maiņa, kas negaidīti norisinās izstādes procesā, liek atbildēt uz jautājumiem, kas mūs iedvesmo, kas uzrunā, vai skolotājs palīdz atklāt jaunu veidu, kā palūkoties uz lietu kārtību, vai visi dziļākajā būtībā esam mākslinieki. Vienas atbildes nav – tikai 100001 variācija par tēmu, kas arī ir būtiskākā radošā procesa sastāvdaļa. Atļauja būt brīvam un spontānam, nedomājot par rezultātu pareizi/ nepareizi kategorijās.

VDMV pedagogu radošā komanda ir Liene Jakobsone, Diāna Kokoreviča, Krista Jūlija Kreišmane, Kristīne Zemļicka-Brālēna, Karīna Vītiņa, Inese Andersone, Dace Brizauska, Gija Karāne, Ilze Ērgle Vanaga un Inese Mētriņa.

Vadoties pēc valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, Valmieras muzeja Izstāžu nama apmeklējums atļauts individuāliem apmeklētājiem un vienā mājsaimniecībā dzīvojošiem, ievērojot divu metru distanci (izņemot vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas). Ir noteikts maksimālais apmeklētāju skaits, kas vienlaikus var atrasties Izstāžu namā, nodrošinot  katram apmeklētājam 10 m2 telpas. Telpā pēc iespējas tiek organizēta apmeklētāju vienvirziena plūsma. Lūdzam sekot norādēm vestibilā vai darbinieku sniegtajai informācijai.

Valmieras muzeja Izstāžu nama darbalaiks: no pirmdienas līdz sestdienai plkst.10.00–17.00, svētdienās plkst.10.00–15.00.

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola

Jau pavisam drīz 14. augustā no pulksten 14.00 līdz 18.00 Alūksnes Bānīša stacijā nebijis, radošs, jautrs, izklaidējošs notikums “Garšu cīņas Bānīša tirgū”, kurā pieci augstas klases un starptautisku atzinību guvuši pavāri dalīsies pieredzē, sacentīsies savā starpā, vērtēs, tirgos, degustēs un kopā radīs garāko sviestmaizi pilsētā. Tā būs vissirsnīgākā Latvijā mīlētu un starptautiski apbalvotu un atzītu pavāru mijiedarbība ar skatītājiem.

 

 

Skatītājus priecēs:

Raimonds Zommers – restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, vairāku zelta medaļu ieguvējs: Baltijas kulinārijas zvaigznes kausā iegūta zelta medaļa nominācijā Banketa galds, Zelta medaļa un ceļojošā balva «Reaton» zelta pavārnīca. Ēdināšanas servisu nodrošinājis gan Spānijas karaļpārim, Slovēnijas, Čehijas, Polijas, Turkmenistānas un citu valstu prezidentiem kā arī Viņa Augstības Monako firsta Alberta II, Bo marķīza, vizītei Latvijā u.c.,

Svetlana Riškova – Latvijas pavāru kluba prezidente, Latvijas Bocuse d`Or akadēmijas prezidente. TV šova “Mūsdienu Latvijas garšas” 1. un 3.sezonas fināliste. Vairāku Latvijas un starptautisko pavāru konkursu uzvarētāja. Plānojusi un atvērusi 6 resotorānus un 4 lielās ķēdes viesnīcas Rīgā – Grand Hotel Kempinski Riga, Albert Hotel Riga, Tallink hotel Riga, Pullman Hotel Riga u.c.

Ina Poliščenko – Latvijas gada pavāre 2015., starptautiskā Dienvidkorejas kulinārijas konkursa Saloniki Grieķijā zelta medaļas ieguvēja kategorijā – restorānu deserts, arī Latvijā restorānu ekselences TOP 30 labākā deserta balvas ieguvēja. CV ierakstāmi restorāni Vino Rosso, 3 pavāri, restroāns 3 un pašas lolojums Jonathan.

Kaspars Jansons - Savas profesionālās gaitas sācis restorānā “Vincents” vidusskolas vecumā, piesakoties vasaras darbam. Pēc tā vairākus gadus strādājis “Hotel Bergs” restorānā. Stažējies arī Michelin restorānos Eiropā, piemēram, 2014. gada pasaules labākajā 3 Michelin zvaigžņu restorānā Noma (Kopenhāgena), 3 Michelin zvaigžņu restorānā Braiersbronn (Vācija) un 2 Michelin zvaigžņu restorānā La Table de Gourmet (Francija).

Aigars Sīlis – Baltijas valstu konkurencē ieguvis pirmo vietu konkursā “Baltijas kulinārais matonjums”, “Latvijas 2012. gada labākais pavārzellis”, piedalījies vairākos starptautiskos konkursos, tostarp Francijā, Parīzē iekļuvis starp septiņiem pavāru konkursa finālistiem.

 

 

Programmā:

 

Amatnieku tirdziņš, pasaules valstu virtuves, vīnziņu padomi, pavāru stāsti un dalīšanās ar jautriem un kurioziem atgadījumiem no banketiem un dažādiem pasākumiem, ēdienu gatavošanas šovs, Rīgas šefpavāru ēdienu tirdzniecība, gardi kokteiļi un atspirdzinājumi, dalīšanās ar receptēm, konkursi, viktorīnas un vērtīgas balvas, iespēja skatītājiem baudīt unikālus ēdienu risinājumus, uzklausīt atzinību, padomus un ieteikumus, laba fona mūzika un garšu paradīze. Galvenie Garšu cīņu tirgus moderatori: Valters Krauze, Roberto Meloni. 

 

 Aicinājums labākajiem tautas kulināriem. 

 

Izsludinām gardākās tortes konkursu.

 

Ja mīlat kulināriju, esat azartisks un idejām bagāts, aicinām pieteikties labākās tortes konkursam. Izcilāko garšu noteiks pieci Latvijas labākie pavāri. Labākās tortes īpašniekam balva no profesionāļiem. 

Pieteikties aicinām telefoniski: +371 29131458

 

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26456644

sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Sadzirdēt, saklausīt un sajust savas zemes Latvijas īpašo skanējumu vietējo cilvēku stāstos – ar šādu aicinājumu Valmieras novadā no 5.augusta līdz 31.oktobrim norisināsies īpaša tūrisma akcija “Savējo stāsti”.

 

Brīnišķīgas vietas un vidi veidojam mēs paši. Tie ir stāsti par savējiem, par tiem, kuri šeit dzīvo, kuri glabā atmiņas par te piedzīvoto, kuri veido un bagātina vietējo kultūras un tūrisma dzīvi, kuriem acīs deg dzirkstelīte par to, ko viņi ir paveikuši, dara un turpinās darīt. Tie ir sirsnīgi cilvēkstāsti  par dzīvi šeit, atmiņām par piedzīvoto un pārdzīvoto, par smiekliem un asarām, par sirdsdarbu, lepnumu, identitāti un lokālpatriotismu, par pārmaiņām laika griežos.

 

Lai piedalītos Valmieras novada apceļošanas akcijā, dalībniekiem, vadoties pēc foto fragmentiem un raksturojošiem pavedieniem objektu aprakstos, jāatrod konkrētās vietas dabā. Tajās nepieciešams sameklēt tūrisma akcijas norādes ar QR kodu, kuri glabā aizraujošus video stāstus. Ja tomēr nevedas nojaust vietu pēc foto fragmenta vai norādēm, iespējams izmantot arī bukletā norādītās GPS koordinātas, kas akcijas dalībniekus aizvedīs uz konkrētajiem objektiem.

 

Lai noklausītos īpašos video stāstus, nepieciešams noskenēt plāksnītē redzamo QR kodu savā viedtālrunī ar interneta pieslēgumu. Uzmanīgi ieklausoties katrā stāstā, būs iespējams dzirdēt jautājumu, uz kuru aicinām rast atbildi un ierakstīt to tūrisma akcijas bukletā.  

 

Kopskaitā tūrisma akcijā iekļautas 24 dažādas vietas Valmieras novadā. Lai pretendētu uz galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – vai citām veicināšanas balvām, nepieciešams apmeklēt vismaz 12 objektus.

 

Tūrisma akcijas bukletus iespējams saņemt Valmieras, Mazsalacas, Rūjienas, Strenču tūrisma informācijas centros, Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā un citos tūrisma informācijas punktos Valmieras novadā, kā arī lejupielādēt elektroniski ŠEIT.

 

Aizpildītos akcijas bukletus līdz 2021.gada 5.novembrim gaidīsim Valmieras, Mazsalacas, Rūjienas, Strenču tūrisma informācijas centros, Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā (11.novembra krastmala 29) vai atsūtītus pa pastu uz Valmieras Tūrisma informācijas centru (Rīgas iela 10, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201).

 

Akcijas noslēguma pasākums plānots 2021.gada 13.novembrī Valmierā, kad spēles veiksmīgākie dalībnieki pēc nejaušības principa saņems veicināšanas balvas no Valmieras novada tūrisma uzņēmumiem. Galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – nodrošina Valmieras novada pašvaldība sadarbībā ar SIA “Aktīvā tūrisma centrs EŽI”. Laipni gaidīti Valmieras pusē! Lai piedzīvojums sākas!

 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Misiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas speciāliste

Mob. tālr.: 25770028