Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Kokmuižas svētkos Kocēnos 3. un 4. septembrī apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt daudzveidīgu muzikālo programmu, ko veidos gan Latvijā popularitāti un klausītāju atzinību iemantojuši mūziķi, gan arī vietējie amatiermākslas kolektīvi, kas svētkiem būs sagatavojuši īpašas koncertprogrammas.

Svētkus ieskandinās Aija Andrejeva un Jānis Aišpurs ar īpašu sajūtu koncertu “12 stāsti vasaras vakaram”, kas norisināsies piektdien, 3. septembrī, no plkst. 20.00 pie Kokmuižas pils. Nepieradinātais Aijas Andrejevas un Jāņa Aišpura duets noskaņu koncertā izdziedās gan pašu, gan citu autoru radītās kompozīcijas. “12 stāsti vasaras vakaram” ir divpadsmit dziesmas no abu mūziķu repertuāra, kurām ir īpaša nozīme mākslinieku skatuves darbībā un dzīvē. Tie ir divpadsmit muzikāli stāsti par viņu bērnību, piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem, blēņām, dzimtu, tradīcijām, mīlestību, draudzību un daudz ko citu.

Sestdien, 4. septembrī, svētku atklāšanas parādes dalībniekiem un skatītājiem plkst. 12.30 pie Kokmuižas pils muzikālu sveicienu būs sarūpējis Dikļu pūtēju orķestris Pētera Vilka vadībā.

Kokmuižas promenādē uz lielās skatuves plkst. 13.00 sāksies grupas “Parks” un Kocēnu kultūras nama vokālā ansambļa “Imera” koncerts. Grupas “Parks” sastāvu veido Imants Točs, Mārtiņš Roziņš, Gunārs Geduševs un Emīls Zilberts.

Plkst. 16.00 pie Kokmuižas pils izskanēs koncertprogramma “Radīts Latvijā” – Valters Pūce un Dainis Tenis, kuri pazīstami arī kā grupas “DaGamba” dalībnieki. Programmas ideja balstīta uz visu laiku izcilāko latviešu komponistu melodijām. Skanēs tādi skaņdarbi kā Zigmara Liepiņa “Kvazimodo Dziedājums”, Imanta Kalniņa “Apvij Rokas”, Jāņa Lūsēna “Alises Iela”, Valta Pūces “Balāde no izrādes “Šveiks”, Raimonda Paula “Teātris”, Emīla Dārziņa “Melanholiskais Valsis” un citi darbi Valtera un Daiņa aranžijās.

Kokmuižas svētkos būs iespēja dzirdēt pirmatskaņojumu Ilmāra Ozoliņa dziesmu ciklam “Austrums un Rietums” korim, solistiem un pavadošajai grupai. To izpildīs Kocēnu kultūras nama jauktais koris “Imera” un Strenču Kultūras centra jauktais koris “Rītu puse” diriģenta Imanta Toča vadībā. Koncerts sāksies plkst. 19.00 Kokmuižas promenādē.

Publicitātes foto

Svētku kulminācijā plkst. 21.00 promenādē uz lielās skatuves izskanēs koncertprogramma “Cits Pauls”, kurā mūzikas mīļotājiem būs iespēja dzirdēt izcilā latviešu komponista Raimonda Paula skaņdarbus jaunos aranžējumos, Ralfa Eilanda oriģinālmūziku, kā arī funk un soul mūzikas korifeju kompozīcijas, ko izpildīs dziedātājs Ralfs Eilands un Latvijas Radio Bigbends. Kinomūzika un dziesmas, iemīļotas melodijas, ar kurām izaugušas vairākas paaudzes, tās ir mīļas un zināmas ikvienam. Koncertprogrammā “Cits Pauls” tām piešķirts mūsdienīgas aranžējums ar spēcinošu enerģiju un jaunības azartu, kas aizrauj klausītāju līdz sirds dziļumiem.

Kokmuižas svētku apmeklējums bez ieejas maksas.

Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda derīgs Covid-19 Digitālais sertifikāts un personu apliecinošs dokuments. Bērniem līdz 12 gadu vecumam Covid-19 Digitālais sertifikāts nav jāuzrāda.

Plašāka informācija par svētku norisi publicēta www.valmierasnovads.lv.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Valmieras novada pašvaldība
Mob.tālr.: 26115449

Turpinot jau aizsākto tradīciju, Valmieras muzejs 1. septembrī no plkst.12.00 līdz 15.00 aicina radošo nodarbību ceļojumā “Citāda skola”.

Darbošanās notiks Valmieras senpilsētā, pils teritorijas pagalmos pie muzeja ēkām un muzeja Garšaugu dārzā Gaujmalā. Uzsākot pirmās skolas dienas ceļojumu, katrs dalībnieks saņems karti, kas aizvedīs no stundas uz stundu. Šī gada vadmotīvs “Pamanīt un sajust” sola iespēju iesaistīties gan bērniem, gan vecākiem.

Citādās skolas stundās būs iespējams likt lietā maņas, piedaloties septiņās radošajās darbnīcās:

Arheologa stāsts
Uz brīdi iejūtoties arheologa ādā, galvenais būs rakt. Un pēc tam kā īstiem arheologiem savu atradumu dokumentēt pašiem vai ar vecāku palīdzību.

Noslēpumu lāde
Pils pagalmā viena no senākajām ēkām – guļbaļķu klēts – glabā daudz noslēpumainu lietu. Uzdevums būs atrast īsto un pareizo. 

Mākslas brīnumi
Muzeja iekšpagalmā zem ozola varēs iemācīties ieaust mākslas darbā dažādus savvaļas augus, radot savu improvizāciju ne tikai košu, bet arī smaržīgu.

Neredzamā pasaule
Savukārt pie Valtera namiņa būs iespēja pārbaudīt koncentrēšanās spējas, pēc sajūtām zīmējot nezināmo.

Ģeometriskie raksti
Pļaviņā pie muzeja Izstāžu zāles Citāda skola aicinās pārbaudīt vizuālo uztveri, meklējot caur “lielo aci” paslēptās ģeometriskās figūras.

Gudrību vācele
Pa ceļam uz Valterkalniņu varēs atjaunot sen aizmirstās iemaņas vai uzzināt ko jaunu. Zinot, minot vai ļaujoties intuīcijai, risināsim uzdevumus par dažādiem seno priekšmetu nosaukumiem un to pielietojumu lauku darbos.

Garšu un smaržu noslēpumi
Muzeja Garšaugu dārzā būs jāizmanto vērība un oža, lai atminētu garšaugu dārzā paslēpušos augus, bet, izgaršojot kādu no tējām, varēsiet izmantot garšas sajūtas augu atpazīšanai. 

Pirmajā skolas dienā gaidīsim arī Valmieras muzeja Izstāžu namā, kur  iespēja iesaistīties vēl citu mākslas uzdevumu risināšanā, dodoties neparastā ceļojumā – Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas interaktīvajā izstādē “Redzēt. Domāt. Radīt.”.

Vecākiem ar bērniem Zinību dienā muzeja apmeklējums ir bez maksas. Atgādinām, ka visiem izglītības iestāžu audzēkņiem bez maksas ir jebkuras muzeja izstādes vai ekspozīcijas apmeklējums.

Jaunajā mācību gadā gaidot ciemos ikvienu interesentu, muzeja darbinieki vēl skolēniem un viņu vecākiem katram atrast savu aizraujošo vēstures un mākslas stāstu.

“Citādās skolas” apmeklētājus lūdzam ievērot sociālo distancēšanos un muzeja darbinieku norādījumus, esot atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Buša, Valmieras muzejs

Dienas pirmajā pusē ministrs apmeklēja Alūksnes novada vidusskolu, kur piedalījās skolas 10 gadu jubilejas pasākumā. Pasākuma laikā ministrs pasniedza Izglītības un zinātnes ministrijas apbalvojumus pedagogiem, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers pasniedza pašvaldības apbalvojumus, savukārt Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča pasniedza Izglītības pārvaldes apbalvojumus.

Vizītes turpinājumā ministrs apmeklēja Alūksnes novada pašvaldību, kur sarunā tikās ar domes priekšsēdētāju Dz. Adleru, priekšsēdētāja vietnieci attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līgu Langrati, priekšsēdētāja vietnieku tautsaimniecības jautājumos Druvi Tomsonu  un priekšsēdētāja vietnieku teritoriālajos jautājumos Jāni Sadovņikovu.

No labās: Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa, Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, Ministru prezidenta biedrs, Tieslietu ministrs Jānis Bordāns, priekšsēdētāja vietnieks teritoriālajos jautājumos Jānis Sadovņikovs, priekšsēdētāja vietnieci attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līga Langrate, priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Druvis Tomsons un izglītības metodiķe Baiba Lietapure

Ministra vizītes mērķis bija pārrunāt administratīvi teritoriālo reformu un ar to saistītās tieslietas, iepazīties ar pašvaldības vadību un novada attīstības plāniem.

- Labas, jaudīgas, uz attīstību vērstas pašvaldības – tādas es labprāt apciemoju. Ļoti svarīgi ir tas, ka novadi arī pierobežā attīstās. Labi var just tās vietas, kurās infrastruktūra ir pārdomāta, tajās cilvēki ir pašpietiekami, vēlas ne tikai palikt, bet arī atgriezties. No tālākajiem galamērķiem uz Alūksni, manuprāt, ir visērtāk atbraukt, - sarunas laikā pauda ministrs.

Domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers ieskicēja Alūksnes novada galvenos attīstības virzienus – tūrisms, ražošana un eksports, līdztekus iezīmējot arī dzīvojamā fonda problēmas un izaicinājumus, kas saistīti ar ceļa infrastruktūru, īpaši izceļot ceļa posmu Alūksne-Ziemeri-Veclaicene. Ministrs savukārt dalījās pārdomās par izglītības nozīmi kā ekonomiskās attīstības pamatu un pieminēja, ka tā ir līdz šim nepietiekami novērtēta lieta, tāpēc īpaši liels prieks bijis apciemot Alūksnes novada vidusskolu un redzēt desmit gadu laikā paveikto.

- Uz Alūksni nāciet un attīstiet uzņēmējdarbību, - sarunas noslēgumā aicināja Ministru prezidenta biedrs, Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Vēlāk ministrs apmeklēja Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļu, kur tikās ar vadītāju Ingu Ozoliņu un vietnieci Nansiju Zučiku. Viesim bija iespēja iepazīties ar nodaļas darbu un darba telpām, aktuālo statistiku par civilstāvokļa aktu reģistriem (dzimušie, mirušie un laulātie) novadā.

Dienas otrajā pusē ministrs apskatīja Alūksnes Jaunās pils restaurētos mūzikas salonus - Ērģeļu un Klavieru istabas, kā arī noklausījās multimediālo ekspozīciju “Helēnas dziedājums”.

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Valmieras novada pašvaldības dome ir izdevusi saistošos noteikumus “Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs”, kuri tiks piemēroti no 2021. gada 1. septembra. Saistošie noteikumi sagatavoti ar mērķi nodrošināt vienotu ēdināšanas maksas atvieglojumu sistēmu visiem Valmieras novada pašvaldības dibināto izglītības iestāžu izglītojamajiem. Taču vēl mēnesi, līdz 1. oktobrim, būs spēkā arī iepriekšējie Valmieras novadā apvienoto bijušo pašvaldību saistošie noteikumi.

 

Pašvaldības noteiktos atvieglojumus ir tiesības saņemt izglītojamajiem, kuri apgūst klātienē pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu pašvaldības dibinātajās vispārējās izglītības iestādēs un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Kaija Muceniece: “Viena no pašvaldības prioritātēm ir sociālais atbalsts iedzīvotājiem. Izstrādājot šos noteikumus, mūsu mērķis bija vienādot līdzšinējo un atšķirīgo atbalstu ēdināšanas izmaksu segšanā izglītojamiem, lai primāri palīdzētu tiem, kuriem atbalsts ir nepieciešams visvairāk, ievērojot samērīguma principu.”

Pašvaldības izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā nodrošinās:

  • pusdienām 5-6 gadīgajiem izglītojamajiem;
  • pusdienām 1.-4. klašu izglītojamajiem, no pašvaldības budžeta līdzekļiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai;
  • pusdienām 5.-6. klašu izglītojamajiem;
  • visām ēdienreizēm pirmsskolas vecuma izglītojamiem ar invaliditāti;
  • pusdienām 7.-9. klases izglītojamiem ar invaliditāti;
  • visām ēdienreizēm izglītojamiem, kuri apgūst speciālo pirmsskolas izglītības programmu iestādē, kuru finansē no valsts budžeta mērķdotācijas;
  • visām ēdienreizēm Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādes “Vārpiņa” speciālo grupu izglītojamajiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts budžeta mērķdotāciju;
  • visas ēdienreizes bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu, un pusdienas bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.-9. klasē.

Pašvaldības izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumus 50% apmērā nodrošinās:

  • bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam;
  • bērnam no daudzbērnu ģimenes visām ēdienreizēm, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu un pusdienām, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.-9. klasē;
  • bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

Atvieglojumu saņemšanai jāiesniedz izglītības iestādes direktoram/vadītājam iesniegums un jāuzrāda statusu apliecinošs dokuments. Aicinām vecākus pārliecināties par statusu apliecinošo dokumentu derīguma termiņu. Ja nepieciešamie dokumenti izglītības iestādē tiks iesniegti pēc 1. septembra, atvieglojumi tiks piemēroti par pilnu mēnesi.

Ja ģimene neietilpst maznodrošinātas, trūcīgas vai daudzbērnu ģimenes kategorijā, bet sastopas ar grūtībām nodrošināt savus bērnus ar uzturu, tajā skaitā veikt ēdināšanas izdevumu apmaksu, Valmieras novada pašvaldība aicina iedzīvotājus vērsties Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē, kur katru gadījumu izvērtēs individuāli.

Brīvpusdienas 1. – 4. klasei daļēji subsidē valsts un atlikušo daļu piemaksā pašvaldība, savukārt, kā to norāda arī Latvijas Republikas Tiesībsargs, atbalsts ēdināšanas izmaksu segšanai 5. – 12. klasei nav pašvaldības pienākums, bet gan labā griba un iniciatīva.

Saskaņā ar grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Valmieras novada pašvaldības domes deputāti š.g. 26. augustā domes sēdē lēma, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 280 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Jāatzīmē, ka šie kritēriji tiks piemēroti pēc Valmieras novada pašvaldības saistošo noteikumu “Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā” stāšanās spēkā, par to informējot iedzīvotājus pašvaldības interneta mājaslapā www.valmierasnovads.lv. Līdz tam ir spēkā Valmierā novadā apvienoto bijušo pašvaldību noteiktie ienākumu sliekšņi.

Izziņu par trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa piešķiršanu Valmieras novada pašvaldībā iespējams iegūt dzīvesvietai tuvākajā Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes sociālo darbinieku pieņemšanas vietā. Lēmums par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanu tiks pieņemts pēc ienākumu, īpašumu, naudas līdzekļu uzkrājumu izvērtēšanas, līdz ar iesniegumu, ko parakstījušas visas mājsaimniecības pilngadīgās personas, izvērtēšanai iesniedzot:

  • darba devēja izziņu par darba samaksu par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā;
  • izziņu par ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā;
  • visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem;
  • dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus vai citus ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas.

Precīzu informāciju var iegūt, vēršoties personīgi Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes sociālo darbinieku pieņemšanas vietās vai rakstot e-pastu slp PIE valmierasnovads PUNKTS lv.

Persona atbilst daudzbērnu ģimenes statusam, ja:

  • tās, laulātā vai bērnu deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā (šis nosacījums neattiecas uz gadījumu, ja bērns izglītību iegūst ārvalsts izglītības iestādē un viņa dzīvesvieta ir ārvalstī);
  • tā aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē vismaz trīs bērnus, tai skaitā audžuģimenē vai aizbildnībā esošus bērnus un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Bērnu skaitā neieskaita bērnus, par kuriem personai ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības.

Daudzbērnu ģimenes statusu var apliecināt ar Latvijas Goda ģimenes jaunā parauga apliecību “Goda ģimene” vai vecā parauga apliecību “3+ Ģimenes karte” kopā ar personu apliecinošu dokumentu ar spēkā esošu derīguma termiņu. 

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Valmieras novada pašvaldība