Arhīva kalendārs

« September 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Sestdien, 2022. gada 24. septembrī, plkst. 13.00 Cesvaines pilī norisināsies grāmatas „A unacorda. Uz vienas stīgas. Līvija Akurātere dzejā, fotoimpresijās, atmiņās” atvēršanas svētki.

Cesvaines amatierteātris režisores Aldas Albertes vadībā iestudējis Līvijas Akurāteres dzejasuzvedumu, ko ar dziesmām kuplinās dziedātāja un aktrise Ieva Akuratere. Grāmatas svētkivienlaikus būs arī plenērs — mākslinieciska Cesvaines pils un pasākuma dalībnieku studija.Pasākumu sadarbībā ar Cesvaines pili un kultūras namu organizē Cesvaines kultūrasveicināšanas biedrība.

Grāmatā publicēts teātra zinātnieces un pedagoģes Līvijas Akurāteres dzejoļu krājums „A unacorda. Uz vienas stīgas”, kas papildināts ar kodolīgām autobiogrāfiskām piezīmēm. Lai radītupriekšstatu par inteliģences gaitām, izjūtām, ierobežojumiem un to pārvarēšanu, uzdrošināšanosradīt un būt patiesiem, vēsturisko pārmaiņu ietekmi uz radošām personībām, krājums papildināts arLīvijas Akurāteres draugu un kolēģu atmiņām un 130 fotogrāfijām, kas veido impresionistiskuieskatu viņas dzīvē.

Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja, profesore Ph. D.Rūta Muktupāvela atzīst: „Līvijas Akurāteres dzejoļu kopa „A una corda. Uz vienas stīgas. Kādassirds biogrāfija trīsdesmit gadu garumā”, kas pēc autores iecerēm bija domāta tikai un vienīgiatvilktnei, ir lielisks pierādījums tēzei, ka katrai kultūras un mākslas vērtībai ir savs laiks. Tas būslabs papildinājums atmiņu krājumam par Līviju — visu cienīto un mīlēto teātra zinātnieci, azartiskoamatierteātru kustības atbalstītāju, studentu un kolēģu augstu vērtēto, cienīto un mīlēto LatvijasKultūras akadēmijas profesori. Dzejoļi, to uzmetumi un arī piezīmes par to tapšanas apstākļiem irmaza poētiska liecība par paaudzi, kas izaugusi kara laikā un kam nācies dzīvot divas dzīves.”

Grāmatu sakārtojušas Ieva Akuratere un Sanita Dāboliņa. Tā kā dziedātājas Ievas Akurateresvecvectētiņš 20. gadsimta 30. gados dzīvojis Cesvainē, Cesvaines stacijā, kur pie viņa ciemojusiesIevas mamma Līvija — Līvijas stāsts par vectētiņu gaida publikāciju „Cesvaines grāmatā, V” —,Ieva Akuratere mammas manuskriptu uzticēja Cesvaines kultūras veicināšanas biedrībai.Lielu atbalstu grāmatas izveides procesā sniedza Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda SmiļģaTeātra muzejs, īpaši tā vadītājs teātra vēsturnieks profesors Jānis Siliņš. Izdevumu finansiāli atbalstaValsts kultūrkapitāla fonds, Latviešu fonds Amerikā, Madonas novada pašvaldība un vairāki privātiziedotāji.

CKVB ir sabiedriska organizācija, kas, popularizējot Cesvaines novada kultūrvēsturiskās vērtības, darbojas kopš1997. gada. Plašākie projekti — Cesvaines novada un pils dienu, 1. Latvijas skolotāju novadpētnieku konferencespraktikuma sarīkošana, četri lieli „Cesvaines grāmatas” izdevumi (292, 336, 528, 912 lpp.), klasiķa Augusta Sauliešadzejas izlases „Baltos ceļos” un citu ar novadu saistītu grāmatu izdošana. Biedrība ir ieguvusi sabiedriskā labumaorganizācijas statusu, grāmatu sagatavošanā iesaista vietējo un plašāku sabiedrību.

 

.