Arhīva kalendārs

« September 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

2017. gada 29. augustā Alūksnē notika Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta SWARE darba grupas sanāksme. Šoreiz tās dalībnieki iepazinās ar Alūksnes novada veiksmīgo piemēru, kā dabas un kultūrvēsturisko mantojumu sasaistīt vienotā tūrisma piedāvājumā.

Sanāksmes ievaddaļā Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis iepazīstināja ar paveikto pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo publisko ūdeņu apsaimniekošanas jomā. Aģentūras galvenie uzdevumi ir pašvaldības pārraudzībā esošo 8 publisko ūdenstilpju aizsardzība, zivju resursu saglabāšana un atjaunošana, rūpnieciskās zvejas organizēšana, kā arī zinošas un atbildīgas sabiedrības veidošana, kas ir īpaši būtiski saistībā ar pēdējos gados pieaugošo makšķernieku skaitu. Dalībnieki atzinīgi novērtēja Alūksnes pašvaldības plānu sadalīt Pilssalu tematiskajās zonās (rekreācijas, sporta, parka un aktīvā zona), kā arī veidot izmantošanas zonējumu Alūksnes ezeram.

Sanāksmes turpinājumā Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere iepazīstināja ar pašvaldības pieredzi tūrisma jomā. Par galvenajiem novada trumpjiem ir noteikta ekoloģiski tīrā daba un kultūrvēsturiskais mantojums, jo Alūksne lepojas ar 28 valsts nozīmes kultūras pieminekļiem. Tas ir viens no būtiskākajiem iemesliem,  kāpēc pašvaldība izvirzījusi tūrismu par attīstības prioritāti. Sanāksmes dalībnieki dalījās pieredzē, ka šobrīd tūrisma tirgū vērojams pieprasījums pēc gatava produkta – izstrādāta kompleksa tūrisma maršruta ar skaidrām norādēm. Alūksnes pieredze arī liecina, ka, sakārtojot piekļuves infrastruktūru objektiem un piešķirot pievienoto vērtību, var panākt būtisku tūristu plūsmas pieaugumu. Alūksnes gadījumā ievērojams devums ir muzikālais un vakaros izgaismotais gājēju tilts uz Pilssalu. Turpmāk pašvaldība plāno vēl citu objektu izveidi un sakārtošanu, kas tiks īstenots darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa (SAM) 5.5.1. "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" ietvaros. Cita starpā tiks atjaunots Livonijas ordeņa pilsdrupu Dienvidu tornis un izveidota vēstures ekspozīcija, tiks atjaunots Mauzolejs Muižas parkā un izveidota interaktīva skaņas un gaismas izrāde, kā arī tiks restaurēts šaursliežu dzelzceļa stacijas kompleksa bagāžas šķūnis un izveidota ekspozīcija “10 staciju stāsti”.

Sanāksmes dalībnieki diskutēja par to, ka līdztekus tūrisma veicināšanai jādomā par vietējo iedzīvotāju interesēm un iesaistīšanu pilsētas attīstībā, veidojot vidi, kur patīkami atpūsties ir gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem. Par svarīgu veiksmīgas attīstības priekšnoteikumu tika atzīta arī starpnozaru sadarbība un ideju apmaiņa pašvaldības iekšienē un starp ieinteresētajām pusēm.

Sanāksmes noslēgumā dalībniekiem bija iespēja klātienē apskatīt daļu no Alūksnes kultūrvēsturiskā mantojuma un iepazīties ar Alūksnes ezera stāstu. Dalībnieki atzina, ka šādas pieredzes vizītes veicina diskusijas un iegūtā informācija palīdzēs izstrādāt reģionālo rīcības plānu politikas instrumentu uzlabošanai pie iekšzemes ūdensceļiem esošā dabas un kultūras mantojuma pārvaldības jomā.

 

 

Par SWARE projektu:

Eiropas Reģionālās attīstības fonda starpreģionu sadarbības programmas “Interreg Europe 2014.–2020. gadam” finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Plašāk par SWARE projektu lasiet attiecīgajā sadaļā VPR mājaslapā (šeit) un SWARE oficiālajā mājaslapā angļu valodā (šeit).

Šī publikācija atspoguļo vienīgi tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Sadarbojoties Alūksnes, Apes u.c. pašvaldībām, Valsts SIA “Autotransporta direkcijai”, pārvadātājam SIA “VTU Valmiera” un  Vidzemes plānošanas reģionam, veicot aprēķinus, pārkārtojot braukšanas laikus arī citos maršrutos, izdevās atrast optimālo risinājumu maršruta Valmiera - Alūksne - Valmiera atklāšanai.  Iepriekš nokļūt Valmierā un atgriezties Alūksnē bija iespējams ar pārsēšanos Smiltenē un tas aizņēma trīs stundas. 

Alūksnes novada pašvaldība, š.g. pavasarī saņemot vairāku iedzīvotāju ieteikumus, veica aptauju, aicinot iedzīvotājus izteikt viedokli, vai ir nepieciešams sabiedriskais transports maršrutā Alūksne – Valmiera – Alūksne. Aptaujā piedalījās un savu viedokli izteica  vairāk kā 600 Alūksnes, Apes u.c. novadu iedzīvotāji. 99,3 % no respondentiem norādīja ka ir nepieciešama ātra, ērta, bez pārsēšanās satiksme ar Valmieru. Kā pamatojumu minot nokļūšanu uz mācību iestādēm, valsts iestāžu apmeklēšana, ārstu-speciālistu konsultācijas. Visbiežāk iedzīvotāji kā vēlamās dienas maršruta kursēšanai minēja pirmdienu un piektdienu.

Ar š.g. septembri alūksniešiem ir iespējams pirmdienās un piektdienās nokļūt Valmierā bez pārsēšanās, un plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļa aicina iedzīvotājus, apmeklējot Valmieras pilsētu, izmantot šo maršrutu. Reiss no Alūksnes AO pirmdienu rītos atiet plkst. 06:00 un Valmieras AO pienāk plkst. 07:44, ceļā pavadot vien stundu un 44 minūtes. Savukārt piektdienu pēcpusdienās studējošie, kā arī citi pasažieri no Valmieras Alūksnē var atgriezties ar reisu plkst. 16:45 no Valmieras AO. 

Vislatvijas aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” izsludinātā balsošana jau ir pusē, un ikviens iedzīvotājs vēl mēnesi var sniegt savu vērtējumu, vietnē www.ainavudargumi.lv izvēloties katra Latvijas reģiona 10 skaistākās ainavas, kuras viņaprāt spilgti raksturo konkrēto reģionu un ir nenovērtējama dabas bagātība, kas jāsaglabā nākošajām paaudzēm.  Līdz 11.septembrim kopumā Latvijā jau saņemtas gandrīz 19 500 balsis, no kurām 4016 balsis saņemtas tieši par Vidzemes ainavām.

Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā stāsta: “ Vidzemes ainavas uz doto brīdi ir saņēmušas otro lielāko balsu skaitu valstī – iespējams, paši vidzemnieki ir gana aktīvi, jo skaidri zina, kuras ir Vidzemei raksturīgākās ainavas. Nav šaubu, ka visas 50 ainavas, kas piedalās balsojumā ir unikālas un katrai ir savs stāsts, taču tieši tāpēc aicinu ikvienu pašvaldības iedzīvotāju piedalīties balsojumā, jo tikai tā ir iespējams panākt, ka novada ainava iekļūs 10 labāko reģiona ainavu sarakstā un tiks iekļauta Latvijas Nacionālās bibliotēkas dārgumu krātuvē. Vienlaikus par katra reģiona ainavām balsos arī īpaši izveidota ekspertu padome, tomēr iedzīvotāju viedoklis būs ļoti svarīgs!”

Jau iepriekš stāstījām, ka no katra reģiona 10 objekti, kas būs guvuši visvairāk balsojuma punktu, tiks ievietoti Latvijas ainavu dārgumu krātuvē, un par katru no šiem objektiem tiks apkopota papildus informācija, vāktas vēstures liecības, atmiņu stāsti un senas fotogrāfijas. Tādējādi tiks atspoguļota ainavas mainība vairāku desmitu gadu griezumā. Latvijas simtgades jubilejas gadā šie ainavu dārgumi tiks iemūžināti, pieaicinot profesionālus fotogrāfus.

Neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar aktivitātes koordinatori Vidzemes plānošanas reģionā Daci Laivu  (mob.t. 26566680, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv ) vai doties uz tuvāko pašvaldības bibliotēku.

Par aktivitāti

Latvijas simtgades svinību ietvaros, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, pašvaldību publiskajām bibliotēkām un  plānošanas reģioniem organizē aktivitāti “Dāvana Latvijai - elektroniska ainavu dārgumu krātuve “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt””.

Tās mērķis - sekmēt kvalitatīvu un daudzfunkcionālu ainavu saglabāšanu, kas visā Latvijā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti, veicina vietu, reģionu un valsts ekonomisko aktivitāti un atpazīstamību.

Aktivitātes gaitā, iesaistot visas Latvijas iedzīvotājus, tiks apzināti Latvijas ainavu dārgumi - vietas un teritorijas laukos, ciemos un pilsētās, kuras tiek identificētas kā īpašas Latvijas un tās reģionu vērtības, neatkarīgi no to pašreizējā aizsardzības statusa un saglabātības pakāpes. Apzinot skaistākās un latvietim vērtīgākās ainavas, notiks arī to izvērtēšana iekļaušanai Latvijas Kultūras kanonā – ikvienam no reģioniem un novadiem tas būs liels pagodinājums.

www.ainavudargumi.lv

 Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 29454752

Sestdien, 16. septembrī, Vidzemes plānošanas reģions (turpmāk – VPR) piedalīsies Eiropas sadarbības dienā Doma laukumā Rīgā, prezentējot trīs Eiropas teritoriālās sadarbības projektus. VPR ieviestais Interreg Europe programmas projekts “SWARE” ir iekļauts fotoizstādē. Arī Igaunijas–Latvijas programmas projekts “Industriālais mantojums” būs apskatāms fotoizstādē, kā arī tam būs atsevišķs stends, kur to pārstāvēs Vidzemes uzņēmums “Ķoņu dzirnavas”, savukārt, Centrālās Baltijas programmas projekts “HANSA” priecēs apmeklētājus ar dažādām aktivitātēm viduslaiku teltī. Pasākumu Latvijā organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar aicinājumu ikvienam interesentam klātienē iepazīties ar dažādo Eiropas Savienības līdzfinansētu projektu aktivitātēm.

Kopā ar vēsturiskajām Hanzas pilsētām, projekta “HANSA” partneriem, aicinām no pulksten 13:45 līdz 16:45 ielūkoties viduslaikos - izkalt Limbažu monētu, mazākā Hanzas pilsēta pasaulē - Straupe piedāvās spēli ar metamo kauliņu un karti, Cēsis – sveču liešanas darbnīcu. Garšas kārpiņas varēs palutināt ar Kuldīgas magoņmaizītēm, kas tapušas pēc projekta “HANSA” laikā atrastas vēsturiskas receptes un Limbažu maiznīcas “Lielezers” gardumiem. Tūrisma informācijas centri aicinās apciemot viduslaiku pilsētas, piedāvājot tūrisma informāciju - kartes, maršrutus, informāciju par pasākumiem, savukārt VPR pārstāvji pastāstīs par kopējā projekta aktivitātēm. Lai piedalītos minētajās aktivitātēs, aicinām Doma laukumā meklēt projektu “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” jeb “HANSA”.

 

Informācijai: Eiropas sadarbības dienas svinībās kopā pulcēsies Latvijas projektu pārstāvji no dažādām Eiropas teritoriālo sadarbību programmām. Šis pasākums ļaus gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem no Latvijas reģioniem iepazīties ar programmu sniegto ieguldījumu dzīves kvalitātes uzlabošanai reģionos un aktīvi piedalīties Latvijas projektu partneru rezultātu demonstrācijā. 

Pasākuma apmeklētājus sagaida Jāņa Deinata un Ilmāra Znotiņa fotoizstādes atklāšana, kas iepazīstinās ar dažādiem un interesantiem projektiem, kas tiek īstenoti Latvijā sadarbībā ar citām valstīm Eiropas teritoriālās sadarbības programmu ietvaros.

Mazākajiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja piedalīties viktorīnā un radošajās darbnīcās, kā arī ar valsts robežsardzes un policijas pārstāvjiem  apskatīt šo projektu rezultātā iegādāto tehniku un aprīkojumu. Būs iespēja arī vērot robežsardzes suņus darbībā. Pasākuma gaitā notiks arī dažādi muzikāli priekšnesumi, kā, piemēram, Daugavpils Latviešu Kultūras centra orķestra “Daugava”, Limbažu mūzikas skolas akordeonistu un suitu sievu uzstāšanās.

Pasākums ilgs no pulksten 13:45 līdz 16:45.

Pasākums ir bezmaksas.

Eiropas Sadarbības diena visā Eiropā tiek atzīmēta jau sesto reizi. Tāpat kā katru gadu, arī šogad īpaša uzmanību tiek vērsta uz pārrobežu sadarbības un labu kaimiņattiecību nozīmi reģionālajā attīstībā.

Lai iegūtu vairāk informācijas par Eiropas sadarbības dienas pasākumiem un atbalstītiem projektiem citur Eiropas Savienībā un tuvākajās kaimiņvalstīs, lūdzu apmeklēt - www.ecday.eu

 

Informācija sagatavota izmantojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas un Limbažu tūrisma informācijas centra informāciju.

Foto autors: Cēsu Tūrisma informācijas centrs

Pateicoties fonda “Iespēju tilts” aktīvai darbībai, paplašināts sociālo pakalpojumu klāsts Valmierā,   un vidzemniekiem tuvākajā laikā būs pieejams jauns īslaicīgās sociālās aprūpes pakalpojums – atelpas brīdis. Atelpas brīdis ir pakalpojums, kura mērķis ir bērniem ar invaliditāti un smagiem funkcionāliem traucējumiem nodrošināt īslaicīgu sociālās aprūpes pakalpojumu, piedāvājot bērniem draudzīgu, pieejamu un patīkamu vidi, vienlaikus atslogojot ģimenes locekļus no rūpju pilnās ikdienas, jo šādus bērnus ne mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

 

Tādējādi atelpas brīdis ir lieliska iespēja vecākiem nedaudz atpūsties un veltīt laiku arī sev, zinot, ka viņu bērns tikmēr tiks ne tikai aprūpēts un pieskatīts, bet profesionālu speciālistu uzraudzībā tiks nodrošinātas arī bērna attīstību veicinošas aktivitātes.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros, pakalpojumu bez maksas līdz 30 diennaktīm gadā varēs saņemt tie bērni ar funkcionāliem traucējumiem līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot), kuri piedalījušies deinstitucionalizācijas projekta ietvaros organizētajā individuālo vajadzību izvērtēšanas procesā, kā arī bērni, kuriem izvērtēšana nav veikta, taču kuriem ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību. Jāpiezīmē, ka projekta ietvaros, iespējams saņemt arī kompensāciju par transporta izdevumiem bērna nogādāšanai uz atelpas brīža pakalpojuma sniegšanas vietu un atpakaļ uz mājām. Atelpas brīža pakalpojumu un transporta izdevumus apmaksās no deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” budžeta tā īstenošanas periodā.

Atelpas brīža pakalpojumu sniedz zinoši speciālisti (sociālais darbinieks, sociālais pedagogs, aprūpētājs, medicīnas māsa – palīgs), nodrošinot nepārtrauktu bērna uzraudzību, pašaprūpi, ēdināšanu 4 reizes dienā, pastaigas, saturīgu brīvā laika pavadīšanu un konsultācijas, kā arī uzraudzību nakts stundās.

Jāpiebilst, ka līdz šim tuvākais šāda veida pakalpojums ir tikai Rīgas plānošanas reģiona teritorijā, Siguldā – tāpēc šī ir patiesi priecīga un nozīmīga ziņa vidzemniekiem.

Fonda “Iespēju tilts” valdes locekle Zita Gustavsone stāsta: “Deinstitucionalizācijas projekts, kas šobrīd notiek visā Latvijā un arī Vidzemē, mudināja spert šo drosmīgo soli un izveidot pakalpojumu, kas ir tik ļoti svarīgs daudziem vecākiem ne tikai Valmierā, bet arī tuvākajā apkārtnē. Mēs noliecam galvas to vecāku priekšā, kuri savus bērnus ar funkcionāliem vai garīga rakstura traucējumiem neievietoja institūcijās un rūpējas par viņiem paši, apzinoties, cik grūta būs viņu turpmākā ikdiena. Šis pakalpojums izveidots pateicībā par viņu pašaizliedzīgo rīcību, sniedzot iespēju bez raizēm uzticēt savu bērnu speciālistiem, lai paši kaut brīdi pabūtu vieni un parūpētos beidzot arī par sevi. Citiem svarīgi aiziet uz koncertu vai apmeklēt ārstu, citi vienkārši izvēlas palikt mājās , lai beidzot izgulētos – tieši tik vienkārši. No personīgās pieredzes zinu, ko rūpes par šādu bērnu prasa no vecākiem un pārējiem ģimenes locekļiem. Pati par tādu pakalpojumu esmu klusībā sapņojusi 25 gadus, līdz izlēmām tādu veidot paši.”

Lai pakalpojumam pieteiktos, bērna vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem būs jādodas uz savas pašvaldības sociālo dienestu ar iesniegumu, lūdzot iespēju nodrošināt atelpas brīža pakalpojumu. Kopā ar iesniegumu nepieciešams iesniegt arī komisijas atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību bērnam sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, ģimenes ārsta izsniegtu izraksta kopiju no medicīniskās ambulatorās kartes par bērna veselības stāvokli.

Z.Gustavsone papildina: “Mēs redzam, kā šie bērni atveras – cik ļoti viņiem patīk, ja kāds painteresējas, kas viņiem padodas, interesē. Viņi sāk komunicēt ar citiem, aizraujas ar jauniem hobijiem un nevar vien sagaidīt, kad brīvdienas beigsies, lai atkal nāktu tikties ar saviem jaunajiem draugiem un kopīgi padarbotos. Ir vecāki, kuri saprotamu iemeslu dēļ mēģina pasargāt gan savu bērnu, gan arī sevi no apkārtējās vides, taču nevajag liegt bērniem iespēju būt sabiedrībā, atmest rutīnu un piedzīvot ko jaunu, vienlaikus sniedzot iespēju arī ģimenes locekļiem uzelpot un atrodot kādu brītiņu tikai pašiem sev!”

Pakalpojums būs pieejams fonda “Iespēju tilts” telpās (Garā ielā 10, Valmierā) katru darba dienu, un to izmantot varēs jebkura vecuma personas ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī personas ar invaliditāti, kurām ir fiziska rakstura traucējumi.

Jāpiebilst, ka jau šobrīd “Iespēju tiltā” tiek piedāvāts dienas aprūpes centra “Stropiņš” pakalpojumi personām ar garīga rakstura traucējumiem. Centru ik dienas apmeklē ap 20 personām, kuras piedalās dažādās aktivitātēs, piepildot savu ikdienu ar interesantām nodarbēm un satiekot jaunus draugus, kamēr viņu ģimenes locekļi var doties darba gaitās vai arī vienkārši veltīt laiku sev.

Papildu informācija par plānoto atelpas brīža pakalpojumu un dienas centra pakalpojumiem Valmierā: Zita Gustavsone, fonda “Iespēju tilts” valdes priekšsēdētāja, mob.t. 29904159, iespejutilts PIE gmail PUNKTS com

Papildu informācija par deinstitucionalizācijas projektu Vidzemē: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja, mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv

Latvijas simtgades aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt" ietvaros  Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parku Valmierā, Cēsu pils kompleksu, Naukšēnu muižu un Āraišu arheoloģisko parku izsludina konkursu “Vidzemes ainavu dārgumus meklējot”, aicinot tajā piedalīties klašu kolektīvus un audzinātājus no visas Latvijas.  Skolēni aicināti vietnē www.ainavudargumi.lv nobalsot par 10 skaistākajiem Vidzemes ainavu dārgumiem, iemūžinot balsošanas mirkli fotogrāfijā un to nosūtot konkursa organizatoriem līdz 15.oktobrim uz e-pasta adresi ainavudargumi PIE vidzeme PUNKTS lv.

Visi konkursa dalībnieki, kas būs izpildījuši konkursa noteikumus, piedalīsies izlozē, kurā būs iespējams laimēt četras dažādas ekskursijas Vidzemē – izzinošu  pastaigu Cēsu pils kompleksā, Āraišu arheoloģiskā parka apmeklējums ar spēli “Izlaušanās cauri gadsimtiem” un Naukšēnu muižas apmeklējums un brauciens ar plostu pa Rūjas upi. Īpašo specbalvu adrenalīna meklētājiem – pastaigu pa Taku kokos Sajūtu parkā Valmierā - dāvināsim klasei, kura būs iesūtījusi atraktīvāko balsošanas brīža fotogrāfiju. Visas četras balvu groza ekskursijas ir tikai daži no lieliskajiem Vidzemes galamērķiem, kurus būtu vērts apmeklēt zelta rudenī vai spirgtā pavasarī. Plašāk ar balvu grozā esošajiem galamērķiem var iepazīties šeit

Ekskursiju uzvarētājus 18. oktobrī paziņosim Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv un Facebook kontā www.facebook.com/VidzemesPlanosanasRegions, kā arī sazināsimies ar laimīgajiem balvu saņēmējiem personīgi. Uzvarētājklases savus laimestus varēs izmantot līdz pat 2018. gada 31.maijam. (Transporta pakalpojumus nokļūšanai uz objektiem konkursa organizatori nenodrošina).

Konkursa organizatori vēlas mudināt bērnus un jauniešus izzināt kultūrvēsturiskā mantojuma bagātības Latvijā, stiprināt savu piederību latviešu tautai un vienlaikus saredzēt savu lomu mūsu bagātību saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Atgādinām, ka vietnē www.ainavudargumi.lv ikviens aicināts nobalsot arī par citiem Latvijas reģionu ainavu dārgumiem un , iespējams, vienlaikus radīsies laba ideja, kur šoruden vēl paviesoties!

Konkurss izsludināts Latvijas simtgadei veltītas aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” ietvaros, kuras laikā ikviens iedzīvotājs aicināts nobalsot par katra reģiona desmit skaistākajām ainavām, tādējādi paužot savu viedokli par to, kurām no Latvijas ainavām būtu jānonāk Latvijas ainavu dārgumu krātuvē. Atlasītās 10 ainavas no katra reģiona tiks glabātas dārgumu krātuvē citām paaudzēm, tās ne tikai iemūžinot fotogrāfijās, bet papildinot ar atmiņu stāstiem, vēstures liecībām un senākiem fotomirkļiem.

Vairāk informācijas: Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā (dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26566680)


Īstenojot Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014 – 2030 mērķi „Palielināt energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu”, un ņemot vērā reģionā aizvien pieaugošo energoefektivitātes jautājumu aktualitāti, VPR pievienojas Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” (turpmāk – „Energy Transition”) partnerībai. Dalība šajā partnerībā sniegs iespēju par VPR pašvaldību prioritātēm energoefektivitātes veicināšanā runāt ES līmenī, izstrādājot rekomendācijas finanšu, politikas un zināšanu pilnveidošanai atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā ES.

Septembra vidū Polijā, Gdaņskā, notika pirmā partnerības „Energy Transition” tikšanās, kurā piedalījās arī VPR. Tikšanās  mērķis bija vienoties par kopīgām prioritātēm pārejai no fosilajiem uz vietējiem atjaunojamiem energoresursiem. VPR sadarbībā ar partneriem no Nīderlandes, Polijas, Zviedrijas un citām ES valstīm strādās pie Darbības plāna izstrādes, kuram jāparedz konkrēta rīcība ES regulējuma, atbalsta pasākumu un zināšanu pilnveidošanai, apzinot  šī brīža situāciju energoresursu izmantošanā un tā atjaunošanā, kā arī līdzšinējo ES politikas efektivitāti atjaunojamo energoresursu jomā. Partnerības darba gaitu koordinēs Apvienotās Karalistes galvaspilsēta Londona, Polijas pilsēta Gdaņska un Beļģijas pilsēta Rūselare.

VPR jau šobrīd aktīvi darbojas divos energoefektivitātes veicināšanas projektos „Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” un „Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai 2050”, iesaistot gan skolēnus, skolotājus, mājsaimniecības, gan arī pašvaldības, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas. Tūlīt oktobrī darbību uzsāks vēl divi INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas projekti  energoefektivitātes jomā.

Projektā „Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai - EFFECT4Buildings” uzmanība tiks vērsta uz ēku īpašnieku un pārvaldnieku zināšanu papildināšanu par dažādiem finanšu modeļiem mūsdienīgu energoefektīvu risinājumu ieviešanā ēku apsaimniekošanā.

Savukārt projektā „Zemas temperatūras centrālā apkure Baltijas jūras reģionam – LowTEMP” VPR sadarbībā ar vēl diviem partneriem no Latvijas - Rīgas Tehnisko universitāti un Gulbenes novada domi, kā arī citu valstu sadarbības partneriem - strādās pie risinājumiem, kā, optimizējot esošās centrālapkures sistēmas vai izveidojot jaunu infrastruktūru zemas temperatūras tehnoloģiju pielietošanai, iespējams nodrošināt enerģijas ietaupījumu un CO2 emisiju samazināšanu. Tiks apzināts, kā samazinātas temperatūras rezultātā mazināt siltuma zudumus, nodrošinot ekonomisku ieguvumu, un kā integrēt atjaunojamo energoresursu izmantošanu  zemas temperatūras apkures sistēmas nodrošināšanai.

Par pilsētprogrammu “Urban Agenda”

Pilsētprogramma „Urban Agenda” fokusējas uz 12 tematiskajām prioritātēm: migrantu un bēgļu iekļaušana; gaisa kvalitāte; nabadzība pilsētā; mājokļu jautājumi; aprites ekonomika; darbavietas un prasmes vietējā ekonomikā; pielāgošanās klimata pārmaiņām; pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem; ilgtspējīga zemes izmantošana un dabā balstīti risinājumi; pilsētu mobilitāte; pāreja uz digitāliem risinājumiem, inovatīvi un atbildīgi publiskie iepirkumi. Ieinteresētās valstis un pilsētas veido brīvprātīgas partnerības par kādu no tematiskajām prioritātēm. Vairāk informācija pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda

Papildu informācija: Aija Rūse, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26400288, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 28752793, www.vidzeme.lv

Septembra sākumā Vidzemes plānošanas reģions un SUPER projekta ieinteresēto pušu grupas pārstāvji devās uz Lietuvu, lai stiprinātu zināšanas un smeltos idejas eko-inovāciju atbalstam un attīstībai. Pieredzes apmaiņas brauciena ietvaros ar savu pieredzi dalījās arī kolēģi no Grieķijas un Nīderlandes, kā arī piesaistītie partneri no Vācijas.  Ar īpašu interesi Latvijas dalībnieki klausījās Nīderlandes Utereht reģiona piemēru. Reģionā darbojas organizācija, kas ir atbildīga par reģionālo atbalsta instrumentu ieviešanu un ir labs piemērs, kā pēc trīspusējās sadarbības jeb tā saucamā  triple helix principa dibinātas organizācijas var veiksmīgi veicināt uzņēmējdarbības attīstību reģionā.

Organizācijas dibinātāju lokā ir gan publiskais, gan privātais sektors, gan arī augstskola – komanda kopumā spēj nodrošināt ilgtspējīgu sistēmu, strādājot ar biznesa attīstības veicināšanas jautājumiem reģionā. Pārstāvji no Vidzemes vienprātīgi saskata potenciālu pārņemt Nīderlandes labo piemēru un adaptēt to Latvijas situācijai.

Tāpat visi projekta SUPER partneri tika iepazīstināti ar radīto pašizvērtējuma rīku, kas tiks izmantots, lai vērtētu Latvijas uzņēmējdarbības un eko-inovāciju atbalsta sistēmas stiprās un vājās puses, un kalpos kā bāze tālākai rīcības plāna izstrādei.

Brauciens uz Lietuvu ļāva gūt ieskatu Lietuvas stratēģijas bioekonomikas attīstībā, kas noderēs attīstot pašmāju bioekonomikas jomas. Projekta komanda, izvērtējot līdzšinējo gūto pieredzi, rekomendē veidot rīcības plānu, fokusējoties uz kādu konkrētu bioekonomikas jomu, lai veicinātu tās attīstību projekta ietvaros.  Sašaurinot izvēli, jākoncentrējas uz Vidzemes plānošanas reģiona viedajām specializācijām – tās jau identificētas un tām piemīt augsts attīstības potenciāls arī nākotnē.

Viesojoties vairākās organizācijās Lietuvā, jāsecina, ka kaimiņu valstī tiek ne tikai mērķtiecīgi ieguldītas investīcijas, veicinot inovācijas tieši pētniecības centros,  bet tiek ieguldīts arī liels darbs, lai tieši pētniecības centru darbības rezultātā tiktu veicināta jaunu un strauji augošu uzņēmumu attīstība. Vizīte Lietuvā ļāvusi apjaust, ka eko-inovatīvu uzņēmumu vajadzības ne ar ko neatšķiras no citiem uzņēmumiem, taču jomai jābūt iekļautai valsts un reģionu politikā, paredzot tiem atbalstu, kā arī izstrādājot atbalsta mehānismus jau esošajos atbalsta instrumentos. Tomēr tikpat svarīgi ir veidot izpratni par eko-inovāciju priekšrocībām un ieguvumiem pašu uzņēmēju vidū, lai tie apjaustu, ka jauni un efektīvāki ražošanas procesi, produkti un pakalpojumi var ne tikai ietaupīt pieejamos resursus, bet arī ieekonomēt finanšu līdzekļus. 

Papildu informācija: Laima Engere, projekta SUPER vadītāja, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 28376912