Arhīva kalendārs

« October 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Otrdien, 17. oktobrī, plkst. 11:00 Valmiermuižas Alus virtuvē Vidzemes plānošanas reģions pulcinās kopā Vidzemes novadu krodziņu, restorānu, viesu namu saimniekus, mājražotājus un citus interesentus, lai stāstītu par jauna kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” veidošanu.

Dalībnieki uzzinās par iespējām piedalīties šai projektā, lai kopīgi veidotu jaunu, gardēžiem un Latvijas un Igaunijas apceļotājiem saistošu zīmolu, kas konkurētu ar gastronomiskā tūrisma galamērķiem citviet Eiropā.

Tūrisma maršruts “Livonijas garša” tiek īstenots “Interreg Estonia – Latvia” projekta “Livonijas kulinārais ceļš” ietvaros. Jaunā zīmola “Livonijas garša” iecere ir veidot gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijas un Igaunijas teritorijā. Iedvesmas avots ir vēsturiskā Livonija, kurā ietilpa Latvija un Igaunija. Kulinārais ceļš ļaus izzināt Livonijas un jaunāko laiku vēstures “nospiedumus” Igaunijas un Latvijas virtuvēs, tur rodamās kopīgās garšas un ēdienus, jaunatklātos produktus. Tai pašā laikā ceļotāji iepazīs katram reģionam atšķirīgo, vienreizējo. Gardēžu pieturvietās nobaudāmie ēdieni stāstīs ne tikai par Livonijas laika produktiem, garšām, ko iepazina pilīs, muižās un saimnieču virtuvēs, bet arī par senās pavārgrāmatās rodamām receptēm, kas tiks pilnīgotas, lai atbilstu mūsdienu prasīgo ēdienu baudītāju vēlmēm. Maltītēs tiks izmantoti sezonāli, vietējie produkti.

Gastronomiskā tūrisma maršrutos tiks aicināti aptuveni 250 mājražotāji un visa veida ēdinātāji – krodziņi, restorāni, viesu nami, saimnieču virtuves. Iecerēts, ka “Livonijas garša” veicinās sadarbību starp mazajiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem Latvijā un Igaunijā, kā arī vietējo pārtikas produktu izmantošanu. Projekta ietvaros tiks veidoti reģionāli un starpvalstu sadarbības tīkli starp tūrisma ēdināšanas uzņēmumiem un vietējiem pārtikas ražotājiem un zemniekiem.

Viena dzidra spēku zupe jeb gaļas sula. Tapusi Valmiermuižas Alus virtuvē pēc Kristofa Hardera grāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795) receptes. Pavārs: Jānis Ērglis. Fotogrāfs: Klāvs Vasiļevskis.

Garajā kulinārajā ceļā, kas sāksies Igaunijas dienvidos, vīsies cauri Latvijai līdz pat Kurzemes rietumu krastam, Vidzemē iekļausies reģionālais kulinārais maršruts “Taste HansEATica”. Tā unikālais stāsts tiks veidots, par pamatu ņemot Rubenes mācītāja Kristofa Hardera tulkoto, sastādīto un drukāto grāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795). Šis izdevums ne tikai sendienās ļāva latviešu tautības muižu pavāriem un saimniecēm uzzināt, kā gatavojams teļa ķīlis ar kastaņām un kā vārāma klāra spēka zupe jeb gaļas sula, bet arī mūsdienās gardēžu baudījumam piedāvāt, piemēram, aizmirsto, gardo blāzkošķenu.

Informācijas dienā sanākušos projekta vadītāja Lienīte Priedāja – Klepere iepazīstinās ar kulinārā ceļa “Livonijas garša” ieceri, prasībām dalībniekiem un pieteikšanās iespējām. Šefpavārs Valters Zirdziņš iedvesmos aktualizēt aizmirstas garšas un senas receptes. Savukārt Valmieras muzeja krājuma glabātāja Indra Vīlistere ļaus ielūkoties vidzemnieka virtuves mākslas mantojumā, bet lauku mājas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, kā senas būšanas un ēšanas piedāvāt ceļotājiem, un kāds ir ieguvums, iesaistoties tūrisma ceļos. Pasākuma laikā būs iespēja aizpildīt dalības pieteikumus kulinārajam ceļam “Livonijas garša” .

Lai kuplinātu dalībnieku pulku, interesentus aicinām pieteikties līdz 13. oktobrim, mājaslapā www. vidzeme.lv sadaļā “Semināri VPR” vai pa tālr. +371 29334753. Dalībnieku skaits ierobežots.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekts "Livonijas kulinārais ceļš" īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Augstākminētā informācija atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr.: +371 29334753, www.vidzeme.lv

Mācību nedēļas noslēgumā, 28. un 29. septembrī, Lizuma vidusskolā aktīvi uzsākušās projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” aktivitātes. Skolēniem divas dienas bija iespējams praktiski izmēģināt, kā veidojas enerģija - cik daudz  laika un  spēka nepieciešams, lai uzlādētu telefonā kaut 1% vai cik ilgi enerģija jāražo, lai tējkanna darbotos vismaz vienu sekundi. Šodien skolēni piedalījās zinātnes centra Zinoo vadītajās mācību stundās, kur kopīgi izveidoja auto, kas darbojas uz saules enerģiju un pašu spēkiem attīrīja ūdeni.

Ikdienā enerģiju tērējam ik uz soļa, taču reti kad apzināmies, cik daudz jāiegulda, lai nodrošinātu mūsu ikdienas paradumus ar tai nepieciešamo elektroenerģiju. Lizuma vidusskolas skolēniem šonedēļ tāda iespēja bija. Cik liels bija bērnu pārsteigums, ka mīšanās desmit minūtes uz riteņa, kas ražo enerģiju, telefonam nodrošina tikai 1% no baterijas uzlādes. Tāpat arī otrā trenažierī, kas tika darbināts nepārtraukti divdesmit minūtes, tējkannu varēja iedarbināt tikai uz 1 sekundi. Ar aktīvu trenažieru izzināšanu Lizuma vidusskolā uzsākās Enerģijas dienas, lai bērniem pievērstu uzmanību energoefektivitātes jautājumiem.

Arī zinātniskais centrs Zinoo bērniem bija sagatavojis aizraujošas nodarbības par energoefektivitātes tēmu, lai skolēnus aicinātu aizdomāties par katra procesa nozīmi un sarežģītību. Parasti atveram ūdens krānu un tecinām to bieži vien vairāk nekā nepieciešams, taču, ja izprotam, ka katra ūdens lāse prasa milzīgu enerģijas patēriņu un garu un sarežģītu procesu, lai tas nonāktu pie mums un būtu dzerams, spējam arī labāk novērtēt, kāpēc lieks resursa patēriņš nav nepieciešams. “Kad mēs paši fiziski izmēģinām, kā tad tas ir – ražot enerģiju – sākam saprast, cik vieglprātīgi esam palikuši pret tās tērēšanu. Projekts “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” ar Enerģijas dienu un vēlāk arī regulāriem enerģijas pulciņiem skolās bērniem radošā veidā parāda energoefektivitātes nozīmi mums apkārt,” stāsta projekta vadītāja Maija Rieksta.

Piektdienas pēcpusdienā skolēni bija aicināti uz Eksperimentu šovu, kur Zinoo eksperti pierādīja, ka fizika un ķīmija ir aizraujošas un atrodas mums apkārt ik uz soļa. Arī projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” komanda izstrādājusi radošas Enerģijas pulciņa nodarbības, kuru laikā bērni interaktīvā veidā izzinās fizikas un energoefektivitātes nozīmi ikdienā. Enerģijas pulciņam Lizuma vidusskolas skolēni var pieteikties pie fizikas skolotāja Jura Ločmeļa.

Projekta aktivitātes Lizuma vidusskolā un Valmieras Viestura vidusskolā norisināsies visu mācību gadu, tāpēc skolēni, skolotāji un vecāki ir aicināti iesaistīties energoefektivitātes uzlabošanā, jo enerģija ir prieks un prieks esi Tu!

Informāciju sagatavoja: Māra Rudīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Mara.rudite PIE vidzeme PUNKTS lv