Arhīva kalendārs

« December 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Laikā no šī gada 11. novembra līdz 17. decembrim norisinājās EUROPE DIRECT Vidzeme organizētais ideju konkurss vidusskolēniem “Vidzemes nākotne zaļā un digitālā Eiropā”, ļaujot jauniešiem sniegt savu artavu zaļā kursa virzībā un saņemt vērtīgas balvas. Izvērtējot iesūtītos darbus, esam noskaidrojuši uzvarētājus, kuri dāvanā saņems viedpulksteņus.

Konkursa 1. vietas ieguvēja Kristana Luste, Limbažu vidusskolas 10. klases skolniece, kura kopā ar skolotāju Daigu Rudzīti izstrādāja darbu “Par dabīgu un daudzveidīgu vidi, āra nodarbībām skolas apkārtnē”, piedāvājot skolas teritorijas zālienu atstāt nepļautu, tajā izvietojot informatīvo stendu par puķēm, kukaiņiem un  putniem, ko skolas apkārtnē var novērot. Kristana raksta: “Rietumeiropā, kur ir augsti attīstīta rūpniecība, intensīvā lauksaimniecība, ir novērots, ka ir samazinājies kukaiņu daudzums, īpaši, bišu, mazinās ražas, jo nav dabīgo apputeksnētāju. Negribētu to piedzīvot Latvijā. Domāju, ka arī ar mazu rīcību mēs varam likt aizdomāties pārējiem, paši izveidot vidi, lai āra nodarbībā skolēni var redzēt zilo zvaniņu, pelašķi, margrietiņu, vībotni, skareni u.c. augus, atrast mārīti, vērot biti. Atstāt vienu dzīvo stūrīti izglītībai.”


 Foto: Kristanas Lustes darbs konkursa ietvaros.

Konkursa 2. vietas ieguvēja Daniela Kristiāna Saleniece no Limbažu Valsts ģimnāzijas 11. klases savā skolā problēmu saskata PET pudeļu izmantošanā. “Esmu novērojusi, ka daudzi jaunieši nemaz nerūpējas par vidi. Ik katrā starpbrīdi vai stundā bērni dzer ūdeni, protams, arī es. Jau apmēram divus gadus esmu iecienījusi tieši “Tupperware eco” ilgtspējīgo pudeli. Skolā ļoti daudz tiek runāts par to, cik daudz mēs piesārņojam dabu ar PET pudelēm. Pēc pāris izglītojošām stundām, daži skolēni lieto ilgtspējīgas pudeles, tomēr lielākā daļa PET pudeles,” tā Daniela. Viņas risinājums ietver informatīvu plakātu izvietošanu skolā.

Foto: Danielas Kristiānas Salenieces darbs konkursa ietvaros.

Eiropas zaļais kurss ir Eiropas Komisijas iniciatīvu kopums, kura galvenais mērķis ir klimata pārmaiņu un to radīto seku mazināšana, lai līdz 2050. gadam Eiropa kļūtu pilnībā klimata neitrāla. Šo mērķi plānots sasniegt ar daudzveidīgiem uzlabojumiem enerģētikas, pilsētplānošanas, transporta, uzņēmējdarbības, lauksaimniecības, inovāciju u.c. jomās.  

Konkurss organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, tālr. +371 26 099 521;
e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme
Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.