Arhīva kalendārs

« December 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Ziema nav iedomājama bez sniegavīriem, to celšanas un spēlēm. Tāpēc starptautiskais tūrisma ceļš “Via Hanseatica”, kura attīstību Latvijā koordinē Vidzemes plānošanas reģions, sadarbībā ar “Aktīvā tūrisma centrs Eži” un “Cilpo.lv” aicina ģimenes ar bērniem un romantiķus izmēģināt ceļošanas spēli “Sniegavīru paslēpes Vidzemē”. Tā bez maksas būs spēlējama līdz pat nākamā gada 16. janvārim. Kopš spēles sākuma šī gada novembra nogalē īpašos Sniegavīrus deviņās vietās Vidzemē ir meklējušas jau 110 komandas. No tām gandrīz trīsdesmit ir atradušas visus. Sameklējot visus deviņus Sniegavīrus, būs iespēja piedalīties pārsteiguma balvu izlozē.  

Kas nepieciešams, lai spēlētu “Sniegavīru paslēpes Vidzemē”? Lai piedalītos spēlē, vajadzīgs auto, vēlme doties nelielā pārgājienā un risināt dažādus uzdevumus, laba kompānija, silts un laikapstākļiem piemērots apģērbs, kā arī uzlādēta viedierīce. Dalībai spēlē nepieciešams savā viedierīcē lejupielādēt lietotni LOQUIZ (pieejama bez maksas "App store" un "Google Play") un ievadīt lietotājvārdu - sniegavirs un paroli - Vidzeme. Kad viss nepieciešamais sarūpēts un esat gatavi spēlei, dodieties ceļā!

Kur meklēt sniegavīrus? Sniegavīri ir paslēpušies tūrisma ceļa “Via Hanseatica” teritorijā Vidzemē. Paslēpes risinās deviņās vietās: Vaidavā, Sedā, Raunā, Straupē, Āraišos, Ruckas muižā Cēsīs, Ēvelē, Daliņos Valmierā un Trikātā. Izvēles kārtībā apmeklējot katru vietu un veicot nelielu pārgājienu kājām, ir jāapskata pieci objekti un jāatrisina āķīgi uzdevumi, lai saņemtu norādes par Sniegavīra drošo slēptuvi. Kad esat atraduši pirmo Sniegavīru, iemūžiniet to lustīgā kopfotogrāfijā un brauciet ar auto meklēt nākamo!

Deviņu vietu apmeklēšanai un Sniegavīru atrašanai jāieplāno vesela diena vai ceļojums jāsadala uz divām, pat vairākām dienām. Spēles noteikumi ļauj spēli turpināt līdz pat 2022. gada 16. janvārim. Tie, kuri būs atraduši deviņus Sniegavīrus, piedalīsies pārsteiguma balvu izlozē. Izbaudiet aukstāko un baltāko gadalaiku, spēlējot paslēpes un atklājot interesantas vietas Vidzemē!

Vairāk informācijas: www.cilpo.lv, www.viahanseatica.info un facebook.com/ViaHanseaticaLatvija

***

Par VIA HANSEATICA

Pārrobežu tūrisma maršruts “Via Hanseatica”, kas savieno Latviju, Igauniju un Krieviju, tiek veidots un īstenots kopš 2012. gada. Maršruta attīstību Latvijā koordinē Vidzemes plānošanas reģions. Tas kopā ar Cēsu, Valmieras un Smiltenes novadu pašvaldībām aicina iepazīt daudzveidīgo tūrisma piedāvājumu. 

***

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Atgādinām, ka rudenī Vidzemes plānošanas reģions organizēja Smart Living seminārus, kuros tika aplūkoti dažādi risinājumi, kā mājsaimniecības un pašvaldības var ievērojami samazināt energoresursu patēriņu. Piedāvājam noskatīties semināru video ierakstus, fiksēt sev noderīgus padomus ikdienai  un darbam, lai samazinātu enerģijas tēriņus, nemazinot komfortu.

 

Šī brīža situācija elektroenerģijas tirgū arvien vairāk aktualizē nepieciešamību ikvienai mājsaimniecībai pārskatīt savus ikdienas enerģijas tēriņu paradumus, meklēt jaunus risinājumus un iespējas. Vienlaikus, arī pašvaldībām, domājot par publisko ēku būvniecību, jau laicīgi jādomā par to ekspluatācijas izmaksām – zemas enerģijas patēriņa ēkas ir veids, kā ietaupīt finanšu resursus un rīkoties videi draudzīgi. Bet kā sasniegt nosprausto mērķi?

 

VIDEO

>> Seminārs “Apsteidz enerģijas cenu pieaugumu ar energoefektivitāti” 28/09/2021

>> Seminārs “Publisko ēku labā prakse. Gandrīz nulles enerģijas jeb zemas enerģijas patēriņa ēkas” 27/10/2021

 

 

DAŽAS ATZIŅAS NO SEMINĀRIEM:

  • "Mūsu rokās ir pieņemt gudrus lēmumus, skatīties un izvērtēt paradumus un rīcības, lai samazinātu enerģijas patēriņu mājsaimniecībās, vienvārdsakot – ietaupīt naudu!”

  • “Viena no lielākajām komunālo maksājumu pozīcijām ir siltā ūdens izmantošana. Karstā ūdens enerģiju noteikti var ietaupīt, ja ņem vērā ūdens patēriņa atšķirības izmantojot vannu vai dušu. Dodoties vannā, vienā mazgāšanās reizē tiek patērēti ap 150–160 litri, savukārt dušā pat astoņas reizes mazāk – vien 20–25 litri. Liela nozīme ūdens patēriņa samazināšanai ir arī aeratoriem, kurus uzstāda jaucējkrāniem un dušas uzgaļiem.”

  • “Apgaismojuma tirgus attīstās ļoti ātri. Mode mainās, un ir arvien jauni pārsteigumi. Spuldzīšu klāsts ir ļoti plašs, taču ir vērts zināt nianses. Spuldzes ar plastmasas korpusiem ne tikai slāpē gaismu, bet nenovada arī siltumu, kā rezultātā bieži vien spuldze izdeg. Ir gadījumi, kad vispiemērotākā izvēle būtu spuldzes ar iebūvētu kustību sensoru. Jāzina spuldžu atšķirības un priekšrocības, lai izvēlētos katrai situācijai piemērotāko.”
  • “Zemgrīdas apkurei ir ļoti daudz priekšrocību, un tā ir iespēja efektīvi izmantot siltumapkures avotus. Tomēr jāņem vērā, ka ēkai jābūt ļoti labi nosiltinātai, jo šādām sistēmām siltuma atdeve ir ierobežota. Turklāt vienmēr ir vērts padomāt arī par rezerves apkures avotiem, lai mazinātu atkarību no enerģijas gadījumos, kad tās padeve pārtrūkst.”

  • “Labs projekts reizēm neīstenojas dzīvē, jo nododot objektu ekspluatācijā, iztrūkst kontrole un uzraudzība – viss paliek vairs tikai ēkas apsaimniekotāja ziņā. Bez cilvēka iesaistes tehnoloģijas un procesi nevar strādāt pilnvērtīgi.” 
  • “Ļoti aktuāla ir situācija, kad jaunā ēkā joprojām “dzīvo pa vecam” – netiek izmantotas rekuperācijas sistēmas, bet tā vietā tur vaļā logus un tādējādi telpas zaudē siltumu; netiek optimāli noregulēta sistēma un netiek sekots līdzi laikapstākļiem; darbinieki nepareizi vēdina telpas. Būtiski ir izvirzīt kādu atbildīgo, kas ikdienā seko līdzi mērījumiem un problēmu gadījumā meklēs risinājumu. Dati ir jāapkopo regulāri, un tie obligāti ir arī jāanalizē.”

***

Atgādinām, ka Vidzemes plānošanas reģions energoefektivitātes tēmas projektu “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai (Smart Living)” sadarbībā ar Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteri īsteno kopš 2020. gada sākuma.  Tā mērķis ir kopā ar partneriem no Igaunijas paaugstināt sabiedrības izpratni par resursu efektīvu izmantošanu. Smart Living tiek īstenots ar  Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu.

 

Papildinformācijai: Edgars Augustiņš, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes eksperts (edgars.augustins PIE vidzeme PUNKTS lv)

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

CITAS PROJEKTA SMART LIVING ZIŅAS

 

-