Arhīva kalendārs

« December 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Limbaži ir viena no astoņām Latvijas Hanzas pilsētām. Hanzas savienības laikā tirgotāji preces veda ar kuģiem un laivām. Vai arī no Limbažiem, kas neatrodas lielas upes krastā? Izrādās, ka ūdenstransportam noderīga bijusi Svētupe un Dūņezers, pa kuriem iekšzemes preces – medu, vasku, labību, ādas – veda līdz jūrai, pārkrāva kuģos un nogādāja uz citām Hanzas pilsētu ostām. Ap 16. gadsimtu Svētupe un Dūņezers aizsērēja, tāpēc vairs netika izmantoti kā ūdensceļi preču transportēšanai.

Vecais ugunsdzēsēju depo. Foto: visitlimbazi.lv 

Aicinām aizbraukt uz seno Hanzas pilsētu, kuras centra daļas izkārtojums un ielu plānojums mūsdienās ir teju tāds pats kā 14. gadsimtā. Viduslaikos, mērot un ierādot Limbažos apbūves laukumus un ielas, to centru mēģināja iezīmēt kā ideālo apli. Šāds radiālais ielu plānojums Limbažos ir saglabājies līdz mūsdienām.

Viduslaiku ielu plānojums Limbažos. Foto: visitlimbazi.lv

Apskatiet pilsētas vēsturiskās ēkas – Viduslaiku pilsdrupas un Limbažu muzeju, kurš atrodas 19. gs. sākumā celtajā Rīgas rātes jaunajā pilī!  

Limbažu viduslaiku pilsdrupas un skatu tornis. Foto: visitlimbazi.lv 

Limbažu muzejs. Foto: visitlimbazi.lv 

Limbažu vecpilsētā saglabājusies ievērojama daļa koka apbūves no 18. gs. beigām un 19. gs. sākuma. Ņemot vērā ciešo apbūvi un koka ēkas, pilsētu bieži postījuši ugunsgrēki. Lielākais ugunsgrēks piedzīvots 1747. gadā, kad pilsētā neskartas palika tikai četras mājas. Lai uzzinātu, kā dzēsa ugunsgrēkus, cik bieži tie notika, ko darīja, kad manīja dūmus, jādodas uz Veco ugunsdzēsēju depo.

                 

Vecais ugunsdzēsēju depo. Foto: visitlimbazi.lv 

Staigājot pa Limbažu ielām, sastapsiet rūķus, kuriem būs kāds “sudraba” dekorējums – cepure sudraba tonī, bārda vai sudraba rotājums rūķim rokās.

Rūķi Limbažos. Foto: facebook.com/Visitlimbazi/

Iespējams, kādreiz arī sudrabu veda ar kuģiem uz Limbažiem, bet mūsdienās sudrabs Limbažos ir īpašs. Burtnieku kvartālā atrodas Dzīvā Sudraba Muzejs, kur skatāmas sudraba skulptūras, iespējams uzzināt, cik veselīgs ir sudrabs, kā arī iegādāties sudraba rotas. Kvartāla vidū apskatāmi sudrabkaļa Oļega Auzera darinātie „Mīlestības un draudzības vārti”. Mīlas vārtu viena puse simbolizē vīrišķo pusi – tur skatāmi ozolzari, ozollapas un zīles –, savukārt mīlas vārtu otra puse, kurā redzamas ābeles lapas un ābeļu zied, simbolizē sievišķo pusi. Ziemas sezonā pats Burtnieku kvartāls iemirdzas Ziemassvētku lampiņās, un tajā tiek veidots egļu mežs. Kvartāla apmeklētāji šeit jutīsies kā pasakā!  

  

                       

Dzīvā sudraba muzejs. Foto: visitlimbazi.lv 

Vienības parkā sastapsiet apsnigušus Bučotājus. Skulptūras autore ir tēlniece Olga Šilova.

Skulptūra „Bučotāji”. Foto: visitlimbazi.lv 

No Limbažiem mājās jāved kāds gardums – ciemakukulis. Tā varētu būt Lielezera maiznīcā svaigi cepta maizīte, cepumi vai piparkūkas, arī kāds īpašs Limbažu siera gabaliņš.

                       

Lielezera rudzu miltu piparkūkas. Foto: lielezers.lv / Limbažu siers. Foto: visitlimbazi.lv 

Ja vēlaties izstaigāties ārpus pilsētas, tad aicinām izvēlēties kādu no pārgājienu maršrutiem. Braucot no Valmieras puses, laba kāju izkustināšana sanāks Augstrozes pilskalna dabas takā, bet ceļā no Rīgas puses ziemas priekus baudīt aicina Bīriņu pils

Augstrozes pilskalns. Foto: visitlimbazi.lv

Skats no Augstrozes pilskalna. Foto: I. Liepa

Ziemas prieki Bīriņu pils parkā. Foto: birinupils.lv 

Ja ir sajūta, ka visas takas aizsnigušas, tad Jūrtaka ir baudāma visos gadalaikos. Limbažu novadā tā vijas trīs posmu garumā, sākot no Lauču akmens, kas saukts arī par “Akmeņu karali”, līdz Tūjas molam, aiz kura smilšainā pludmale beidzas un sākas Vidzemes akmeņainā jūrmala ar veco Ķurmraga bāku un Veczemju klintīm, savukārt no Svētciema līdz Ainažiem atkal citāda piekraste caur Randu pļavām aizved gājēju līdz Ainažu molam.

“Jūrtakas” skats. Foto: I. Liepa, M. Sproģe 

Ko ieraudzīt, baudīt un pieredzēt Limbažu novadā, skaties http://www.visitlimbazi.lv/lv/ un  https://www.visitsalacgriva.lv/.

Informāciju sagatavojusi:
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
Ilze Liepa sadarbībā ar Limbažu novada Tūrisma informācijas centru
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 31. decembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI 

---

Trešdien, 8. decembrī Vidzemes plānošanas reģiona un Smart Living energoefektivitātes eksperts Edgars Augustiņš ar ievadprezentāciju aicināts uzstāties tiešsaistes pasākumā/apaļā galda diskusijā “Publiskajam sektoram jārāda piemērs”. Pasākumu atklās Guntis Gladkins, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs.

Atbilstoši pasākuma organizatoru uzstādījumam – rosināt diskusiju par privātā finansējuma piesaisti ilgtspējīgas  energoefektivitātes finansēšanai – E. Augustiņš pasākumā stāstīs par Vidzemes pieredzi publiskā sektora ēku atjaunošanā, kā arī piedalīsies paralēlajā diskusiju sesijā par publiskā sektora iespējām atjaunojamo energoresursu ieviešanā un šo projektu finansēšanā.

Pasākumā tiks aplūkotas arī tādas tēmas, kā, piemēram, Eiropas zaļais kurss  un renovācijas vilnis publiskajā sektorā un finanšu nozares redzējums par publiskā sektora iespēju paaugstināt energoefektivitāti.

Vienlaikus jāpiebilst, ka kopumā tiks organizētas divas paralēlās diskusiju sesijas – vienā no tām centrālais jautājums būs publiskā sektora iespējas īstenot energoefektīvus pasākums, savukārt otrā tiks diskutēts par publiski ticamiem datiem, kuri uzskatāmi par priekšnosacījumu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem, tostarp finansējuma piesaistei.

Apaļā galda diskusijas mērķis ir turpināt dialogu starp galvenajām ieinteresētajām pusēm Latvijā par privātā finansējuma piesaisti energoefektivitātes projektiem, un noteikt kopīgos uzdevumus un potenciālos uzlabojumus, kas būtu jāpanāk esošajā politikas kontekstā un uzņēmējdarbības praksē.

>> Pasākuma programma

>> Reģistrēšanās dalībai (pieslēgšanās saite tiks automātiski nosūtīta uz norādīto e-pastu uzreiz pēc reģistrēšanās)

Diskusiju organizē Latvijas Vides investīciju fonds, sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu, Ekonomikas ministriju un Finanšu nozares asociāciju. Tā iniciēta Apvārsnis 2020 projekta “Iniciatīvas Viedās finanses viedajām ēkām ieviešanas veicināšana Baltijas reģionā – Polijā, Latvijā un Dānijā – RoundBaltic” ietvaros. Kā stāsta Latvijas Vides investīciju fonda pārstāvji, projekta ietvaros tiek organizēta enerģijas investīcijām veltītu forumu sērija ar mērķi palielināt valsts un privāto pušu resursus un sadarbību, lai veidotu liela mēroga investīciju programmas, vienas pieturas aģentūras un finansēšanas plānus energoefektivitātes uzlabošanai.

Jautājumiem par pasākumu un tehniskais atbalsts - Zane Bilzēna, zane.bilzena PIE lvif.gov PUNKTS lv, +371 29778593.

Atgādinām, ka Vidzemes plānošanas reģions energoefektivitātes tēmas projektu “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai (Smart Living)” sadarbībā ar Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteri īsteno kopš 2020. gada sākuma.  Tā mērķis ir kopā ar partneriem no Igaunijas paaugstināt sabiedrības izpratni par resursu efektīvu izmantošanu. Smart Living tiek īstenots ar  Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu.

Papildinformācijai: Ineta Tauriņa, Smart Living projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv; Edgars Augustiņš, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes eksperts (edgars.augustins PIE vidzeme PUNKTS lv)

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

--

 

AICINĀM IEPAZĪTIES AR CITĀM PROJEKTA "SMART LIVING" AKTIVITĀTĒM VIDZEMĒ 

 

--