Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Arvien kuplākā skaitā ģimenes atgriežas uz dzīvi Latvijā – visvairāk mūsu tautieši uz pastāvīgu dzīvi Vidzemē atgriezušies no tādām valstīm kā Lielbritānija (198 ģimenes jeb 579 cilvēki), Īrija (49 ģimenes jeb 105 cilvēki) un Norvēģija (34 ģimenes jeb 103 cilvēki), liecina Vidzemes plānošanas reģiona apkopotā pēdējo divu gadu statistika.

Šo valstu topā ierindojas arī Vācija (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Nīderlande (14 ģimenes jeb 26 cilvēki), Dānija (5 ģimenes jeb 18 cilvēki), ASV (6 ģimenes jeb 15 cilvēki), Beļģija (5 ģimenes jeb 13  cilvēki) un Zviedrija (7 ģimenes jeb 12 cilvēki).

Līdz šim 2020. gada laikā visvairāk ģimenes atgriezās tādās Vidzemes pilsētās kā Valmiera (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Cēsis (19 ģimenes jeb 51 cilvēks), Priekuļi (7 ģimenes jeb 32 cilvēki), Valka (8 ģimenes jeb 28 cilvēki), Gulbene (7 ģimenes jeb 22 cilvēki) un citas.

Ģimenēm, kuras vēl tikai apsver iespēju atgriezties uz dzīvi Latvijā, vislielākā interese ir par Valmieru (79 ģimenes jeb 228 cilvēki), Cēsīm (75 ģimenes jeb 183 cilvēki), Gulbeni (23 ģimenes jeb 66 cilvēki), Alūksni (24 ģimenes jeb 64 cilvēki) un Priekuļiem (13 ģimenes jeb 57 cilvēki).

Vairāk nekā 11 gadus ārvalstīs ir pavadījušas 63 vidzemnieku ģimenes, 6-10 gadus 77 ģimenes, savukārt 25 ģimenes pavadīja 1-5 gadus ārpus Latvijas.

Lai veicinātu ģimeņu atgriešanos uz dzīvi Latvijā, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore kopumā sagatavojusi personalizētus piedāvājumus 383 ģimenēm jeb 1039 cilvēkiem atbilstoši cilvēku vajadzībām un interesēm remigrācijas informatīvā atbalsta projekta sākuma.

Jau šobrīd ar reģionālā koordinatora palīdzību ir atgriezušās 119 ģimenes jeb 338 cilvēki Vidzemes reģionā. Bez tam tuvāko gadu laikā reālu vēlmi atgriezties uz dzīvi atpakaļ Latvijā izrādījušas vēl 46 ģimenes jeb 139 cilvēki.

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka tas nebūtu bijis iespējams bez komandas darba – sadarbībā ar Vidzemes reģiona pašvaldībām, pašvaldību speciālistiem un kontaktpersonām, lai risinātu remigrācijas jautājumus novados.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585 

Informāciju sagatavoja:
Kaiva Upleja
Communications & Strategies
tel. nr. 27894799
kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

 

 

 

Sestdien, 19. septembrī no pulksten 9.00 līdz 11.00 Kārķu pagasta “Rudzīšos” notiks lauku labumu tirdziņš, kurā būs iespēja iegādāties dārza, meža un  virtuves labumus, baudīt  īstu lauku tirgus noskaņu.

Tirdziņā savu produkciju pārdos vietējie mājražotāji un mazpulcēni. Pasākuma laikā notiks Lielā labības maisa izloze, ikviens varēs baudīt “Rudzīšu” saimnieku Annas un Artura sarūpēto rudzu putru un rudzupuķu tēju, iesaistīties interesantā izzinošā spēlē “Pazīsti mani!”. Pasākumu ar košām dziesmām un meldiņiem kuplinās mūziķis Raitis Lapacinskis.

Pasākuma laikā būs iespējams apskatīt mini zoodārzu, ieejas maksa ziedojumi naudā vai graudā (kāds dārzenis zvēru dārza pagrabam vai maizes kukulītis).

Tirgotājus lūdzam pieteikties līdz 18. septembrim (mob.tālr. 29718433 Anna Tropa; 26068289 Sandra Pilskalne).

Lai andele un tirgotāji priecīgāki, aicinām uz tirgu nākt, braukt vai soļot, apģērbam izvēloties dārzeņu krāsas.

“Rudzīši” atrodas 1,2 km no pagasta centra, lai ērtāk nokļūt līdz tirgum “Rudzīšos”, kursēs autobuss pulksten 8.50 tautas nams – “Rudzīši”, pulksten 11.00 “Rudzīši” – tautas nams.

Aicinām pavadīt jauku dienu Kārķos!

Informāciju sagatavoja:
Sandra Pilskalne.

 

 

Jau otro gadu LIAA Madonas biznesa inkubators sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību organizē nedēļu garu uzņēmējdarbības tēmai veltītu pasākumu ciklu “Madonas biznesa nedēļa”. 2020. gadā “Madonas biznesa nedēļa” notiks no 7. līdz 12. septembrim. Tās laikā 6 dienu garumā LIAA Madonas biznesa inkubatorā, Blaumaņa ielā 3 notiks dažādu nozaru semināri, varēs dzirdēt pieredzes stāstus un piedalīties diskusijās. Katra diena veltīta citai uzņēmējdarbības nozarei, kas tradicionāli plaši pārstāvēta tieši Latvijas reģionos.

Pirmdiena 7.09. kā ierasts būs diena, kas veltīta tēmai “Investīcijas, atbalsta instrumenti”. Visas dienas laikā plkst. 10:00 līdz 16:00 interesenti aicināti nākt uz LIAA Madonas biznesa inkubatoru, kur varēs tikties ar organizācijām un institūcijām, kuras piedāvā finansējuma piesaistes iespējas uzņēmējdarbībai. Dienas noslēgumā ar prezentācijām uzstāsies LIAA Klientu apkalpošanas nodaļa un SIA “Modul3“ – “Crovd Funding” un investīciju piesaistes iespējas.

Otrdiena 8.09. Plkst. 13:00 – 16:30 runāsim par tēmu “Informācijas tehnoloģijas” diena laikā būs gan klātiene, gan “online” lekcijas, bet dienas noslēgumā uzzināsim par ikdienā izmantojamiem un praktiskiem IT rīkiem, kas var palīdzēt kā maziem tā lieliem uzņēmējiem.

Trešdiena 9.09. veltīta tēmai “Pārtikas ražošana”. No plkst. 13:00 līdz 17:00 uzstāsies trīs lektori, kas runās par inovācijām pārtikas nozarē.  Sākumā par pārtikas produktu inovācijām un sabiedrības patēriņa tendencēm, dienas gaitā par iepakojumu tendencēm un inovācijām, kā arī par to, kā mūsdienās visefektīvāk strādā pārtikas produktu reklāma un mārketings.

Ceturtdiena 10.09. Būs viena no jaudīgākajām nedēļas dienām, jo veltīta tēmai “Kokapstrāde un kokrūpniecība”. Šajā dienā varēs tikties ar lektoriem no Latvijas Kokrūpniecības Federācijas, A/s “Latvijas Valsts meži” un Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta “MEKA”. Bet diena noslēgsies ar diskusiju, ko moderēs Linda Grīnberga SIA “Latvāņi”.

Piektdien 11.09. No plkst. 10:00 līdz 17:00 runāsim par tēmu “Tūrisms un viesmīlība”. Uzstāsies gan tūrisma organizāciju pārstāvji, tai skaitā LIAA Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava, gan Latvijā labi zināmi tūrisma objektu vadītāji –“Pazust Latgalē” mājas, interaktīvs muzejs – “Šmakovkas muzejs” un atpūtas parks “AB Parks”.

Savukārt sestdien 12.09. tiksimies tradicionālajā pasākumā “Uzņēmēju parāde”, kas ir lielākā uzņēmēju izstāde un uzņēmēju tīklošanās pasākums reģionā.

Informāciju sagatavojusi:
Anete Urka
Vecākā projektu vadītāja
Madonas biznesa inkubators
Biznesa inkubatoru departaments
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Tuvojoties jaunajam 2020./ 2021. mācību gadam, Smiltenes novada pašvaldība projekta Nr. 1.15/293 “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros sarūpējusi jaunus mācību materiālus latviešu valodas apguvei visām pašvaldības vispārizglītojošajām izglītības iestādēm un Smiltenes novada bērnu un ģimeņu atbalsta centram.

Lai veicinātu remigrantu ģimeņu bērnu integrāciju sabiedrībā, mācību procesā un izglītības iestādēs Smiltenes novada pašvaldība iegādājusies mācību līdzekļus valodas apguvei. Sarūpētie mācību līdzekļi satur daudzveidīgas metodikas, kuras sekmē klausīšanās, runāšanas prasmju attīstīšanu un pilnveido visus runas darbības veidus.

Iegādātie mācību materiāli ir piemēroti dažādām bērnu un jauniešu valodas prasmju pilnveidošanas vajadzībām, lai bērniem, kam ir valodas apguves barjeras, bilingvāli runājošiem bērniem, apmaiņas programmu bērniem no ārzemēm un bērniem, kas ir tikai mācību ceļa sākumā, varētu tikt sniegts nepieciešamais atbalsts un dažādas metodes, kā pilnveidot mācīšanās procesu, kā arī ieinteresētu mācību procesā.

Projekta ietvaros sarūpēti trīs mācību līdzekļi: spēle “Atver pasauli!”, didaktiskais izdales materiāls “Kabata” un valodas apguves uzdevumi “Karuselis”.

Mācību līdzeklis “Kabata”, sekmē klausīšanās un runāšanas prasmes, kā arī pilnveido visus runas darbības veidus, ar spēles “Atver pasauli!” palīdzību bērniem būs iespēja apgūt darbības vārdus, īpašības vārdus, dažādus sadzīvē nepieciešamus vārdus, ko kopīgi ar pedagogu vai paši savā starpā varēs izspēlēt četrās valodas apguves spēlēs un salikt septiņās puzlēs. Mācību līdzekļa “Karuselis” mērķis ir radīt pamatu valodas sistemātiskai apguvei, materiālu saturs aptver visus gadalaikus un sastāv no 12 tematiem, kuru nosaukumi ir vērsti uz bērna personību kā dabas un sociālās vides būtiskāko elementu. Katrā tematā mācību materiāls ir sadalīts atbilstoši valodas apguves uzdevumiem un ietver divas līdz trīs spēles, kurās tiek nostiprināta latviešu valodas saziņas prasme un sekmēta pareiza gramatisko formu lietošana.

Šī gada 25.augustā Palsmanes pagasta kultūras namā tika rīkots seminārs, kurā piedalījās 42 Smiltenes novada izglītības pedagogi un Latviešu valodas aģentūras pārstāvji, kas pastāstīja par  šo metodisko materiālu lietošanas nozīmi un palīdzēja pedagogiem izprast mācību līdzekļu lietošanas pamatus, lai tie tiktu izmantoti jēgpilni un mērķim, kam tie ir radīti. Palsmanes pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Birute Mežale atklāj: “Tā ir  brīnišķīga dāvana no Smiltenes novada pašvaldības, semināra ietvaros pedagogiem radās pavisam cits priekšstats par šo mācību līdzekļu lietošanu mācību procesā. Latviešu valodas aģentūras pārstāvji mācēja iedvesmot un motivēt pedagogus, lai tie mēģinātu izmantot dažādas pieejas valodas mācīšanas procesos, domāju visas Smiltenes novada vispārizglītojošās izglītības iestādes ir ieguvējas.”

Lai visiem bērniem ir pieejams atbalsts latviešu valodas apguvei, lai pedagogiem ir motivācija un prieks pilnveidot mācību procesu, lai Smiltenes novads turpina augt kā latviskākais Latvijas novads!

Projekts realizēts ar Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā konkursā “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” iegūto finansējumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju “Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”.  Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585.

Informāciju sagatavoja,
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: linda.beitika PIE smiltene PUNKTS lv;
Mob.tel. 29613117
www.smiltene.lv

Viņiem piemīt milzīgas darbaspējas, un ticībā tam, ka izdosies, viņi pārliecina. Un izdodas! Viņuprāt, augt ir ļoti svarīgi. Viņi tic, ka iedomāto var izdarīt, kaut arī citi tam vēl nav noticējuši. Viņu spēks ir zinātkāre – izzināt, izstāstīt, izprast, izjust – un par visu priecāties, it kā tas vēl nebūtu bijis. Arī mieru viņi prot, kad doma kļūst stipra un skaista. Viņi spēj saķert tavu domu un pārvērst par pārdomu. Viņiem piemīt sirds siltums. Viņi dod, un nekas no tā neiet mazumā.

Goda un Gada valmieriešu sveikšana Valmierā ir skaista tradīcija, kad godinām līdzcilvēkus par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu, pilsētas attīstības veicināšanu un Valmieras vārda nešanu pasaulē. “Goda valmierietis 2020” un “Gada valmierietis 2020” apbalvojumiem, kas tiks pasniegti 14.novembrī, kandidātus aicinām pieteikt līdz 4.oktobrim.

Pieteikumu iespējams aizpildīt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2 vai aizpildīt elektroniski Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Piesaki Goda un Gada valmierieti 2020” šeit. Iesniegumā jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, pamatojums kandidatūras izvirzīšanai, kā arī pieteicēja vārds, uzvārds un kontaktinformācija. Tāpat jābūt pievienotai norādei, kurā kategorijā kandidāts tiek izvirzīts.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” piešķir par sevišķiem nopelniem Valmieras labā, kas var izpausties valsts, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt gan Valmieras pilsētas iedzīvotāji, gan personas, kuras dzīvo un darbojas citviet Latvijā vai ārvalstīs.

Savukārt apbalvojumu “Gada valmierietis” piešķir par nozīmīgu ieguldījumu valsts, pašvaldības, sabiedriskajā vai saimnieciskajā darbā, vērtējot pagājušajā gadā sasniegto. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt tikai Valmieras pilsētas iedzīvotāji.

Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam (skatāms mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Nolikumi” – “Apbalvojumi”) “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” pieteikumus izvērtēs un apstiprinās Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti. Apbalvojumi tiks pasniegti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svētku norisē 14.novembrī.

Pērn par iedvesmošanu, kordziedāšanas tradīcijas sekmēšanu un attīstīšanu Valmierā, pirms 30 gadiem Valmieras Mūzikas skolā dibinot kora klasi un šo gadu laikā ar patiesu sirds gaišumu un atbildīgu darbu atdodot visu sevi bērnu un jauniešu muzikālajai izglītošanai, apbalvojums “Goda valmierietis” tika piešķirts diriģentei un koru mākslinieciskajai vadītājai Irēnai Zelčai.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” par ilggadēju un teicamu darbu, esot SIA “ZAAO” valdes priekšsēdētājam un izveidojot parauguzņēmumu atkritumu apsaimniekošanā, vides prasību ievērošanā un iedzīvotāju izglītošanā atkritumu apsaimniekošanas jomā, saņēma arī SIA “ZAAO” bijušais valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais.

Par ieguldījumu Valmieras starptautiskās sadarbības veicināšanā ar Zviedriju (Solnu), apliecinot ticību neatkarīgai Latvijai, par palīdzības sniegšanu cilvēkiem ar invaliditāti, rosinot viņus būt pilntiesīgiem sabiedrības locekļiem, apbalvojums “Goda valmierietis” tika piešķirts Jurim Tāram (Georg Thars).

Apbalvojumu “Goda valmierietis” par ilggadēju izcilu darbu, 25 gadus vadot Valmieras pilsētas Dzimtsarakstu nodaļu, attīstot gan Dzimtsarakstu nodaļas piedāvājumu un stiprinot tradīcijas, gan ieviešot arī jaunus risinājumus, lai godinātu laulību tradīciju un stipru ģimeņu veidošanos, pērn saņēma Dzimtsarakstu nodaļas bijusī vadītāja Rita Viļumsone.

Par nesavtīgu ieguldījumu un sirdsdarbu, veicot virsmāsas pienākumus Vidzemes slimnīcā, kā arī esot ilggadējam asinsdonoram, par ko saņemts arī apbalvojums “Goda donors 2016”, par ziedošanos citu veselībai un dzīvībai, tituls “Goda valmierietis 2019” tika piešķirts Vidzemes slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas virsmāsai Pārslai Sippo.

Savukārt apbalvojums “Gada valmierietis 2019” par ieguldījumu starptautiskajiem standartiem atbilstošas BMX trases izveidē Valmierā un Eiropas čempionāta BMX riteņbraukšanā rīkošanā, par Valmieras, BMX riteņbraukšanas popularizēšanu Latvijā un ārvalstīs tika piešķirts Latvijas Riteņbraukšanas federācijas padomes loceklim Edgaram Dupatam.

Apbalvojumu “Gada valmierietis” saņēma arī Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas direktore Agita Zariņa par ieguldījumu skolas mācību programmu un vides attīstībā, skolas stratēģiskā vadībā, pedagogu profesionālā pilnveidē, tādējādi 2019.gadā skolai saņemot valsts ģimnāzijas statusu, par teicamu mācību procesa organizēšanu skolas pārbūves laikā.

Par izcilu aktierdarbu Valmieras Drāmas teātrī, tādējādi arī godam nesot pilsētas vārdu, par meistarību uzrunāt ikvienu skatītāju, uzburt atmosfēru, aicinot domāt, līdzpārdzīvot, par saņemto nomināciju Spēlmaņu nakts 2018/2019 apbalvojumam “Gada aktieris”, novatoriski un rūpīgi izstrādājot Hamleta lomu izrādē “Hamlets” (2018), apbalvojums “Gada valmierietis” tika piešķirts Valmieras Drāmas teātra aktierim Mārtiņam Meieram. Lepojamies, ka Mārtiņš Meiers saņēma 2018./2019.gada sezonas Latvijas teātra gada balvu kategorijā "Gada aktieris" (par Hamleta lomu izrādē "Hamlets").

Apbalvojumu saņēmējiem tiek pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte – Valmieras izaugsmes medaļa, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410