Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

EUCF iniciatīvas ietvaros pašvaldībām ir iespēja pieteikties grantam 60 000 EUR apmērā, lai saņemtu atbalstu dokumentācijas izstrādei, konsultācijām u.tml. investīciju projektiem enerģētikas un klimata jomā līdz šī gada 2.oktobrim.

Pieteikšanās notiek tiešsaistē, angļu valodā (https://eucityfacility.eu/apply-for-eucf-support/online-application.html), aizpildot vienkāršotu pieteikšanās formu:

  • pašvaldības atbilstības pārbaude (jā/nē atbildes uz 5 jautājumiem);
  • pieteikuma veidlapa (informācija par pieteicēju, investīciju pieteikuma izstrādi (t.i. dokumentācijas u.tml.) kopējo investīciju projektu, kā arī apliecinošie dokumenti (IERP vai IEKRP vai līdzvērtīgs dokuments angļu vai latviešu valodā, politiskā pārstāvja atbalsta vēstule, pašvaldības pašdeklarēšanās veidlapa).

Pieteikties uz granta atbalstu var arī pašvaldību grupa, t.i. vairākas pašvaldības apvienojoties grupā. Šajā gadījumā pieteikumu formu aizpilda viena vadošā pašvaldība, kura atbilst visiem pieteikšanās nosacījumiem. Plašāku informāciju, kā sagatavot pieteikumu skatiet prezentācijā ŠEIT.

Ja Jums ir kādi jautājumi vai nepieciešama tehniskā palīdzība saistībā ar pieteikuma sagatavošanu, lūdzu, sazinieties ar SIA “EKODOMA” pārstāvjiem, EUCF iniciatīvas atbalstītāji Latvijā. Tel.: +371 67323212, e-pasts: ekodoma PIE ekodoma PUNKTS lv

Plašāk par EUCF iniciatīvu lasiet mājas lapā: https://www.eucityfacility.eu/

Vidzemes sporta sirdī Valmierā septembris ir skriešanas mēnesis. Līdz šim tas tika atzīmēts ar tradicionālo, pirms 14 gadiem atjaunoto Valmieras maratonu. Šogad, pielāgojoties esošajai pasaules un valsts situācijai, turpināsim skriet, taču citādā formātā. 20.septembrī aktīva dzīvesveida piekritēji un skriešanas mīļotāji pulcēsies Valmieras skriešanas svētkos, lai atkal satiktos ar skriešanas domubiedriem, sacenstos, piedalītos labdarības skrējienā un meistarklasēs vai vienkārši kopā ar draugiem un ģimenēm brīvdienu pavadītu aktīvi.

Valmieras skriešanas svētkos būs aizraujoši gan sportistiem, gan aktīva dzīvesveida piekritējiem, gan ģimenēm un bērniem. Katram ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko distanci: 15,55km skrējienu, 7,3km skrējienu vai 7,3km nūjošanu. Kartes skatāmas šeit.

Trase marķēta, apvienojot Gaujas abus krastus, ar startu un finišu pie Vidzemes Olimpiskā centra (VOC), vēlāk šķērsojot Dzelzs tiltu (Dzelzīti), veicot apli Pārgaujas mežos, atgriežoties uz Dzelzīša un finišējot pie VOC, pirms tam apskrienot arī goda apli ap Māra Štromberga BMX trasi “Valmiera”.

Trases segums: apmēram 70%–80% asfalts, 20%–30% grants ceļš. Pēc finiša dalībniekiem būs iespēja izmantot īpašus piedāvājumus Valmieras peldbaseina atpūtas zonā.

Mazākajiem dalībniekiem interesantas būs bērnu distances (400m, 600m, 900m, 1200m). Trases segums – 100% asfalts. Būs arī pēdējos gados iemīļotā disciplīna vismazākajiem – rāpošana mazuļiem, kuri jau rāpo, bet vēl nestaigā. Katram mazulim pēc iespējas ātrāk jānorāpo 10m distance. Kā mudināt mazo rāpotāju sasniegt finiša līniju, paliek vecāku un līdzjutēju ziņā. Šīs sacensības notiks starta/ finiša zonā vai VOC iekštelpās, vadoties pēc laikapstākļiem.

Skriešanas svētku laikā norisināsies arī Valmieras labdarības kilometrs, kurā tiks vākti ziedojumi Valmieras Gaujas krasta vidusskolas–attīstības centra pirmsskolas izglītības grupai, lai iegādātos specifiskas attīstošās rotaļlietas un īpašus materiālus veselības attīstībai bērniem. Dalība skrējienā iepriekš nav jāpiesaka. Dalībniekiem būs iespēja brīvprātīgi veikt ziedojumu, reģistrējoties skrējienam, vai veikt ziedojumu tam īpaši paredzētā dāvanu kastē pasākuma dienā.

SACENSĪBU PROGRAMMA

Iepriekšēja reģistrācija www.sportlat.lv sacensībām beidzas 16.septembrī plkst.23.59: https://www.sportlat.lv/sacensibas/1484/valmieras-skriesanas-svetki/registracija

  • Plkst.8.30–10.30 reģistrēšanās 20.septembrī Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā Čempiona ielā 3. Dalībnieku reģistrēšanās katrai distancei beidzas 30 min pirms starta
  • Plkst.11.00 starts 7,3km skriešanai, nūjošanai
  • Plkst.11.00 starts 15,3km
  • Plkst.12.00 starts mazuļu rāpošanai
  • Plkst.13.00 starts labdarības kilometram
  • Plkst.13.15 starts bērnu skrējienam 400m
  • Plkst.13. 25 starts bērnu skrējienam 600m
  • Plkst.13.35 starts bērnu skrējienam 900m
  • Plkst.13.45 starts bērnu skrējienam 1200m
  • Plkst.14.45 apbalvošana visās distancēs, pārsteiguma balvas

Nolikums, papildu informācija un reģistrēšanās: www.sportlat.lv

Informāciju sagatavoja:
Elīna Karlivāne

 

5.septembrī Valmieras 2.vidusskolas sporta laukumā jau trīspadsmito reizi norisināsies sporta spēles bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām “Mēs varam”.

Sporta spēļu mērķis ir popularizēt sportisku un aktīvu dzīvesveidu bērnu un jauniešu ar speciālām vajadzībām vidū, attīstīt sporta svētku tradīcijas un dot iespēju bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām satikties ārpus ierastās vides, pārbaudot sportiskās prasmes un fizisko sagatavotību.

Sporta sacensībās piedalīsies 19 komandas no Latvijas speciālajām internātskolām, aprūpes centriem, sporta biedrībām, sporta skolotāji, asistenti, organizatori un brīvprātīgie palīgi.

Sporta spēļu atklāšana notiks 5.septembrī plkst.10.00 Valmieras 2.vidusskolas sporta laukumā , apbalvošana paredzēta plkst.18.00.

Bērni un jaunieši sacentīsies tādās disciplīnās kā “Boccia” spēle, tāllēkšana, skriešana, smilšu maisiņu mešana mērķī, pildbumbas mešana, futbola sitieni pa vārtiem, basketbola metieni un stafete.

Sacensības organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Bērnu sporta skolu, Valmieras Kultūras centru un Kocēnu novada pašvaldību.

Pasākums tiek līdzfinansēts no projekta “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Valmierā” Vienošanās Nr. 9.2.4.2/16/I/040. Projekta kopējās izmaksas ir 431550  EUR, tajā skaitā ESF finansējums 366 817,50 EUR, valsts budžeta finansējums 64 732,50 EUR.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, sporta spēles “Mēs varam” norisināsies vienu, nevis divas dienas, kā tas bijis ierasts. Pasākums tiek organizēts, ņemot vērā epidemioloģiskos drošības noteikumus. Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Liene Pinne
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.:22464113

11.septembrī Valmieras integrētajā bibliotēkā norisināsies lekcija, kā, rīkojot kultūras norises, atrast un piesaistīt iecerēto mērķauditoriju, bet pēc tam darbnīcā būs iespēja izaicināt savu radošumu un uzzināt vairāk par dažādām iespējām un risinājumiem, kā veiksmīgāk kultūras nozarē izmantot jaunākās tehnoloģijas.

Interesenti aicināti apmeklēt gan lekciju, gan radošo darbnīcu vai arī izvēlēties vienu norisi. Darbnīcai nepieciešams iepriekš pieteikties šeit.

Izglītojošā lekcijā “Interaktivitāte kā atslēga kultūras satura komunikācijā” Valmieras bibliotēkā no plkst.14.00 līdz 15.00 interesenti uzzinās, kā izcelties informācijas piesātinātā laikā, kā veidot attiecības ar savu mērķauditoriju, kā iesaistīt un padarīt neaizmirstamu kultūras pieredzi.

Lekciju vadīs radošās producentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa (Story Hub) ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar multimediju satura veidošanu.

Radošā darbnīca “Dzeja, kultūra un tehnoloģijas” Valmieras bibliotēkā no plkst.15.00 līdz 18.00 būs par tehnoloģiju izmantošanu kultūras nozarē. Laikā, kad digitālā pasaule kļūst arvien plašāka, kultūras joma gan Latvijā, gan visā pasaulē salīdzinoši lēni apgūst un izmanto jaunākās tehnoloģijas un inovatīvus risinājumus satura komunikācijā. Tehnoloģijām ir liels potenciāls padarīt kultūras saturu jaunajai paaudzei pieejamāku, saprotamāku un kopumā bagātāku, tāpat tehnoloģijas rosina domāt par jaunām biznesa iespējām un to pielietojumu visdažādākajos veidos.

Darbnīcu vadīs pieredzes dizainere Līga Efeja Lībiete un tehnoloģiju eksperte Līna Marta Sarma, ļaujot dalībniekiem idejas ieraudzīt caur pieredzes dizaina prizmu un attīstīt līdz reālam un funkcionālam risinājumam. Darbs notiks komandās, vietu skaits ir ierobežots, tāpēc nepieciešams dalību līdz 10.septembra plkst.12.00 pieteikt, elektroniski reģistrējoties šeit. Neierašanās gadījumā lūdzam informēt, rakstot uz e-pastu kultura PIE valmiera PUNKTS lv.

Programma
14.00–14.40 lekcija
14.40–14.50 jautājumi un atbildes
14.50–15.00 reģistrēšanās radošajai darbnīcai un kafijas pauze
15.00–16.30 radošā darbnīca (pirmā daļa)
16.30–16.45 kafijas pauze
16.45–18.00 radošā darbnīca (otrā daļa), ideju prezentācijas

Dzejas dienu Valmierā programma šeit: https://www.valmiera.lv/lv/kultura/dzejas_dienas_2020/

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Ar moto “Ražas laiks – kāzu laiks” Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Alūksnes novadā 12. septembrī no pulksten 11.00 svinēs tradicionālos Pļaujas svētkus.

Ates muzejs, kas šovasar svinēja 35. darbības gadadienu, nosaukts tā dibinātāja un ilggadējā vadītāja Viktora Ķirpa vārdā. Pēc viņa iniciatīvas astoņdesmito gadu sākumā sākās novadpētniecības darbs Kalncempju vēstures apzināšanai, zemnieku, novadnieku un sibīriešu piemiņas saglabāšanai. Kalncempju novadpētniecības muzeja atklāšana notika 1985. gadā un laika gaitā veco Ottes dzirnavu apkārtnē izveidojās tam raksturīgā kultūrvēsturiskā ainava.

Muzeja krājuma pamatā ir V. Ķirpa personīgā kolekcija, kas tapusi ar apkaimes iedzīvotāju palīdzību, un laika gaitā papildināta. Krājuma priekšmeti raksturo 19. gadsimta beigu periodu un 20. gadsimtu. Muzeja unikalitāte ir tā, ka šeit vienkopus atrodas Latvijas brīvvalsts laikā darbinātā lauku tehnika, zirgu inventārs, vairāki desmiti iekšdedzes motori, amatnieku un citi lauku cilvēka darba rīki. Priekšmeti stāsta par latviešu zemnieka dzīvi, darbu, sadzīvi, tradīcijām, politiskiem notikumiem, saimniecisko darbību, kultūru, izglītību un sportu, reliģisko dzīvi, pagastā un novadā dzimušo vai dzīvojušo mākslinieku dzīvi, radošo darbību. 1996. gadā par šo ieguldījumu V. Ķirps apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni.

Kad raža no tīruma un lauka novākta, tradicionālajā Pļaujas svētku pasākumā ikviens ir aicināts piedalīties Vidzemes lauku sētas rudens darbu darīšanā – pagriezt lielo rokas dzirnavu akmeni, lai tiktu pie saujas miltu, vai pacelt lielo kalēja āmuru, līdz šim ir izrādījies pagrūti ne vienam vien svētku apmeklētājam.

Jau par tradīciju kļuvis, ka Pļaujas svētkos piedalās tuvākas un tālākas apkaimes folkloras un tautas mūzikas kolektīvi, kuri ne tikai uztur možu garu muzicējot, bet arī piedalās lauku sētas darbu demonstrēšanā. Šogad svētkos piedalīsies Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis”, tautas muzikanti “Ziemeļmala”, Igauņu ģimene, kā arī Grundzāles vidējās paaudzes deju kolektīvs “Rieda” un Jaunannas Tautas nama senioru deju kolektīvs “Oga”.

Pēc svētku atklāšanas sāksies īstā strādāšana kopā ar darbu un amatu pratējiem no Vidzemes un Latgales - labības kulšana ar kuļmašīnām, veļas mazgāšana, kartupeļu rīvēšana, kāpostu skābēšana, medus sviešana, kalšanas darbi, karošu grebšana, klūdziņu pinumi, ādas apstrāde un zirglietu darināšana, celmu bungu gatavošana, linu auklu apavu gatavošana, sveču gatavošana, puļķu maizes cepšana, zupas vārīšana un degustācija, būs arī Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” un “Sagša”, bet tieši pusdienlaikā tiks atvērts keramikas ceplis keramiķa Kristapa Brasļa vadībā.

Protams, neiztrūkstoši lauku sētas piekalnē būs arī umurkumurs, kas ar balvām kārdinās stipriniekus pārbaudīt savus spēkus. Notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš, zemnieku saimniecība “Purenes” piedāvās izjādes ar zirgiem.

Savukārt Pļaujas svētku noslēgumā pulksten 13.30 ikviens aicināts turpat piekalnē atrast tīkamāko vietu, lai Baltinavas dramatiskā kolektīva “Palādas” sniegumā vērotu komēdijas “Ontans i Anne” 2. daļu “Kuozu goda jubileja”. Lai izrādes vērošana būtu ērtāka, aicinām paņemt līdzi segu vai pledu!

Šogad gan jāņem vērā, ka pasākums notiks, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, tādēļ svētku rīkotāji aicina ikvienu pasākuma apmeklētāju izturēties atbildīgi!

Svētkus atbalsta: Alūksnes novada pašvaldība, SIA “J.A. Lejas”, SIA “Alta S”, Radio Tev, laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Ieejas maksa: pieaugušajam – 4,00 EUR, skolēniem – 2,00 EUR, ģimenes (1-2 vecāki un 2-4 bērniem vecumā līdz 18 gadiem) biļete – 15,00 EUR, autostāvvieta – 1,00 EUR

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2016. gada 1. martā Alūksnes novada pašvaldība noslēdza sadarbības līgumu ar Vidzemes plānošanas reģionu par projekta “Vidzeme iekļauj” īstenošanu, kas paredz novadā izveidot jaunus sociālos pakalpojumus, tostarp grupu dzīvokļus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Jaunizveidotā pakalpojuma mērķis ir sniegt iespēju cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem dzīvot pēc iespējas pietuvinātā ģimeniskā vidē, īstenojot savas pamattiesības uz neatkarīgu dzīvi un aktīvi līdzdarboties visos sabiedrībā notiekošajos procesos.


"Šis ir pierādījums tam, ka cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem beidzot ir iespēja uzsākt dzīvot patstāvīgāk, būt sabiedrības pilntiesīgam loceklim. Manā praksē nav gadījumu, kad fakts, ka personas ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo kopā ar mums un starp mums, būtu traucējošs faktors viņiem pašiem vai apkārtējiem. Manuprāt, ir jābeidz personu ar invaliditāti izolēšana no sabiedrības. Katram no mums ir savas veselības problēmas. Citam tā ir garīga, citam - fiziska saslimšana. Un kāpēc gan ir no sabiedrības jānošķir tieši personas ar garīgām saslimšanām? Tad nošķiram arī tos, kam, piemēram, ir epilepsija, cukura diabēts, sirds saslimšanas. Tas, protams, ir mazliet ar ironiju, taču stereotipus mēs radām un kultivējam paši, bet, sniedzot atbilstošus pakalpojumus un atbalstu, mēs radām apstākļus, kuros varam funkcionēt līdzvērtīgi. Un, ja mēs runājam par grupu dzīvokļu galveno misiju un mērķi, kas ir prasmju un spēju attīstīšana un pilnveidošana, lai personas ar garīga rakstura traucējumiem varētu uzsākt patstāvīgu dzīvi sabiedrībā, tad neredzu iemeslus, kāpēc grupu dzīvokļi nevarētu atrasties daudzdzīvokļu mājā, blakus tai vai tuvumā jebkuram citam objektam, ēkai vai vienkārši pilsētas centram." - skaidro biedrības  “Latvijas Samariešu apvienība”  Sociālo pakalpojumu centra  “Vanags” vadītāja Inga Brente-Mieze. 

Alūksnes novada pašvaldība par grupu dzīvokļa pakalpojuma izveidei piemērotu vietu atzina pašvaldības īpašums Kārklu ielā 5, Alūksnē, par ko jau 2019. gada 27. jūnijā lēmusi dome. Vieta izvēlēta vairāku kritēriju atbilstības dēļ: atrašanās tuvu pilsētas centram un sociālo pakalpojumu centram Uzvaras ielā 1, kur tiek veidotas specializētās darbnīcas un dienas aprūpes centrs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, plašas iespējas pieslēgt visus nepieciešamos inženiertīklus, kā arī ļoti laba sabiedriskā transporta pieejamība.

Pakalpojuma nodrošināšanai paredzēts izvietot moduļu mājas, kurās dzīvos līdz 16 personām. Grupu dzīvokļa pakalpojums tiks sniegts, ievērojot vienlīdzīgu iespēju principu ievērošanu, proti, nediskriminējot personas ar invaliditāti un citām pazīmēm. Grupu dzīvokļa pakalpojums ietver arī sociālā darbinieka atbalstu ikdienas situāciju risināšanā un sadzīves prasmju apgūšanā. Grupu dzīvokļu iemītniekiem dienas laikā ir iespēja apmeklēt dienas aprūpes centru, specializētās darbnīcas vai strādāt.

Plānots, ka moduļu māju būvniecība sāksies 2021. gadā. Šobrīd pašvaldībā notiek iepirkuma vērtēšana par moduļu māju projektēšanu, būvdarbu veikšanu un autoruzraudzību piedāvājumu iesniegšanu un norisinās pretendentu iesniegto piedāvājumu vērtēšana.

Moduļu māju būvniecība tiks īstenota Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta “Infrastruktūras risinājumi deinstitucionalizācijas īstenošanai Alūksnes novadā” ietvaros.

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26456644

sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv