Arhīva kalendārs

« August 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

 

"Takužūns" ir vides mākslas objektu taka "Pārsteigumkalnā", Ērgļos, kas bez maksas apskatāma no 27. jūlija līdz 10. augustam.
"Takužūna" programmā apskatāmi desmit jauni vides mākslas objekti, visi veidoti, iedvesmojoties no Kirila Ēča dzejas cikla "JA ŠĶĒRSLIS ATSAKĀS IET MALĀ", kas speciāli izveidots sadarbojoties ar kuratoriem. Šogad objektus veidojuši divdesmit septiņi mākslinieki. Objektu takas kartes ar dzejas cikla fragmentiem pieejamas takas sākumā. Aicinām skatītājus pašus noteikt sava apmeklējuma tempu un laiku un pa ceļam apskatīt arī iepriekšējo gadu darbus.

Foto: Ieva Lapiņa

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions un VAS “Latvijas valsts meži”.


“Smiltenes Radošās Piektdienas” ir radītas, lai bērniem ir iespēja  kvalitatīvi un jēgpilni pavadīt vasaras brīvlaiku. Meistarklasēs bērni var izklaidēties un gūt radošo gandarījumu, gan izglītoties, uzzinot jaunu informāciju un apgūstot jaunas tehnikas. Pienākusi kārta izsludināt trešo meistarklasi “Smiltenes Radošo piektdienu” ciklā.

 

12. augustā no plkst. 12.00-13.30 un plkst. 15.00- 16.30 Smiltenes Kultūras centrā Zero Waste rotaļlietu veidošanas darbnīca mākslinieces  Māras Uzuliņas vadībā. Meistarklasē katrs dalībnieks varēs izveidot pats savu papīra lelli no materiāliem, kas citādi varbūt nonāktu miskastē vai krāsnī – izlasītiem žurnāliem, katalogiem, kalendāriem –, un dot tiem otru dzīvi. Darbnīcas mērķis ir bērnus radošā procesā iepazīstināt ar zero waste un upcycling idejām – šķietami nokalpojušās, vecās lietās, atkritumos, materiālu pārpalikumos ieraudzīt noderīgus resursus. Vienlaikus radošā darbošanās rosinās bērnu iztēli. Pēc meistarklases ļausimies fantāzijai un izgatavotās lelles kopā ar bērniem “izdancināsim” muzikāli teatrālos priekšnesumos, ar kuriem varēs priecēt draugus un ģimeni.

Darbnīca piemērota 5 – 9 gadus veciem bērniem (vecāki var nākt un darboties kopā ar bērniem).
Darbnīcas norise: 40 min leļļu veidošana, 10 min starpbrīdis, 40 min priekšnesuma sagatavošana.

Pieteikšanās līdz 10.08.22 rakstot pieteikumu uz zane.mezule PIE smiltenesnovads PUNKTS lv minot bērna vārdu un vecumu, kā arī piemērotāko meistarklases laiku.

Dalība darbnīcā un darba materiāli ir bezmaksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots – lūgums iepriekš pieteikties uz norādīto e-pasta adresi. Lūgums ierasties apģērbā, kuru nav bail nosmērēt, jo, iespējams, tiks strādāts arī ar krāsām. 

Nodarbību laikā tiks fotografēts pasākuma publicitātes vajadzībām.

Projektu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds,  Smiltenes Kultūras centrs, Smiltenes novada Bibliotēka un Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvalde.

Informāciju sagatavoja:
Zane Ērgle- Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes
Mārketinga un komunikācijas speciālists

Otrā malēniešu valodas nometne “Ja es nebūtu no tās puses…” norisināsies Māriņkalna tautas namā 13. un 14. augustā.  Divu dienu garumā nometnes dalībniekiem būs iespēja uzzināt par malēniešu izloksnes veidošanos un īpatnībām, mācīties malēniešu izloksni un iesaistīties radošajās darbnīcās.

Nometnē aicināti piedalīties visi interesenti no Malēnijas un visas Latvijas. Jau līdz šim atsaucība ir laba. Dalībai nometnē ir pieteikušies interesenti gan no Alūksnes un tuvākajiem novadiem, gan arī no Rīgas, Dobeles, Ikšķiles un citām pilsētām. Paredzamais dalībnieku skaits ir līdz 70 dalībniekiem.

Pirmajā dienā dalībnieki apgūs malēniešu izloksnes prasmes grāmatas “Radošie malēnieši un viņu valoda” (kopautorībā ar Jēkabu Raipuli) autores, valodnieces Daces Markus vadībā. Dalībniekiem būs iespēja arī pašiem parādīt savas malēniešu izloksnes zināšanas un dalīties ar interesantiem atgadījumiem izloksnes un malēniskā akcenta dēļ pļāpu stundā pie gaismas maisa. Vēlāk dalībnieki darbosies radošajās darbnīcās, gan apgūstot kulinārijas, gan floristikas, gan gaismas lukturīšu veidošanas un citas prasmes malēniskā garā. Dienas otrajā pusē būs pārgājiens ar pārsteigumiem pa gaismas ceļu un vakaru noslēgs īpaši nometnei radīts gaismas rituāls ar gaismas nešanu un muzicēšanu, kā arī ar īpašo viesi.

Savukārt nometnes otro dienu iesāksim aktīvi ar malēnisko rīta rosmi, turpināsim ar lekciju par malēniešu ļaudīm un saikni ar igauņiem, kā arī ar mākslinieciskām radošajām darbnīcām – teātra spēli, danču un dziesmu apguvi, stāstu rakstīšanu malēniski.

Starplaikos dalībniekiem būs iespēja risināt malēniešu krustvārdu mīklas, atpazīt vārdus un spēlēt citas izklaidējošas spēles. Aicinām dalībniekus ņemt līdzi arī bērnus – bērniem būs iespēja piedalīties multfilmu darbnīcā un citās interesantās aktivitātēs.

Tā kā šoreiz viens no nometnes mērķiem ir iemūžināt malēnisko runu un veicināt tās dokumentēšanu, tad dalībniekiem, kuri prot malēniešu izloksni, būs iespēja piedalīties videosižeta filmēšanā.

Dalība nometnē ir bez maksas, kā arī visiem dalībniekiem tiks nodrošināta ēdināšana. Dalībniekiem, kuriem tas nepieciešams, tiks nodrošināts transports no Alūksnes pilsētas un atpakaļ. Ārpus Alūksnes novada dzīvojošajiem var tikt nodrošināta nakšņošana, iepriekš par to vienojoties (par nelielu samaksu).

Pieteikšanās dalībai nometnē ir līdz 10.augustam pa telefonu 26633506 (Santa) vai e- pastu: radosie.maleniesi PIE gmail PUNKTS com .

Nometni organizē biedrība “Radošie malēnieši” ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts mežu, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Alūksnes novada Kultūras centra un Ziemeru pagasta atbalstu.