Arhīva kalendārs

« August 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

13. augustā plkst.18.00 Bērzu ielā 14 viesmīlīgās Andersonu ģimenes mājvietā notiks otrais Mūzikas un mākslas svētku Burkānciemā koncerts.

Šajā koncertā ne tikai skanēs mūzika, bet klātesošajiem būs brīnišķīga iespēja iepazīties arī ar jauno dzejnieci Gitu Kārkliņu, kura savus darbus paraksta ar pseidonīmu Gita Neverita. Līdz šim Gitas Kārkliņas dzejoļus varēja lasīt laikrakstā Liesma. Pati dzejniece atzīst, ka dzejā viņa ar vārdu palīdzību var izteikt savus dziļākos pārdzīvojumus un slēptākās jūtas, nebaidoties tikt nesaprastai, jo katrs cilvēks – klausītājs vai lasītājs – dzeju uztver citādāk, caur savu pieredzi un pārdzīvojumu prizmu, tādā veidā dzejnieks, atklājot sevi, tomēr neatklāj neko konkrētu un saglabā savu noslēpumainību. Alegorijās runājot ir tā: “Kā gaismas stars, lauzts caur prizmu, veido varavīksni, tā dzīve un notikumi apkārt izlaužas caur mani un uzzīmējas dzejoļos."  

 Mūzikas svētku programmas zvaigznes šoreiz būs NYX Trio, kurā apvienojušās trīs pieredzējušas kamermūziķes – flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja.  Trio  intensīvi koncertē dažādās Latvijas un ārzemju koncertzālēs, agrāk muzicējis arī Valmierā – Jāzepa Vītola kamermūzikas zālē un Ziemas Mūzikas festivālā. Ar vairākām kamermūzikas programmām NYX Trio  piedalījies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rīkotajās kamermūzikas dienās, uzstājies Latvijas Radio 1 studijas tiešraides koncertā, veicis ierakstus Latvijas Radio fondiem, kā arī piedalījies Latvijas Koncertu rīkotajā Rīgas festivālā. Trio veidojis koncertprogrammas kopā ar tādiem mūziķiem kā  Mārtiņu Circeni un Intu Dālderi, dziedātājām Ievu Paršu un Antu Jankovsku, komponistu un ģitāristu Matīsu Čudaru, kā arī iniciējis dažādu multimediālu projektu tapšanu sadarbībā ar Ebru mākslinieci Andu Kolosovu, dzejnieci Madaru Gruntmani, aktrisi Karīnu Tatarinovu, ornitologu un video mākslinieku Edgaru Dzeni. Koncertā trio atskaņojumā būs lieliska iespēja baudīt un iepazīt franču komponista Žaka Ibēra, Viļņā dzimušā franču izcelsmes Krievijas komponista Cezara Kiī un latviešu komponistu Imanta Zemzara, Jāņa Lūsēna un Aivara Kalēja mūziku.

Koncertā iespēja iegūt skatuves rūdījumu un koncertu pieredzi būs arī jaunajiem mūziķiem no Rīgas un Limbažiem. Jaunā pianiste Sniedze Sarja, kura mācās NMV Emīla Dārziņa Mūzikas skolā pie skolotājas Ligitas Muižarājas, spēlēs Johana Sebastiana Baha un Reinholda Gliera skaņdarbus. Skaistu programmu kopā ar savu audzēkni Terēzi Drozdeku no Limbažu Mūzikas un mākslas skolas  sagatavojusi valmieriete, vijoles spēles skolotāja Anna Spalviņa. Terēze atskaņos Emīla Mlinarska Mazurku un kopā ar savu skolotāju muzicēs arī ansamblī.  Jāpiezīmē, ka pianistiem arī šoreiz būs lieliska iespēja spēlēt Jautrītes Putniņas instrumentu. Ar interesantu stāstu dalīsies vēsturniece Indra Vīlistere. Svētku laikā notiks arī mākslas darbu izstāde, kurā būs skatāmas un arī iegādājamas Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas skolotājas Ineses Andersones un topošās arhitektes, Rīgas Tehniskās universitātes studentes Elzas Līnas Andersones akrila un eļļas gleznas.

Aicinām ikvienu atnākt, sajust svētku noskaņojumu un baudīt brīnišķīgu vasaras vakaru!

Attēlā no kreisās: Anete Toča, Ieva Sarja, Tatjana Ostrovska.

Informāciju sagatavoja:
Ritma Pētersone-Cepīte