Arhīva kalendārs

« August 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

2. septembrī plkst. 18.00 topošā laikmetīgās mākslas telpā “Kurtuve” atklās laikmetīgās mākslas izstādi “Mītiskie stāsti”. Izstādē būs skatāmi Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas Profesionālās ievirzes izglītības programmas “Vizuāli plastiskā māksla” 7. klašu izglītojamo noslēguma darbi. Aicināts ikviens interesents!

Izstādes darbu saturs balstīts četros atslēgas vārdos – MĪTS (grieķu vārds – mythos – teika, nostāsts), ILGTSPĒJA, REDZĒT un VĒRTĪBAS, – darbos aktualizējot sev, savai ģimenei svarīgos notikumus, izpausmes sabiedrībā, uzrunājot cilvēku saprātu un iekustinot dvēseli.

Izstādē “MĪTISKIE STĀSTI” redzēsiet divdesmit autoru darbus, tapušus laikmetīgajai mākslai raksturīgos medijos (video, audio, instalāciju, dokumentālo fotogrāfiju u.c.), kā arī dažādās vizuālās mākslas tehnikās radītus, laikmetīgi risinātus grafikas un glezniecības darbus, kolāžu, kā arī būsiet aicināti iesaistīties izziņas un kopīgās radošās darbības procesos.

Noslēguma darbu vadītāji: Indra Cālīte, Signe Krumholce, Silvija Melnūdre un Velta Rone.

Izstāde Rīgas ielā 25 Valmierā būs apskatāma no 2. septembra līdz 2. oktobrim. Darba laiks: Pirmdiena – otrdiena – brīvs; trešdiena – piektdiena – plkst.12.00–20.00; sestdiena – plkst.12.00–20.00; svētdiena – plkst.12.00–16.00.

10. un 11. septembrī notiks arī sietspiedes apdrukas darbnīca mākslinieces Kristīnes Zemļickas-Brālēnas vadībā.

Ieeja izstādē un darbnīcās ir bez maksas, aicināts ikviens.

 


Informāciju sagatavoja:
Inga Rokpelne,
Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas kultūras projektu vadītāja

 

.

25. augustā plkst. 21.00 Valmiermuižas parkā norisināsies noslēdzošais brīvdabas kino vakars, kurā tiks izrādīta brāļu Ābeļu filma „Nemierīgie prāti”, bet pirms filmas būs tikšanās ar vienu no filmas režisoriem – Lauri Ābeli, kurš vairāk pastāstīs par filmas tapšanas procesu un aizkulisēm.

„Nemierīgie prāti” ir pilnmetrāžas filma, kurā stāsts ir par diviem brāļiem, laikmetīgajiem māksliniekiem, kuru attiecības un dzīves ritms eskalējas laikā, kad brāļi veido darbus savai personālizstādei. Bohēmiskais dzīvesveids un mākslinieciskās provokācijas ierauj varoņus notikumu virpulī, starp kuriem ir cietums, psihoneiroloģiskā slimnīca un ciemošanās pie sāmu šamaņiem, procesā zaudējot robežas starp normalitāti un vājprātu. Filma ir ceļojums tās galveno varoņu nemierīgajos prātos, pētot smalko robežu starp māksliniecisku trakulību un nopietniem psihoemocionālajiem traucējumiem. Filma skatītājam liek aizdomāties, kur mēs ikdienā novelkam robežu starp to, kas ir normāls un kas vairs nav, godīgi un iejūtīgi runājot par bipolārajiem traucējumiem.

„Nemierīgo prātu stāsts balstās mūsu pašu un līdzcilvēku pieredzē: autobiogrāfiskos stāstos, kas dažreiz ir smieklīgi, brīžiem traģiski, bet lielākoties – patiešām dīvaini. Rakstot scenāriju, visi šie dzīves notikumi savijās kopā vienā lielā stāstā. Mūsu iecere, veidojot filmu, bija skatītāju kaut uz brīdi ievest citā pasaulē – trakā, kaleidoskopiskā ceļojumā. Viens no filmas simboliem ir melns kubs – tad nu mēs aicinām skatītāju nākt uz filmu un ieskatīties tā iekšienē,” stāsta režisori Raitis un Lauris Ābeles, piebilstot: „Ja skatītāji mūs atceras ar „Baltu Ciltīm”, tad jāsaka, ka šī filma ir pilnīgi no citas operas.”

Brīvdabas kino vakaros dalība ir bez maksas. Droši var ņemt līdzi pledus, lai filmas baudīšana būtu tīkamāka. Līdzās esošajā Valmiermuižas alus tirgotavā būs iespējams iegādāties uzkodas un spirdzinājumus.

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmieras novads un Valmiermuižas alus darītava. Projekts „Katram pa saujai kino brīvā dabā” (projekta Nr. 19-09-AL29-A019.2204-000008) īstenots Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020.gadam apakšpasākuma: 19.2 „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” aktivitātes: 19.2.2 „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros, caur biedrību „No Salacas līdz Rūjai”.

 


Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.

 

.

Atzīmējot Valmieras un Halles (Vestfālene, Vācija) sadarbības desmito gadadienu, ceturtdien, 25. augustā, Valmieras novadā norisināsies apvienotā Halles kora, Valmieras Kultūras centra vīru kora “Imanta” un Mazsalacas Kultūras centra jauktā kora “Salaca” koncerti.

Plkst. 12.00 ikviens interesents gaidīts Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā un plkst. 17.30 – Rūjienas estrādē. Ieeja – bez maksas.

Koncertēšana Valmieras novadā ir daļa no desmit dienu Baltijas valstu tūres, taču viesošanos Valmierā Vācijas korim īpašu padara Valmieras un Halles pilsētu sadraudzība jau desmit gadu garumā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece

 

.

Sestdien, 27. augustā, Koncertzālē “Cēsis” uzstāsies starptautiski atzītais lietuviešu multiinstrumentālists Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis) un mūziķi no World Orchestra, lai koncertā “Baltijas vikingi” iepazīstinātu klausītājus ar savu jaunāko albumu “Brīvība sauc”. 

Sauļus Petreiķis ir ļoti apdāvināts un talantīgs mūziķis, kurš pazīstams ar to, ka prot spēlēt 50 dažādus koka pūšaminstrumentus, kas viņa kolekcijā nonākuši no dažādām pasaules valstīm, tai skaitā - senos Baltu mūzikas instrumentus. Petreiķa uzstāšanās vienmēr ir pāri malām plūstošas enerģijas uzlādētas, brīvas improvizācijas raisošas un tiecas lauzt robežas starp tradicionālo folkmūziku un pasaules mūziku. Viņš vairākkārt ir jau uzstājies Latvijā un sadarbojies ar latviešu mūziķiem.

Koncertā Cēsīs Latvijas klausītājiem būs iespēja dzirdēt skaņdarbus no Petreiķa jaunākā albuma “Brīvība sauc”, kas ir ļoti kinematogrāfisks. Solists un mūziķi no World Ochestra sola koncertā uzburt filmas noskaņu, kurā savīsies dažādi mūzikas žanri, emocijas, sajūtas un Baltijas vēsture. 

Lielākā daļa “Brīvība sauc” skaņdarbu Sauļus Petreiķis sarakstījis vienatnē visiem zināmo sociālo ierobežojumu laikā, mēģinot aptvert brīvības un dzīves trauslumu nezināmajā. Programmā jaušami miera un trauksmainuma pretstati, mīlestība un zaudējums, svētlaime un nožēla. Katrs skaņdarbs atspoguļo iekšējās cīņas, kas ir pazīstamas ikvienam.


“Priecājos par katru reizi, kad viesojos Latvijā. Esmu dzimis mazā pilsētā netālu no Lietuvas un Latvijas robežas, un bērnībā katru vasaru vecāki mani veda uz Latvijas jūrmalu. Es jūtu spēcīgu mīlestību pret Baltijas reģionu kopumā un īpaši pret jūru, kas vienmēr ir aicinājusi atklāt vēsturi, kas saistās ar zemēm ap to. Radot mūziku, es parasti meklēju iedvesmu pagātnē, dabā un fantāziju pasaulē. Ar nepacietību gaidu satikšanos ar klausītājiem Cēsīs!”, atklāj mūziķis Sauļus Petreiķis.

Biļetes uz koncertu “Baltijas vikingi” nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv. 

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja

 

.

Līgatnē 12. un 13. augustā darba sanāksmē tikās projekta "Kultūrplānošana lauku reģionu attīstībai" (turpmāk - “RurCultural”) partneri no Latvijas, Lietuvas, Dānijas. Dalībnieki pārrunāja projekta aktualitātes, apmainījās ar pieredzi kultūrplānošanā lauku apvidos un apzināja tuvākajā laikā veicamās aktivitātes. Starptautiskajā projektā, kuru vada Dānijas Kultūras institūts, viens no partneriem ir Vidzemes plānošanas reģions (VPR). Savukārt Līgatne Vidzemē ir kļuvusi par vienu no trim pilotteritorijām, kur tiek izmantota kultūrplānošanas pieeja. Divu dienu sanāksmē satikās visu projekta pilotvietu pārstāvji: Dānijas Kultūras institūts un Billundas muzejs, VPR, “Laimikis” (Lietuva) un eksperti.

Projekta eksperti atzīmēja, ka vēlme ir pārnest lielpilsētās gūto pieredzi “UrbCulturalPlanning” projektā uz lauku apvidiem, sekojot šobrīd aktuālajai un globālajai tendencei, kad dažādu grupu interešu fokuss mainās - no pilsētām tas pievēršas lauku reģioniem un to ilgtspējai. Kultūrplānošanas pieejas izmantošana praksē tad dotu iespēju atdzimt trim lauku reģionos izvēlētajām vietām - Līgatnei Latvijā,  Billundai Dānijā un Papilei Lietuvā. Vienlaikus tā sekmētu pārmaiņas vietējā sabiedrībā – ļautu noturēt un atgriezt šajās vietās jauniešus, aktivizētu un savestu kopā interešu kopas. Pieredze dotu iespēju arī sekmīgāk risināt esošos konfliktus un uzlabotu savstarpējo sadarbību. Ne reizi vien diskusijā tika atzīmēts, ka “RurCultural” ir par demokrātiju, tās vērtībām, kur tās “spēks” sastāv no vairākiem elementiem – politikas veidotājiem, vietējās kopienas iesaistes un jēgpilnas kultūras pieredzes, kas iespējama sadarbībā ar māksliniekiem.

Pirmajā dienā sanāksmē viesojās pārstāvji no Baltijas jūras valstu padomes (tā ir “sēklas naudas projekta” (seed money project) “RurCultural” finansētāja) pārstāvji - lektori Uģis Zanders un Torvaldurs Dāvids Kristjansons (Thorvaldur David Kristjansson). Runātāji atzīmēja, ka “kultūra ir valoda, kurā runāt par ilgtspēju.” Viņu vidū bija arī Dr. art. Aija Freimane, dizaina menedžmenta lektore un dizaina pētniece Dublinas Tehnoloģiju universitātē. Viņa iepazīstināja ar jauno Erasmus+ projektu “Open School for Village Hosts”, kura mērķis ir ar dizaina metodēm un principiem aktivizēt kopienu un ekonomisko dzīvi lauku teritorijās. Šis projekts sasaucas arī ar “RurCultural” mērķi, kur par galveno ierosinātāju pārmaiņām tiek uzlūkota vietējās pilsoniskās sabiedrības iesaistīšanās. Viss notiekošais ir saistīts ar iedzīvotāju vēlmēm.

Eksperti iepazīstināja klātesošos ar paveikto pilotvietās – Līgatnē, Papilē un Billundā. Runās tika uzsvērts, ka katra vieta ir unikāla savā veidā un tāpēc izpētē iegūtie secinājumi visdrīzāk nebūs attiecināmi uz citām pilotvietām. Jūnija sākumā projekta eksperte Līva Kreislere Līgatnē veica kultūrkartēšanu - ar iedzīvotāju interviju palīdzību meklēja Līgatnes “unikālo DNS” – vērtības, iespējas, cilvēku sapņus un atmiņas, arī konfliktus. Lai no iedzīvotājiem iegūtu atgriezenisko saiti, 13. augustā “Papīrfabrikas Festivālā” L. Kreislere prezentēja savus kultūrkartēšanas rezultātos balstītos secinājumus šī pasākuma apmeklētājiem.

 

No kreisās: Ekspertes Līva Kreislere (Latvija) un Jekaterina Lavrinec (Lietuva) iepazīstina ar paveikto pilotvietās - Līgatnē un Papilē.

Savukārt Papilē, Lietuvā, kartēšanas process joprojām turpinās, izmantojot grupu diskusijas. Tajās satiekas kopienas “kodols” un atklāti, brīvi runā par savām vēlmēm un vajadzībām, piemēram, kafejnīca kā satikšanās vieta, pārgājienu taka, kas liek uzkavēties pilsētā ilgāk u.c. Atšķirīgs process un pilotvieta ir Dānijā, kur tālejošākais mērķis ir muzeja izveidošana Billundā, kas būtu “kopienas balss”. Strādājot pie tā koncepcijas, ir nepieciešamība iesaistīt kopienas dažādās grupas, lai vēlāk tām sniegtu jēgpilnu kultūras pieredzi.

Apkopojot galveno, tika secināts, ka galvenais mērķis visās pilotvietās ir ilgtspējīga sabiedrība – atvērta, spējīga dalīties un uzticēties, un kultūra šeit pilda sociālu un terapeitisku funkciju. Tur kultūrplānošana ir kas vairāk nekā tikai kartēšana, tā piedāvā arī risinājumu prototipus un to ieviešanu dzīvē, kas būtu jau lielāka - nākotnes projekta mērķis.

 

No kreisās: projekta "RurCultural" partneru un ekspertu diskusija Līgatnē, eksperte Līva Kreislere prezentē “Papīrfabrikas Festivāla” apmeklētājiem kultūrkartēšanas rezultātus.  

Sanāksmes otrā diena bija veltīta domapmaiņai par kultūrplānošanas politikas vadlīniju izstrādi. Vēlāk, “Papīrfabrikas Festivāla” apmeklējuma laikā, projekta starptautiskos partnerus iepazīstināja ar Līgatni - vietu ar neparastu dabu, vēsturi, arhitektūru un lielām iespējām.

 

“Papīrfabrikas Festivāls” Līgatnē.

Paldies Cēsu novada Līgatnes apvienības pārvaldei, īpaši Santai Jermičukai, par viesmīlīgo uzņemšanu Līgatnē!

Kontekstam – projekts “RurCultural” ir radies balstoties uz zināšanām, kas tika kultivētas un testētas INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas projektā “UrbCulturalPlanning” (2019-2021) tādās pilsētās kā Rīga, Viļņa, Gdaņska, Ķīle, Pori u.c. Vairāk informācijas: www.urbcultural.eu. Projektā “RurCultural” trīs partnervalstis veido kultūras kartēšanas aktivitātes, lai pieteiktu ilgtermiņa projektu ES finansējumam. “RurCultural” ir saņēmis Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Sekretariāta Projektu atbalsta fonda (PSF) finanšu atbalstu.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta "RurCultural" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA ZIŅAS

---

2022. gada 10. septembrī pl.11:00 Viktora Ķirpa Ates muzejs “Vidzemes lauku sēta” aicina uz pasākumu “Pļaujas svētki Ottesmuižā”, šogad svētku moto: Sajūti latvietību!

Šogad svētkus atklās ar Jaunlaicenes folkloras kopu "Putnis", Malienas vidējās paaudzes deju kolektīvu "Ērmanītis", Lejasciema folkloras kopu "Smaržo siens", tautas muzikantiem “Ziemeļmala” un Medņevas etnogrāfisko ansambli. Tieši pusdienlaikā tiks atvērts keramikas ceplis keramiķa Kristapa Brašļa vadībā, kā arī no pl. 12:00 aicinām līdzdarboties darbu darīšanā - kulšanā, malšanā, kalšanā, medus sviešanā, maizes cepšanā uz iesmiem, karošu grebšanā, kartupeļu rīvēšanā, kāpostu skābēšanā, sveču gatavošanā  un citos darbos. Šogad tiks pārbaudīti arī sievu un vīru spēki dažādās aktivitātēs. Smiltenes folkloras kopa “Rudzupuķe” uz dančiem aicinās pl. 13:00. Lauku sētas piekalnē būs arī umurkumurs. Pasākumā laikā notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Pļaujas svētku noslēgumā pulksten 14:00 skatītājus priecēs Baltinavas dramatiskais kolektīvs “Palādas” ar teātra izrādi - komēdijas “Ontans i Anne” 5. daļu “Ontans i plāšnīki (ekstrasensi”. Lai izrādes vērošana būtu ērtāka, aicinām paņemt līdzi segu vai pledu!

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Alūksnes novada pašvaldība, SIA J.A. Lejas, Radio Tev, laikraksts “Alūksnes un Malienas ziņas”.

Ieejas maksa: pieaugušajam – 4.00 EUR, skolniekam – 2.00 EUR, ģimenes biļete – 15.00 EUR, autostāvvieta – 1.00 EUR. 

Informāciju sagatavoja:
Janita Šolina,
Alūksnes novada muzeja struktūrvienības
Viktora Ķirpa Ates muzejs
“Vidzemes lauku sēta” vadītāja