Arhīva kalendārs

« August 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Lai iepazīstinātu vidzemniekus un reģiona viesus ar elektriskā velosipēda iespējām un ērtībām, no 14. augusta līdz 28. augustam Valmierā un Cēsīs būs pieejami pieci elektriskie velosipēdi bezmaksas izmēģinājuma braucieniem. Cēsīs velosipēdi būs pieejami Pils laukumā 1, savukārt Valmierā – Cēsu ielā 4, laukumā pie Vidzemes Augstskolas.

Elektrisko velosipēdu izsniegšanas punktu darba laiks abās pilsētās – katru dienu no plkst.10.00 līdz plkst.18:00.

 

Pirms brauciena pakalpojuma lietotāji tiks instruēti par velosipēdu lietošanu, tāpat būs pieejamas arī aizsargķiveres, bērnu velo sēdeklīši un velosipēda slēdzenes.

Ar vienu uzlādes reizi iespējams veikt līdz 60 km garu distanci, taču, ja baterija beidzas pirms atgriešanās sākumpunktā, ar velosipēdu iespējams pārvietoties arī minoties.

Būtiski atzīmēt, ka elektriskais velosipēds ir īpaši ērts braucamrīks gados vecākiem cilvēkiem, kā arī ir piemērots tiem, kuriem ir veselības problēmas (piemēram, traumēti ceļgali u.tml.).

Iniciatīva tiek īstenota Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta “MARA” ietvaros, pievēršot iedzīvotāju uzmanību alternatīvam pārvietošanās līdzeklim, kas joprojām Latvijā, tostarp Vidzemē, ir mazpazīstams un reti izmantots braucamrīks ikdienas mobilitātes nodrošināšanai.

Pakalpojuma lietotājiem, atgriežoties no izbraucieniem, tiks lūgts aizpildīt arī novērtējuma anketu par saņemto pakalpojumu un braucamrīka lietošanas pieredzi. Anketas rezultāti tiks apkopoti un izmantoti pētījumā par mobilitātes paradumiem, analizējot, vai elektriskie velosipēdi varētu būt viens no potenciālajiem pārvietošanās veidiem Vidzemē.

Elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucienus organizē Vidzemes plānošanas reģions.

 

AICINĀM NOSKATĪTIES VIDEO >>  ŠEIT <<

Elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucieni Cēsīs un Valmierā tiek organizēti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Mobilitāte un pieejamība lauku reģionos - jaunas pieejas mobilitātes koncepciju izstrādei attālos lauku reģionos (MARA)” ietvaros. Projekta mērķis ir uzlabot mobilitātes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti lauku reģionos. Tā īstenošanā iesaistījušies 12 partneri no 9 reģioniem, Latvijā projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Vairāk informācijas par projektu www.mara-mobility.eu (angļu valodā) un www.vidzeme.lv (latviešu valodā).

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Aicinām iepazīt Vidzemes novadus, dodoties brīnišķīgā piedzīvojumā kopā ar bērniem. Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” tūrisma uzņēmēji ir parūpējušies par jaukām un daudzveidīgām izklaides iespējām, lai būtu interesanti gan maziem, gan lieliem ceļotājiem. Apceļojiet Vidzemi, izmantojot #AtklājVidzemiDroši ieteikumus!

Tālu projām nedodoties, varēsiet pavadīt jaukas brīvdienas ģimenes lokā, turklāt, daudz uzturoties svaigā gaisā. Viesojoties Amatas novadā pie Sesīļu ponijiem bērniem būs iespēja gan apskatīt mazos zirdziņus, gan arī doties izjādēs ponija mugurā. Braucot kādu ceļa gabaliņu tālāk, turpat Amatas novadā, kamieļu parkā Rakši jums būs izdevība iepazīt un pabarot eksotiskus dzīvniekus: kamieļus, alpakas un lamas, apskatīt ēzelīšus, kā arī tuvumā vērot smalku šķirņu kazas, aitas un trušus. Savukārt, Kocēnu novada šķirnes trušu saimniecības Mežiņi saimnieki laipni izrādīs ciemiņiem savu trušu saimi un mīlīgākos dzīvniekus būs iespējams arī paglaudīt. Ja laika apstākļi nelutina, tad ir iespēja viesoties Valmieras peldbaseinā, lai priecātos par dažādiem ūdenspriekiem! 

 

No kreisās: Sesīļu poniji (foto: U. Brālēns), Rakši (foto: turisms.cesis.lv). 

Apmeklējot Raunu, vienu no skaistākajām vietām Vidzemē, pārbaudiet spēkus vēsturiskajā pils parkā izveidotajā Tūrisma takā un atklājiet dažādus fizikas brīnumus Interaktīvajā izziņas takā.

Interaktīvā izziņas taka. Foto: visit.rauna.lv. 

Lai vēl labāk iepazītu fizikas likumsakarības un turpinātu atklāt brīnumus, ciemojieties Cēsīs un tur ieplānojiet izklaides un izziņas centra ZINOO apmeklējumu. Turpat pilsētā apmeklējiet Livonijas ordeņa pili un iemēģiniet roku viduslaiku spēļu spēlēšanā Cēsu Viduslaiku pils aktivitāšu laukumā.

Viduslaiku pils aktivitāšu laukums. Foto: cesupils.lv

Bet kad ir nepieciešams uzkrāt spēkus, kopā ar bērniem baudiet gardas pusdienas Ungurmuižā vai Mazajā Ansī. Tur, gaidot maltīti, mazajiem ceļotājiem būs viņiem interesējošas izklaides, bet vecāki varēs kaut uz brīdi atvilkt elpu. Ja plānojat nakšņot, iesakām jauku atpūtas vietu - kempingu Apaļkalns Raiskuma ezera krastā.

  

No kreisās: Ungurmuižas restorāns (foto: ungurmuiža.lv), "Mazais Ansis" (foto: Facebook/mazaisansis). 

Ja vēlaties baudīt dabas skatus, dabas izzināšanai un nelielai pastaigai derēs Ģīmes dabas taka Valmierā vai garākam pārgājienam - Gaujas dabas taka Strenčos.

Ģīmes dabas taka. Foto: U. Brālēns.

Gaujas dabas taka. Foto: U. Brālēns.

Savukārt atpūtas parkā Avoti, kas atrodas pašā Valmieras pievārtē, gan mazi, gan lieli varēs iesaistīties daudzveidīgās aktīvās atpūtas un sporta nodarbēs.

  

Avoti. Foto (no kreisās): burtniekunovads.lv, visit.valmiera.lv.

Bet nu laiks pievērsties jaunajām tehnoloģijām un doties uz Lāzerparku Beverīnas novadā, kur varēsiet uzspēlēt mūsdienīgu tehnoloģiju komandu spēli – lāzertagu. Tepat līdzās atradīsiet arī koka skulptūru parku Beverīnas labirinti.

  

Lāzerparks. Foto: lazerparks.lv.

Lai jauka un ģimeniska atpūta!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 


Arī vasaras piedzīvojumu meklētājiem būs ko darīt Vidzemē – vēl var paspēt noķert vasaru aiz astes! Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji uzskata, ka šis ir piemērots laiks, lai ļautos pēkšņām atpūtas idejām – brauktu ar SUP dēli vai elektrisko skrejriteni, jātu ar zirgu vai baudītu gardu maltīti pie viesmīlīgiem saimniekiem īpašā vietā. #AtklājVidzemiDroši! Šeit saimnieki domā par viesu labsajūtu un vilinošiem piedāvājumiem Vidzemes apceļotājiem.





Piedzīvojumu kāre tiks apmierināta, ja dosieties pastaigā gar krāšņajiem Raunas un Cimziņas upes krastiem Raunā vai viesosieties Cēsīs un apkārtnē, lai mērotu nelielu pārgājienu Cīrulīšu dabas takās un Gaujaslīčos.

Rauna. Foto: U. Brālēns.

Cīrulīšu dabas taka. Foto: U. Brālēns. 

Aktīvi baudīt ūdens priekus varēsiet aktīvās atpūtas parkā Cēsu karjers, Vaidavežos Vaidavas ezerā, laivojot Braslā vai dodoties zemnieku saimniecības Laidavas piedāvātajā izbraucienā ar SUP dēli pa Sedas purvu vai ar Vidzemes laivas SUP dēļiem pa Burtnieku ezeru. Savukārt uz salas Ruckas ezerā gaidīs makšķerniekus un dabu mīlošus atpūtniekus.

Cēsu karjers. Foto: turisms.cesis.lv.

Vaidaveži. Foto: Facebook/VaidavEzi.

Brasla. Foto: tourism.straupe.lv.

SUP Sedas purvā. Foto: Facebook/Laidavas

Ruckas ezers. Foto: Facebook/Ruckasezers.

Ja meklējat elpu aizraujošus piedzīvojumus, tad jādodas uz Ozolkalnu pie Cēsīm, uz piedzīvojumu parku Supervāvere, bet Valmierā tos atradīsiet  Gaujas stāvo krastu sajūtu parkā, laižoties pār Gauju trošu nobraucienā.

    

No kreisās: Supervāvere (foto: amata.lv), Gaujas stāvo krastu sajūtu parks (foto: visit.valmiera.lv).

Mierīgākus “augstāk par zemi” piedzīvojumus iespējams pieredzēt, dodoties pa Sedas purva taku un vērojot putnus no skatu torņa vai apmeklējot Zilākalna ūdestorni.

   

No kreisās: Sedas purva skatu tornis (foto: strencunovads.lv), Zilākalna ūdenstornis (foto: vidzeme.lv). 

Ar to vien vēl viss nebeidzas. Pavisam citas sajūtas gūsiet, spēlējot lauku boulingu un izmēģinot prasmes šaušanā mērķī Medību sporta un atpūtas centrā Mārkulīči, dodoties pārgājienā vai izbraucienā ar Haskijiem un apmeklējot fantāziju zemi Neonija, kā arī pārliecinoties, ka Siltumnīcā var audzēt ne tikai dārzeņus, bet tā var būt arī vieta mākslai, mūzikai un atpūtai pie dabas. Arī izjāde ar zirgu Baižkalna staļļos būs īpašs un emocionāls piedzīvojums, savukārt ar elektrisko skrejriteni Cēsīs varēsiet apskatīt pilsētu un tās apkārti neierastākā veidā.

  

  

No kreisās (augšā): Mārkulīči (foto: tourism.straupe.lv), pārgājiems ar Haskijiem (foto: dodkepu.lv), Neonija (foto: neonija.lv), Siltumnīca (foto: siltumnica.com).

 

Noslēgumā saulainās Itālijas garšu un atmosfēru noķersiet un garšīgi paēdīsiet Vīnkalnu Pils mājā Valmierā!


Lai izdodas izbaudīt piedzīvojumu garšu!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Unikāla iespēja pielikt roku Mežtakas tapšanā un gūt dabas takas marķēšanas pieredzi! 18.augustā visi Mežtakas draugi ir aicināti kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu marķēt Mežtaku vienā no ainaviskākajiem Mežtakas posmiem Veclaicenē. Ņemsim otas un krāsosim!

Marķēsim ~ 10 km garu posmu no Mežtakas 15. dienas. Šajā posmā Mežtaka uzved Drusku pilskalnā, no kura var redzēt Munameģi, aizlīkumo pa izteikti paugurainu apvidu un nolaižas Kornetu-Peļļu subglaciālajā iegultnē, kas ir viena no iespaidīgākajām Latvijas gravām. Tālāk taka aizved līdz Ilgāja ezeram, kur marķēšanu beigsim.

TIKŠANĀS VIETA: Otrdiena, 18. augusts, Kornetu tautas nams, plkst. 11.00
https://goo.gl/maps/v95o3KupqwQPYQvd7

Aptuvenais marķēšanas laiks: 4h
Maršruts: Korneti–Ilgāja ezers (~10 km)

Pārtika: pašam ir jāsarūpē pusdienu maizītes un dzērieni.
Apģērbs: laika apstākļiem un krāsošanai atbilstošs. Var noderēt saules cepure/lakats (maršrutā ir ne tikai mežs, bet arī saulei atklāti grants ceļi), pūšamais pret odiem/ērcēm, plāksteri.

Svarīgi! 

Marķēšana tiks pabeigta pie Ilgāja ezera (Latvijas/Igaunijas robeža). Tālākās gaitas pēc dalībnieku ieskatiem – ir iespēja pašiem mērot ceļu atpakaļ līdz Kornetiem, izstaigāt Ilgāja-Naudas akmens taku vai doties tālāk pa jau nomarķēto Mežtaku Apes virzienā.

Atgādinām, ka šis pasākums nav gidēta ekskursija, bet gan darba ekspedīcija, tādēļ dalībniekiem ir pašiem jāplāno transports.

 

OBLIGĀTA IEPRIEKŠĒJA PIETEIKŠANĀS: https://cutt.ly/pieteiksanas-Meztakas-markesanai


Pārgājiena laikā tiks fotografēts un/vai filmēts un iegūtais materiāls izmantots Mežtakas publicitātes nolūkos.

 

https://www.facebook.com/events/253608998957905/


Jautājumiem: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģions, T. 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Projekts "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"" tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.
No Latvijas projektā piedalās "Lauku Ceļotājs", Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas valsts meži.

 

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.


Doties ceļojumā var jebkurā vecumā. Aicinām seniorus ļauties nesteidzīgai atpūtai, viesojoties interesantās vietās Vidzemē! Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji piedāvā apciemošanai daudz skaistu kultūrvēstures un dabas pieturvietu. Iesakām izvēlieties galamērķi un baudīt to mierīgi un bez steigas –  pastaigu dabas takā, izstādes apmeklējumu, skaistu košumdārzu. #AtklājVidzemiDroši un sagādā sev un līdzbraucējiem jaukiem mirkļiem pārpilnu dienu!

Kavēties senākās atmiņās iespējams kūdras fabrikas pilsētā Seda, kas celta 20. gadsimta piecdesmitajos gados. Sedas kultūras namā aplūkojama kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcija, kur atspoguļots laiks Padomju Latvijā. Turpat, Strenču novadā, meklējama arī nelielā Jērcēnmuiža un otrais resnākais dižozols visā Baltijā, Kaņepju ozols.

Sedas kultūras nams. Foto: U. Brālēns. 

Savukārt ieklausīties atmiņu stāstos un redzēt, kā dzīvoja Latvijas nacionālie partizāni, iespējams Mežabrāļos - nacionālo partizānu bunkuros Amatas novadā, A2 autoceļa pašā malā, pie Melturiem.

Mežabrāļu bunkurs. Foto: mezabrali.wordpress.com.

Lai baudītu mazās, skaistās Raunas, kurai ir bagāta senatne, dabas skatus un vēstures liecības, dodieties pastaigā pa Veselības taku. Raunā ir arī brīvdabas trenažieri, kas ir piemēroti fiziskajām aktivitātēm jebkurā vecumā. Varbūt vērts pamēģināt?

Ja vilina skaisti skati, dodieties pa Burtnieku ezeru braucienā uz pontonlaivas “Made Marija”. Acīgiem vērotājiem šeit atklāsies viss ezera burvīgums. Savukārt Amatas novads pamatoti lepojas ar Ieriķu dzirnavu dabas taku, kur piedzīvot jauku brīvdienu pastaigu.

Rauna. Foto: U. Brālēns.

Plānojot atpūtu pilsētā un iecerot pastaigu Cēsīs, piestājiet pie Svētā Jāna baznīcas, kur ikvienu skatītāju iepriecinās atjaunotā dievnama fasāde. Turpat blakus iesakām iegriezties Pasaules Latviešu mākslas centrā un apskatīt mākslas darbus, kurus radījuši latviešu mākslinieki, atrodoties trimdā.

Svētā Jāņa baznīca. Foto: M. Sproģe.

Pasaules latviešu mākslas centrs. Foto: turisms.cesis.lv.

Dodoties tālāk, pavisam citāda izstāde aplūkojama brīvdabas gleznu galerijā Caurumkrogs, Kocēnu novadā. Tur apskatāmi neparasta 19. gadsimta mākslinieka Jāņa Staņislava Rozes darbi. 

Caurumkrogs. Foto: visit.koceni.lv.

Protams, apceļojot Vidzemi, nevar iztikt bez kādas saimniecības vai košumdārza apmeklējuma.

Viesojoties zemnieku saimniecībā Adzelvieši , iepazīsiet vai arī atsvaidzināsiet atmiņā latviešu “melno ikru” jeb kaņepju audzēšanas un lietošanas noslēpumus.  

Lauku sēta "Adzelvieši". Foto: U. Brālēns.

Bet Raiskuma pusē, Gunas un Jāņa Rukšānu saimniecībā Jaunrūjas, arī augustā joprojām pasakaini smaržo flokši, acis priecē daudzveidīgās hostas un citi krāšņumaugi. Saimnieki gaida ciemos! Taču, ja vēlaties baudīt vietējās izcelsmes lauku gardumus, tad jābrauc uz Straupes lauku labumu tirdziņu, kas notiek katra mēneša 1. un 3. svētdienā.

Gunas Rukšānes dārzs. Foto: Facebook/Guna-Rukšāne.

Dodoties uz teiksmaino Beverīnas novadu, kārumniekus iepriecinās uzņēmuma Granberry gatavotās rabarberu, ķirbju, cidoniju sukādes un atspirdzinošie dzērieni. Tie meklējami Brenguļos.

Granberry. Foto: granberry.lv.

Lai skaistas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 


 


 



 


 

 

 


Šodien, 14. augustā Cēsīs un Valmierā uzsākas 15 dienu akcija bezmaksas izmēģinājuma braucieniem ar dažāda veida elektriskajiem velosipēdiem, lai interesenti varētu novērtēt braucamrīka plašās iespējas un katra individuālā braucamrīka priekšrocības un ērtības. Vidzemes plānošanas reģions elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucienus organizē ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību alternatīviem pārvietošanās veidiem ikdienā.

Cēsīs interesenti gaidīti Pils laukumā 1, savukārt Valmierā Cēsu ielā 4. Katrā no iepriekš minētajām vietām būs pieejami pieci elektriskie velosipēdi ar papildaprīkojumu – aizsargķiverēm, bērnu velo sēdeklīšiem un slēdzenēm. Velosipēdu izsniegšanas punkti darbosies ik dienas līdz pat 28. augustam no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00, iepriekšēja velosipēdu rezervēšana nav paredzēta.

  

Interesentus no 14. augusta līdz 28. augustam katru dienu no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 Cēsīs un Valmierā gaida zinoši un atraktīvi konsultanti 

Ar vienu uzlādes reizi iespējams veikt līdz 60 km garu distanci, taču, ja baterija beidzas pirms atgriešanās sākumpunktā, ar velosipēdu iespējams pārvietoties arī minoties. Turklāt elektriskais velosipēds ir īpaši ērts lietošanai cilvēkiem cienījamā vecumā, kā arī piemērots tiem, kuriem dažādu veselības problēmu dēļ parastais velosipēds nav ieteicams (piemēram, ceļu problēmas, pārlieku liela slodze minoties utt.), – šī ir priekšrocība, kas ļauj izbraucienos doties visai ģimenei kopā.

Iedzīvotāji aicināti savus izbraucienus iemūžināt fotogrāfijās un publicēt tās  sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #MARA un #elektriskievelosipēdi, komentējot pieredzi un jauniegūtās sajūtas.

Pakalpojuma lietotājiem, atgriežoties no izbraucieniem, tiks lūgts aizpildīt novērtējuma anketu par saņemto pakalpojumu un braucamrīka lietošanas pieredzi. Anketas rezultāti tiks apkopoti un izmantoti pētījumā par mobilitātes paradumiem Vidzemē.

Elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucieni Cēsīs un Valmierā tiek organizēti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Mobilitāte un pieejamība lauku reģionos - jaunas pieejas mobilitātes koncepciju izstrādei attālos lauku reģionos (MARA)” ietvaros. Projekta mērķis ir uzlabot mobilitātes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti lauku reģionos. Tā īstenošanā iesaistījušies 12 partneri no 9 reģioniem, Latvijā projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Vairāk informācijas par projektu www.mara-mobility.eu (angļu valodā) un www.vidzeme.lv (latviešu valodā).

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

19. augustā Gulbenes novada Stāmerienas pilī Vidzemes plānošanas reģions pulcēja uzņēmējus un pašvaldību pārstāvjus no visiem Vidzemes novadiem un Valmieras pilsētas, lai arī šogad īpaši izceltu 26 uzņēmēju pieredzi un panākumus.

Par tradīciju kļuvušais dārza svētku pasākums notika jau devīto gadu. Vidzemes plānošanas reģions apzināja Vidzemes pašvaldības, lai uzzinātu tos uzņēmējus, ko tās vēlas šogad īpaši izcelt. Savukārt vēlāk vairāku mēnešu garumā Vidzemes plānošanas reģiona komanda devās viesos pie katra no uzņēmējiem, izzinot to pieredzi, un veidojot par katru īpašu video stāstu, kas vēlāk būs publiski pieejami visiem.

Pasākumā uzņēmēji godināti, balstoties uz dažādām tematiskajām kategorijām – inovatīvs uzņēmējs, tūrisma uzņēmējs, atbildīgs uzņēmējs, saimniecība, debija, eksportspēja, mājražotājs/amatnieks, entuziasts.

Šogad par profesionālo darbību sumināti: Aldis Drikāns, veterinārārsta privātprakse (Alūksnes novads), Z/S “Atēnas” (Amatas novads), Z/S “Vosukalni” (Apes novads), Lāzerparks “Shooter” (Beverīnas novads), Camphill nodibinājums “Rožkalni” (Burtnieku novads), SIA “Centrs MORA” (Cesvaines novads), SIA “Ewart Woods” (Cēsu novads), SIA “Aktīvā tūrisma centrs “Ērgļu stacija”” (Ērgļu novads), SIA “RCI Gulbene” (Gulbenes novads), “Balto darbu darbnīca” (Jaunpiebalgas novads), Z/S “Rīvēni” (Kocēnu novads), SIA ”Restorānu un inventāru noma”, “Pavāru māja” (Līgatnes novads), Z/S “Vilces” (Lubānas novads), Ritvars Točs, vilnas un vilnas izstrādājumu ražošana (Madonas novads), SIA “Ēdiendaris” (Mazsalacas novads), Saldās mākslas studija “Pērles” (Naukšēnu novads), SIA “Balansa dēlis” (Pārgaujas novads), SIA “Lode” (Priekuļu novads), Z/S “Pintāni” (Raunas novads), Sandra Vilne, “Sandriņas ievārījumi” (Rūjienas novads), SIA “Latwing” (Smiltenes novads), SIA “Nordland Timber” (Strenču novads), SIA “Akords 3” (Valkas novads), SIA “EchoTech” (Valmieras pilsēta), SIA “BROVAR” (Varakļānu novads), SIA “ApiMi” (Vecpiebalgas novads). Ar uzņēmumu aprakstiem iespējams iepazīties informatīvajā brošūrā.

Pasākuma foto >> ŠEIT

Nākamgad vidzemnieku dārza svētkiem apritēs 10. gadskārta. Kā uzsvēra Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centra vadītāja Laima Engere-Levina: “Svētku tradīciju turpināsim arī nākamajā gadā, meklējot arvien jaunus uzņēmējdarbības stāstus Vidzemes novados. Iespējams, varēsim sagaidīt arī kādas pārmaiņas un jaunus akcentus pasākuma formātam.

Dārza svētkus vidzemniekiem organizē Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centrs. Uz to tiek aicināti ik gadu no jauna izvirzītie uzņēmēji, gan arī iepriekšējo gadu nominanti un pašvaldību pārstāvji.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv

#AtklājVidzemiDroši aicina brīvdienās kāpt uz riteņiem un doties interesantos izbraucienos Valmieras un Cēsu apkārtnē. Minot pedāļus, izkustēsieties svaigā gaisā un pa ceļam vēl daudz ko varēsiet aplūkot. Izmantojot piedāvātās maršrutu idejas, ceļā var doties ar jebkuru “vellapēdu” – gan klasisko, gan  elektrisko divriteni. Līdz pat 28. augustam Cēsīs un Valmierā turpinās akcija bezmaksas izmēģinājuma braucieniem ar dažāda veida elektriskajiem velosipēdiem. Izmēģiniet šo braucamo, dodoties savos brīvdienu piedzīvojumos!

Valmiera. Foto: U. Brālēns.

Valmierā izveidoti divi velobraukšanas maršruti ar atjautīgiem uzdevumiem - “Diženi cilvēki diženā Valmierā” 4 km garumā un 8 km garumā. Braucot pa šiem maršrutiem, nokļūsiet vietās, kas saistītas ar Valmieras un Latvijas vēsturē nozīmīgām personībām, uzzināsiet interesantus faktus un, ja izpildīsiet visus uzdevumus, uzdevumu lapā iegūsiet arī īpašu kontūru.

  

No kreisās: Ģīmes dabas taka, Vecpuišu parks. Foto: U. Brālēns.

Savukārt maršruts Valmieras puikas 11,5 km garumā aizvedīs pa šodienas un Pāvila Rozīša romāna “Valmieras puikas” vietām.

 

 

 

 


Valmieras Drāmas teātris. Foto: visit.valmiera.lv.

Sv. Sīmaņa baznīca. Foto: visit.valmiera.lv.

Garāka maršruta tīkotāji var dodies Kino pedāļa puspedālī uz netālajiem Brenguļiem. Bet varbūt “aizšaut” vēl tālāk  - līdz Abullāčiem 2 un pamieloties ar krūmmellenēm?

  

No kreisās: Abula tiltiņš (foto: visit.valmiera.lv), z/s "Abullāči" krūmmellenes (foto: Facebook/abullaci).

Var izbraukt arī kādu gabaliņu velobraucēju maršruta Zaļais dzelzceļš, mērojot ceļu līdz Kocēniem vai Dikļiem? Ceļš vedīs pa seno šaursliežu dzelzceļa līniju, kas reiz savienoja Valmieru ar Ainažiem.

Zaļais dzelzceļš. Foto:visit.valmiera.lv.

Vēl jāpiemin gleznainā Cēsu apkārtne, uz kurieni var braukt aktīvie pedāļu minēji. Dodoties īsākos vai garākos velomaršrutos, varēsiet iepazīt Cēsu pilsētu un redzēt,dzirdēt un sajust dabu tās apkārtnē.  Ielūkojieties Cēsu apkārtnes maršrutu kartē, lai ieplānotu savu braucienu!

Cēsis. Foto: Facebook/Turisms.Cesis.

7,3 km garajā maršrutā “Nāc ārā pie Gaujas Cēsīs!” skatīsiet gan Cēsu pilsētas skatus, gan gleznaino Gaujas ieleju.

Cēsu dzelzceļa stacija. Foto: U. Brālēns.

Maršruts ”Cēsu apkārtnes jaukumi” 16 km garumā aizvedīs no pilsētas centra līdz pat varenajām Ērgļu klintīm .

Gauja pie Ērgļu klintīm. Foto: I. Liepa.

Dodoties 6 km garajā maršrutā “Mazais loks apkārt Raiskuma ezeram”, ēnaina ozolu aleja aizvedīs līdz Raiskuma muižai. Turpat netālu atrodas arī Raiskuma labumu darītava , kur top alus, maize, kūpinājumi un citi gardumi.Skaties, dēls, te tavs tēvs kādreiz ganīja govis /../. /../ te ir tava dzimtene /../. Interesanti man kā vēsturniecei /../. /../smilšainais krasts /../.” Tie ir izteicieni no režisora J. Streiča populārās filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kuras filmēšana ritēja tepat, Raiskumā. Varbūt riteņojot izdodas atpazīt kādu filmā redzētu vietu? Lai dotos pieminētajā maršrutā, līdz Raiskumam no Cēsīm vēl jāveic kādi 8 km.

  

No kreisās: Raiskuma muiža (foto: tourism.straupe), Raiskuma labumu darītava (foto: raiskumietis.lv).

Cits 15 km garš maršruts aizvedīs uz Rūcamavotu un Sarkanajām klintīm. Līdz iezīmētajam maršrutam no Cēsu centra būs jābrauc aptuveni 4 km. 

Sarkanās klintis. Foto: U. Brālēns.

No Cēsīm uz gleznaino Vaives novadu ved 25 km garais velomaršruts Vaives ainavas.

Kaķukrogs. Foto: N. Kažoks.

 Baudiet vasaru un riteņbraukšanas priekus!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 




 

 

 

 


 

 

 

 



 


Līdz 2020. gada beigām Vidzemes plānošanas reģionā tiks izstrādāta Via Hanseatica tūrisma un transporta koridora attīstības vīzija 2030. Sagaidāmais rezultāts – telpiskās attīstības plānošanas dokuments, kas palīdzētu uzlabot pasažieru un tūristu plūsmu Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā. Tas ļautu ne tikai apzināt potenciālos risinājumus, kā uzlabot reģiona pievilcību pārvietošanās kontekstā, bet vienlaikus sniegtu arī praktiskus priekšlikumus, kā samazināt ceļā pavadīto laiku un uzlabot pasažieru, tostarp tūristu piekļuvi koridoram no iekšzemes.

Dokumentā plānots ietvert rekomendācijas, piemēram, par to, kā optimizēt maršrutus, kā uzlabot informācijas apriti par kustību maršrutiem, kā nodrošināt ērtākus sabiedriskā transporta savienojumus u.c.  Plāna izstrādes laikā plānotas arī tikšanās ar Vidzemes ekonomiskajā attīstībā ieinteresētajām pusēm, t.i., pārstāvjiem no valsts un pašvaldību institūcijām, uzņēmējiem un tūrisma un transporta jomas ekspertiem,  lai apaļā galda diskusijās un individuālās intervijās analizētu apstākļus, kas kavē raitu un ērtu pasažieru plūsmu koridorā un saņemtu ierosinājumus, kādi uzlabojumi varētu būt nepieciešami, lai problēmsituācijas risinātu.

Paredzams, ka gala dokuments būs noderīgs gan uzņēmējiem un investoriem, lai pieņemu lēmumus par uzņēmējdarbības uzsākšanu, pilnveidi vai paplašināšanu, gan arī reģiona pašvaldībām, kas varēs dokumentu izmantot, plānojot savu teritoriju attīstību. Secinājumi būs saistoši arī valsts pārvaldes institūcijām, piemēram, Satiksmes ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Ekonomikas ministrijai, veicot darbu pie nacionālā līmeņa attīstības plānošanas dokumentu izstrādes un aktualizācijas.

Via Hanseatica ir vēsturiski nozīmīgs starpvalstu transporta, tūrisma un tirdzniecības koridors kas savieno Baltijas jūras reģiona austrumu daļu ar Eiropas Savienības centrālajiem reģioniem maršrutā Rīga-Valmiera-Tartu-Narva-Sanktpēterburga.

Šis transporta koridors un tam pieguļošā teritorija kalpo par nozīmīgu tūrisma attīstības koridoru, taču viens no tā pilna potenciāla sasniegšanas limitējošajiem faktoriem ir transporta pakalpojumu pieejamība un kvalitāte. Gan vietējiem, gan ārzemju tūristiem, meklējot alternatīvu pārvietošanās veidu personīgajam autotransportam, nākas saskarties ar piedāvāto transporta risinājumu sadrumstalotību, digitāli pieejamās informācijas trūkumu, kā arī savstarpēji nesalāgotiem sabiedriskā transporta kursēšanas laikiem, kas kavē ērtu pārvietošanos starp vairākiem tūrisma objektiem transporta koridora tuvumā. Arī izvēloties personīgo autotransportu, tūristi saskaras ar dažādiem šķēršļiem, piemēram, infrastruktūras kvalitāti (ceļu stāvoklis, norāžu trūkums).

Plānošanas dokumenta izstrāde notiek Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Baltijas transporta loks (BALTIC LOOP)” ietvaros, ko Latvijā īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Projekta mērķis ir aktualizēt un uzlabot transporta plūsmas Austrumu – Rietumu virzienā Baltijas jūras reģiona centrālajā daļā, radot atbilstošus risinājumus pasažieru un kravu transporta kustības uzlabošanai un dažādu pārvadājumu veidu savietojamībai.

Vairāk informācijas – www.vidzeme.lv  un www.balticloop.eu .

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Nedēļas laikā, no 14. augusta līdz 20. augustam elektriskos velosipēdus Cēsīs un Valmierā izmēģinājuši 161 cilvēks. Lielākā interese Valmierā bijusi jauniešiem līdz 18 gadiem, savukārt Cēsīs – cilvēkiem ap 30 gadu vecumu. Izbraucienos devušies visu vecuma grupu pārstāvji, arī tie, kam ir vairāk nekā 60 gadu; divas trešdaļas no visiem interesentiem ir vīriešu kārtas pārstāvji.

 

Pēc izbraucieniem interesentiem lūgts nosaukt elektriskā velosipēda priekšrocības. Saņemti tādi komentāri, kā,  piemēram, – ērts; ekoloģisks braucamrīks; patīkams uzrāviens; saudzīgi locītavām; viegli mīties; mazāks nogurums pēc brauciena; “varu uzbraukt kalnos, kuros iepriekš nevarēju tikt ar parasto velosipēdu”; “galamērķī var nokļūt ātrāk, taču videi saudzīgākā veidā”. Kāds no aptaujas dalībniekiem atzinis, ka “šādus pasākumus pilsētā labprāt redzētu biežāk”.

Atgādinām, ka bezmaksas izbraucieni ar elektriskajiem velosipēdiem Cēsīs un Valmierā būs pieejami vēl līdz 28. augustam. Velosipēdi ik dienas no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 pieejami Cēsīs, Pils laukumā 1, savukārt Valmierā – Cēsu ielā 4. Iepriekšēja rezervācija nav paredzēta.

Papildus informējam, ka Valmierā īsiem izmēģinājumiem uz vietas pieejams arī kravas velosipēds.

Izbraucieni ar elektriskajiem velosipēdiem tiek īstenoti Eiropas Savienības Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta MARA ietvaros, kuru Latvijā īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Pakalpojumu Cēsīs nodrošina SIA “Aktīvā tūrisma centrs Eži”, savukārt Valmierā – SIA “Velokurjers”.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Arī ceļojums var būt dāvana svētkos. Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji aicina svinēt un meklēt piedzīvojumus, ciemojoties interesantās vietās, kur var baudīt gardus ēdienus, ļauties svētku sajūtām un, kopīgi darbojoties, izveidot pašdarītu dāvanu. #AtklājVidzemiDroši

Uzdāviniet saviem īpašajiem cilvēkiem viesošanos Lielstraupes pilī. Tā pavisam nesen ir atvērta apmeklētājiem. Lielstraupes pils ir vienīgā Latvijā saglabājusies celtne, kur vienā ēkā ir apvienota viduslaiku pils un baznīca.

Lielstraupes pils. Foto: U. Brālēns.

Dabas mīļotāji un vēstures interesenti īpašas sajūtas gūs, viesojoties Āraišu ezerpilī , bet jaunajā apmeklētāju centrā būs iespējams aizraujošā veidā izzināt ezerpils tapšanas stāstu. Paveroties apkārt, Dzirnavu kalna galā ieraudzīsiet lepni pret debesīm slejamies baltās Āraišu vējdzirnavas. Brauciet lūkot!

Viesošanās  Valmiermuižas zirgu stallī  būs interesanta ikvienam – gan lielam, gan mazam. Stallis ierīkots senās muižas lopu laidarā – ievērības cienīgā, varenā akmens mūra ēku kompleksā. Staļļa saime labprāt parādīs, ko zirgs ēd, kur dzīvo, kā viņu kopt un trenēt. Šeit iespējams arī doties izjādēs zirga vai ponija mugurā.

Valmiermuižas stallis. Foto: Valmiermuižas alus darītavas arhīvs.

Ja vēlaties sajust vēstures elpu, jādodas uz Raunu un jāuzkāpj Raunas pilsdrupu skatu tornī. No tā paveras skaists skats uz apkārtni - dabu, vēsturiskajām celtnēm un Raunas ciemata centru. Šeit piedzīvosiet neaizmirstamus mirkļus!

Raunas pilsdrupas. Foto: U. Brālēns.

 Dodoties tālāk, malks Raunas Staburaga avota ūdens sniegs veldzējumu un iespēju smelties dabas enerģiju.

Raunas Staburags. Foto: U. Brālēns.

Kādi gan būtu svētki bez gardumu un vietējo labumu baudīšanas!

Ejot pa šaurajām Cēsu vecpilsētas ielām, svaigi ceptas maizes smarža aicinās iegriezties Cēsu maizes ceptuvē. Tur saimnieki piedāvās nobaudīt tikko ceptas maizes šķēli un aizrautīgi izstāstīs, no kādiem graudiem tā gatavota. Ceptuvē iespējams arī gardo maizīti iegādāties līdzņemšanai pašu baudīšanai vai ciemakukulim. Turpat vecpilsētā, pavisam netālu, ir arī alusdarītava un bārs Trimpus, kur iespējams baudīt mazās darītavas brūvējumus.

Cēsu maize. Foto: cesumaize.lv.

Raiskuma labumu darītavā varēsiet nomēģināt ne tikai šeit darīto alu, bet arī uz vietas tapušo maizi, kūpinājumus un citus gardumus. Tur arī uzzināsiet to tapšanas procesu - alus vārīšanu ar malku kurināmā katlā, maizes cepšanu senā maizes krāsnī un vēl citus stāstus.

Raiskumietis. Foto: Facebook/raiskumietis.

Lūk “vitamīnu bumba” no dārza – veselīgie smiltsērkšķi! Par šiem augiem daudz uzzināsiet Strenču novada zemnieku saimniecībā Putniņi. Saimnieki pastāstīs, kā tie aug, kā tos lietot, kādi produkti pagatavojami un piedāvās arī tos nogaršot.

Zemnieku saimniecības "Putniņi" smiltsērkšķu produkcija. Foto: Z/S "Putniņi".

Netālu no skaistā Sietiņieža atrodas nelielā vīna darītava Matilde. Turienes vīna meistars brūvē vīnus un vermutus no dārzā, mežā un purva lasītām ogām un ziediem. Šo dzērienu baudīšana dārza namiņā būs jauks piedzīvojums.

Vīna darītava "Matilde". Foto: U. Brālēns.

Beverīnas novadā, Trikātas šokolādes ražotnē R Chocolate, varēsiet ne tikai izvēlēties prasmīgu meistaru gatavotus šokolādes gardumus, bet arī radīt savu īpašo dāvanu – savu šokolādi.

Pašu gatavota dāvana svētkos vienmēr būs sirsnīgāka un mīļāka!

Turpat netālu, gleznainā Trikātas ezera krastā, ražotnē Līga Nature SPA varēsiet uzzināt, kā top krēmi, izdibināt ēterisko eļļu noslēpumus, kā arī radīt krēmu sev tīkamā aromātā.

Ciemojoties Vaidavas keramikas ražotnēiemēģiniet roku māla trauku apgleznošanā! Pašu veidotais rotājums vēl ilgi atgādinās par jauko ceļojumu.

 

Bet varbūt Jūsu īstā svētku sajūta ir rodama pirtī? Matīšos, Burtnieku novadā, pirts namiņā Stārķu ligzda varēsiet baudīt pirts SPA, kur realitāte un fantāzijas sastopas smaržās, garšās un pieskārienos.

"Stārķu ligzda". Foto: pirtsnamins.lv.

Savukārt Pārgaujas novadā, Auciemā, pirtnieki aicina uz īpašu Ziedupirts rituālu, kur ķermeni var kopt ar augu berzīšiem, saņemt enerģētisko pērienu, lutinošu masāžu un izjust nomierinošus ūdens priekus.

Bet Strenču novada zemnieku saimniecība Laidavas 
piedāvā pirts priekus pārvietojamā pirtsmucā, lai
baudītu saulrietu un klausītos putnu balsīs pie Sedas purva dīķiem vai kādā citā sev tīkamā vietā. 

Lai skaisti ceļojumi un īpašas dāvanas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

10. septembrī Vidzemes plānošanas reģions aicināts piedalīties starptautiskā konferencē par mobilitātes iespējām un risinājumiem Baltijas jūras reģiona valstīs, lai tiešsaistē pastāstītu par savu pieredzi, Latvijā, t.i. Vidzemē ieviešot pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”. Konferences laikā notiks arī pirmizrāde video, kas tika filmēts šovasar un kura galvenie varoņi ir “transports pēc pieprasījuma” pasažieri Vidzemē. Četru vietējo iedzīvotāju stāsts piecu minūšu garā video atklāj patieso situāciju valsts pierobežā un arī citviet Latvijā, kur sabiedriskā transporta pakalpojums ir nepietiekams.

Tiešsaistes konference “Vai laukiem Eiropā vairs nav nākotnes? Kā pārraut apburto loku ar veiksmīgiem mobilitātes un pieejamības risinājumiem?” (No future for rural Europe? Breaking the vicious circle with successful mobility and accessibility ideas”) tiek organizēta trīs daļās – 3. septembrī, 10. septembrī un 17.septembrī no plkst. 11.00 līdz plkst. 12.30 (atbilstoši Austrumeiropas laikam), un tā ir uzskatāma par Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “MAMBA” noslēguma pasākumu.

Trīs dienu laikā konferences dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar dažādiem mobilitātes risinājumiem arī citās valstīs, kas visi tika testēti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta MAMBA ietvaros, tostarp  arī “transports pēc pieprasījuma” iniciatīva.

VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede: “Šis ir patiešām lielisks piemērs, cik pārdomāti un jēgpilni iespējams izmantot Eiropas Savienības finanšu atbalsta instrumentus. Transports pēc pieprasījuma Eiropā nav nekas jauns, taču Latvijai un Vidzemei tā bija neierasta iniciatīva, kas ieguva milzīgu vietējo iedzīvotāju atbalstu. Tas skaidri parāda, cik mobilitātei ir liela nozīme ikviena reģiona iedzīvotāja dzīvē. Te ir runa ne tikai par iespēju aizbraukt pie ārsta tad, kad nepieciešams, nevis tad, kad iet sabiedriskais transports (ja vispār tāds ir pieejams), bet tā ir arī drošības sajūta, ka neesi pamests viens un kāds par tevi tur rūpi. Aicinu piedalīties konferencē, iepazīties ar idejām, ko īstenojušas citas Eiropas valstis, lai saglabātu attālo reģionu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un iedvesmoties darbiem savās pašvaldībās! ”

Sākotnēji projekta noslēguma konferenci bija iecerēts organizēt klātienē Hamburgā, taču COVID-19 situācijas dēļ projekta komanda pieņēma lēmumu organizēt tiešsaistes pasākumu ciklu.

SESIJA #1SITUĀCIJAS IESKICĒŠANA, IZPĒTĀM IZAICINĀJUMUS”

3. septembris, plkst.11:00 (reģistrēties ŠEIT)

Pirmā no trim konferences daļām būs vērsta uz kopējās situācijas apzināšanu un kopsavilkumu par apkārtējo lauku teritoriju mobilitātes izaicinājumiem. Sesijas laikā tiks prezentēti dati, kas atklāj situācijas nopietnību.

Vēlāk klausītājiem būs iespēja dalīties mazākās grupās, lai padziļināti aplūkotu dažādus ar pārvietošanos saistītus jautājumus, piemēram, “transporta nabadzība”. Pēc Laurī Pikapa (Laurie Pickup) ievadlekcijas, MAMBA projekta partneri klausītājiem piedāvās iedziļināties sociālajos, ekonomiskajos, juridiskajos un kultūrvides apstākļos, jo tie visi kopā būtiski ietekmē to, vai mobilitātes inovācijas attālajos lauku apvidos būs veiksmīgas, vai tomēr piedzīvos neveiksmi.

SESIJA #2 “PĀRRAUT APBURTO PROBLĒMLOKU – STĀSTI PAR VEIKSMĪGIEM MOBILITĀTES UN PIEEJAMĪBU UZLABOJOŠIEM RISINĀJUMIEM”

10. septembris, plkst. 11.00 (reģistrēties ŠEIT)

Konferences otrā daļa pievērsīs jūsu uzmanību vairākiem veiksmes stāstiem. Tos piedāvās projekta MAMBA partnerība, kā arī citi līdzīgi projekti un iniciatīvas no visas Eiropas. Četri iedvesmojoši stāsti no dažādiem Eiropas nostūriem atklās, kā reģionos tika īstenotas dažādas iniciatīvas, lai tos veidotu par labāku vietu dzīvei.

Pasākuma laikā pirmo reizi tiks prezentēts arī izdevums “Ceļvedis koplietošanas mobilitātes risinājumiem lauku apvidos”.  Ja esat apņēmības pilns iedzīvotājs vai pārstāvat kādu nevalstisko organizāciju vai vietējo pašvaldību un vēlaties risināt mobilitātes problēmas savā reģionā, tad šis ceļvedis jums noteikti palīdzēs.


SESIJA #3 “KĀ MOBILITĀTES POLITIKA VAR PALĪDZĒT UZLABOT MOBILITĀTI UN PIEEJAMĪBU LAUKU TERITORIJĀS?”

17. septembris, plkst. 11.00 (reģistrēties ŠEIT)

Ja iepriekšējās konferences sesijās tika raksturota situācija kopumā, kā arī aplūkoti varianti, kā ikviens praktiski var mēģināt atrisināt mobilitātes problēmas, pienācis laiks uz jautājumu paraudzīties arī no politikas skatupunkta. Mobilitāte nav tikai vietējo atbildība! Palūkosimies vienu līmeni augstāk – kā lēmumpieņēmēji var palīdzēt uzlabot apstākļus, lai tie būtu inovatīviem risinājumiem labvēlīgi un lai ar tiem varētu uzlabot mobilitāti laukos? Pulcēsim politiķus, pārstāvjus no valsts pārvaldes un akadēmiskajām aprindām, lai diskutētu, kā lēmumpieņēmēji varētu palīdzēt šo problēmu risināt.


>> Detalizēta pasākumu programma skatāma ŠEIT.

 

PAR PROJEKTU                       

“Gandrīz pirms diviem gadiem autobuss pārtrauca kursēt mūsu pusē, un kopš tā laika ir sarežģīti nokļūt uz novada centru.” Šis citāts pieder kādam iedzīvotājam Mazsalacas novadā Latvijā, taču tikpat labi to varētu būt teicis arī jebkurš cits Eiropas attālas lauku teritorijas iedzīvotājs.

Līdz ar iedzīvotāju skaita samazināšanos un sabiedrības novecošanos, daudzās Baltijas jūras reģiona attālās lauku teritorijās paliek arvien grūtāk uzturēt sabiedriskā transporta pakalpojumu sistēmu un citus pakalpojumus, kurus ietekmē mobilitāte, piemēram, aprūpe mājās vai pakalpojumu piegāde uz māju. Šī samazinātā pakalpojumu pieejamība ietekmē lauku iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Pēdējo trīs gadu laikā projekts MAMBA ir mēģinājis problēmu risināt, ieviešot dažādus lauku mobilitātes risinājumus vietās, kurās ir ierobežota sabiedriskā transporta pieejamība.

Noslēguma konferences trīs pasākumu cikla ietvaros MAMBA projekta partneri iepazīstinās ar trīs gadu laikā sasniegtajiem rezultātiem, kā arī rosinās uz diskusiju par dažādiem lauku mobilitātes aspektiem Eiropā un diskutēs par inovatīvu risinājumu un veiksmīgu mobilitātes ideju iespējām.

Projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Latvijā projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes Augstskola un Autotransporta direkcija.

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv 

Aktualizējot datu nozīmi transporta nozares attīstībā,  Vidzemes plānošanas reģions 15. septembrī plkst.10.00 interesentus aicina piedalīties tiešsaistes seminārā “SATIKSME UN DATI. Ko varam iegūt? Kā to izmantot?”. 

Semināra mērķis ir akcentēt iespējas, kuras piedāvā datu analīze, vienlaikus aktualizējot diskusiju par to, vai zinām, kur datus meklēt, kā tos iegūt un ar kādām metodēm tos var apkopot. Seminārā būs iespēja uzzināt vairāk par teorētiskajiem aspektiem, kā arī iepazīt praktiskus datu ieguves un izmantošanas pieredzes stāstus no Latvijas pilsētām. Detalizēta pasākuma programma drīzumā sekos.

Seminārs notiks Zoom platformā, no plkst. 10.00 līdz plkst.13.00, darba valoda – latviešu.

Dalībai seminārā līdz 13.septembrim nepieciešams iepriekš pieteikties ŠEIT: https://ej.uz/dati_baltic_loop .

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752.