Arhīva kalendārs

« February 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Vidzemes inovāciju nedēļas 2024 (VIN2024) laikā no 26. februāra līdz 1. martam vairāk nekā 20 pasākumu organizatori aicina apmeklēt kopumā 35 pasākumus. To saturs būs saistošs visdažādāko nozaru pārstāvjiem: pārtikas preču ražotājiem, ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, lauksaimniekiem, valsts pārvaldes darbiniekiem, pētniekiem, digitalizācijas speciālistiem un citiem. Lielākā daļa pasākumu notiks klātienē visā Vidzemē un arī ārpus tās robežām – Rīgā un Siguldā, daļai no tiem varēs pieslēgties attālināti. Dalība – bez maksas.

Šogad inovāciju izvēlēts aplūkot kontekstā ar jēdzienu dažādība, ņemot vērā inovētspējas ciešo saistību ar prasmi un spēju savienot dažādas pieredzes, zināšanas un ambīcijas. Dažādība virmo tur, kur sadarbojas privātais un publiskais sektors, maziem un vidējiem uzņēmumiem ir izdevīgi veidot sadarbību ar pētniecisko sektoru, lai piekļūtu zināšanām un infrastruktūrai, tādejādi paaugstinot savu produktivitāti un konkurētspēju. Iepriekšējos piecos Vidzemes inovāciju nedēļas norises gados tā sevi ir pierādījusi kā piemērotu platformu zināšanu un pieredzes apmaiņai, jaunu kontaktu un sadarbību veidošanai.

Līdzīgi kā iepriekš arī šogad pasākumu formāts ir ļoti daudzveidīgs un to saturs būs noderīgs gan zināšanu paplašināšanai, tai skaitā par aktuālo atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai, gan praktiskai rīcībai. Ikvienu, kam dažādības ietekme uz spēju inovēt ir saistoša tēma personīgai un profesionālai izaugsmei, VIN2024 līdzorganizatori aicina uz meistarklasēm, semināriem, diskusijām, laboratorijām, tīklošanās pasākumiem, atvērtajām durvju dienām, brokastīm un konferencēm. Interesentiem atliek sastādīt savu pasākumu apmeklējumu plānu, sākot no “Kartupeļi vieno” līdz pat “Superdatoru brokastīm” un, kas zina, varbūt izdodas nokļūt arī “Inovatoru safari”.

Plašāka informācija par katru pasākumu tīmekļa vietnē https://innovation.vidzeme.lv sadaļā “Pasākumi”.

Kā ierasts, Vidzemes inovāciju nedēļas vidū 28. februārī notiks konference, šogad tās nosaukums atbilstoši nedēļas virstēmai, ir “Dažādībā rodas inovācija”. Konferences laikā inovāciju procesa veicināšana tiks iztirzāta caur dažādības koncepta prizmu. Lai meklētu dažādības krustpunktus ikdienas procesu attīstībai, konferences saturu veidot aicināti vairāki Latvijā atpazīstami dažādības un inovācijas jomu eksperti. Kā galvenā runātāja konferencē uzstāsies viena no atzītākajām sociālantropoloģijas ekspertēm Latvijā un pirmā starptautiski sertificētā dažādības vadītāja Baltijā Ph.D. Agnese Cimdiņa, kura stāstīs par dažādības vadību inovācijas veicināšanai uzņēmējdarbībā. Tāpat ar savām zināšanām un pieredzi dalīsies Rīgas Tehniskās universitātes Inovāciju prorektore Liene Briede, Creativity Lab Latvia līdzdibinātāja Līva Stūrmane, Latvijas Kultūras akadēmijas Asoc.prof. Ieva Zemīte un inovāciju kustības VEFRESH vadītājs Viesturs Celmiņš. Konferences laikā plānotas arī divas diskusijas par dažādības potenciālu uzņēmējdarbībā un sabiedrības līdzdalību.

Vidzemes inovāciju nedēļas pasākumu organizatoru loks ik gadu kļūst arvien plašāks un šogad to veido vairāk nekā 20 organizatori. VIN2024 līdzorganizatoru vidū ir pašvaldības, uzņēmumi, valsts pārvaldes iestādes, pētniecības institūti, augstākās izglītības iestādes un citi nozares spēcīgākie spēlētāji. Inovācijas procesa aktualitāti Vidzemē apstiprina līdzorganizatori, kas Vidzemes inovāciju nedēļas saturu veido regulāri jau vairākus gadus, piemēram: Agroresursu un ekonomikas institūts, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Rīgas Tehniskā universitāte, SIA "ZAAO", Valmieras attīstības aģentūra, Vidzemes Augstskola, vairākas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības u.c.  

Par Vidzemes inovāciju nedēļu

Vidzemes inovāciju nedēļa kā pasākumu platforma pulcē inovācijas entuziastus no visas Latvijas jau sesto gadu – pirmo reizi tā notika 2019. gadā. Tās iniciators un koncepta autors ir Vidzemes plānošanas reģions, taču pasākumu programma ik gadu tiek veidota sadarbībā ar pašvaldībām, uzņēmumiem un organizācijām gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem.

Sešu gadu laikā izvirzītais iniciatīvas mērķis ir nemainīgs – stiprināt vidzemnieku inovācijas garu un veidot auglīgu vidi jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai, sadarbībai un ideju apmaiņai starp izglītības un pētniecības sektoru, uzņēmējiem un zinātniekiem, nozaru līderiem un sabiedrību, ideju radītājiem un finansētājiem.

Visas aktivitātes nedēļas ietvaros tiek balstītas uz  trīs stūrakmeņiem – Uzdrīkstēties! Zināt kā! Rīkoties! Tie simbolizē drosmi palūkoties uz produktiem un procesiem no cita skatupunkta, atmest konkurenci un meklēt kopīgus saskarsmes punktus, krāt zināšanas, pieredzi, idejas un kontaktus, lai to visu aktīvi izmantotu ikdienas darbā, labumu dodot arī vietējai kopienai, pašvaldībai, reģionam un valstij.  

Informāciju sagatavojusi: Sabīne Mieze, Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības eksperte, sabine.mieze PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29475722; https://innovation.vidzeme.lv 

 

 

.

Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros Vidzemes plānošanas reģions aicina uz konferenci DAŽĀDĪBĀ RODAS INOVĀCIJA, kas notiks 28. februārī Cēsīs, viesnīcā Villa Santa. Konferencē tiks detalizēti apskatīta inovāciju nedēļas virstēmas – dažādība – loma mūsdienu inovāciju procesos. Lai meklētu dažādības krustpunktus ikdienas procesu attīstībai, konferences saturu veidot aicināti vairāki Latvijā atpazīstami dažādības un inovācijas jomu eksperti. Turklāt, konferences laikā aizsāksim jaunu tradīciju – Vidzemes inovācijas balvas pasniegšanu, kā ietvaros godināsim uzņēmējus par nozīmīgu ieguldījumu Vidzemes reģiona attīstībā. Ar konferences programmu iepazīties iespējams ŠEIT.

 

Kā galvenā runātāja konferencē uzstāsies viena no atzītākajām sociālantropoloģijas ekspertēm Latvijā un pirmā starptautiski sertificētā dažādības vadītāja Baltijā Ph.D. Agnese Cimdiņa, kura stāstīs par dažādības vadību inovācijas risināšanai uzņēmējdarbībā. Tāpat ar savām zināšanām un pieredzi dalīsies Rīgas Tehniskās universitātes Inovāciju prorektore Liene Briede, Creativity Lab Latvia līdzdibinātāja Līva Stūrmane, Latvijas Kultūras akadēmijas Asoc.prof. Ieva Zemīte un inovāciju kustības VEFRESH vadītājs Viesturs Celmiņš. Konferences laikā plānotas arī divas diskusijas: par dažādības potenciālu uzņēmumu inovētspējas paaugstināšanai un sabiedrības līdzdalību inovāciju virzībā. Ar pieredzi un viedokļiem šajos jautājumos dalīsies pārstāvji no Ķelmēnu maizes ceptuves, radošās lauksaimniecības LAUX, uzņēmuma Ette Tete, fonda atvērtai sabiedrībai DOTS, vadošā būvmateriālu ražotāja Schwenk, Straupes zirgu pasta tirdziņa, Valmieras Jāņparka iedzīvotāju kopienas un Varakļānu novada pašvaldības. Konferenci un diskusijas moderēs Uģis Joksts.

EUROPE DIRECT Vidzeme aicinās apskatīt, kā dažādos attīstības līmeņos esošas valstis var tiekties uz vienotiem ES izvirzītiem mērķiem tieši inovācijas kontekstā. Kādā līmenī šobrīd ir inovētspēja Latvijā, kādi ir ES izvirzītie mērķi šajā jomā, kas LV ir nepieciešams un kādi soļi jāsper, lai tos sasniegtu.

Konferences ietvaros norisināsies arī paralēlā paneļdiskusija Daudzveidība digitalizācijā – kā atrast piemēroto risinājumu?. Tās mērķis ir veicināt izpratni par digitalizāciju un tās daudzveidīgajiem risinājumiem, kā arī sniegt praktiskus ieteikumus, kā atrast sev piemērotāko risinājumu un neapjukt plašajā piedāvājumā. Pasākuma ievadā paredzēta Latvijas IT Klastera prezentācija par trendiem digitalizācijā, dažādiem digitalizācijas risinājumiem un pakāpēm – no pavisam vienkāršiem līdz ļoti komplicētiem risinājumiem, kam sekos paneļdiskusija par daudzveidību digitalizācijā – kā atrast pareizo risinājumu. Diskusijas dalībnieki, kuri pārstāv publisko pārvaldi, Latvijas digitālo komūnu, akadēmisko sektoru, kā arī labi atpazīstamus digitālo rīku pārdošanas un veidošanas uzņēmumus, skaidros, kā izvēlēties sev piemērotāko risinājumu, kā pielāgot jau gatavus risinājumus vai, ar ko sākt individuālu rīku veidošanu. Paneļdiskusijas dalībnieki arī sniegs praktiskus piemērus un aprakstīs dažādus rīkus un procesus, kas palīdz uzņēmumiem ieviest digitālās inovācijas. Paneļdiskusiju vadīs Cēsu Digitālā centra vadītāja vietnieks Aleksandrs Ļubinskis.

Ir pierādījies, ka starp dažādību un inovāciju pastāv cieša sakarība, jo vienādi prāti ražo vienādas idejas, bet atšķirīgs redzējums viens otru papildina. Dažādība ne tikai sapludina perspektīvas, bet ir arī stratēģiska priekšrocība inovācijas jomā. Inovācijas, kas rodas no dažādības, visticamāk, rezonēs arī ar plašāku auditoriju, nodrošinot, ka produkti un pakalpojumi ir iekļaujoši un atbilstoši. Biznesā inovāciju veicina daudzveidīgais patērētāju pieprasījums, problēmrisinājumu meklējumi, unikāli skatījumi uz lietām un idejas, kas rodas katra cilvēka atšķirīgā pieredzējuma rezultātā.

Aicinām reģistrēties klātienes konferencei līdz 25. februāra pulksten 15.00. Vietu skaits ierobežots! Reģistrēšanās anketa ŠEIT. Pirms pasākuma katram dalībniekam nosūtīsim atgādinājuma e-pastu.

Konference ir viena no 35 šī gada pasākumiem. Lai iepazītos ar pārējiem, aicinām apmeklēt vietni https://innovation.vidzeme.lv/. Dalība konferencē – bezmaksas.

Jautājumiem: Sabīne Mieze, Vidzemes plānošanas reģions, sabine.mieze PIE vidzeme PUNKTS lv, 29475722

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Konferenci DAŽĀDĪBĀ RODAS INOVĀCIJA organizē Vidzemes plānošanas reģions projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” un projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” aktivitāšu ietvaros.

Projekts “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” tiek īstenots Vietējās attīstības, nabadzības mazināšanas un kultūras sadarbības programmā, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Projektu “EUROPE DIRECT Vidzeme” finansiāli atbalsta Eiropas Komisija. EUROPE DIRECT Vidzeme galvenais uzdevums ir sniegt Vidzemes iedzīvotājiem savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni.

Par Vidzemes inovāciju nedēļu

Vidzemes inovāciju nedēļa kā pasākumu platforma pulcē inovācijas entuziastus no visas Latvijas jau sesto gadu – pirmo reizi tā notika 2019. gadā. Tās iniciators un koncepta autors ir Vidzemes plānošanas reģions, taču pasākumu programma ik gadu tiek veidota sadarbībā ar pašvaldībām, uzņēmumiem un organizācijām gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem.

Sešu gadu laikā izvirzītais iniciatīvas mērķis ir nemainīgs – stiprināt vidzemnieku inovācijas garu un veidot auglīgu vidi jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai, sadarbībai un ideju apmaiņai starp izglītības un pētniecības sektoru, uzņēmējiem un zinātniekiem, nozaru līderiem un sabiedrību, ideju radītājiem un finansētājiem.

Visas aktivitātes nedēļas ietvaros tiek balstītas uz  trīs stūrakmeņiem – Uzdrīkstēties! Zināt kā! Rīkoties! Tie simbolizē drosmi palūkoties uz produktiem un procesiem no cita skatupunkta, atmest konkurenci un meklēt kopīgus saskarsmes punktus, krāt zināšanas, pieredzi, idejas un kontaktus, lai to visu aktīvi izmantotu ikdienas darbā, labumu dodot arī vietējai kopienai, pašvaldībai, reģionam un valstij.

Š.g. 23. februārī plkst. 11.00 – 14.00 aicinām interesentus uz Cēsīm, kur  notiks seminārs “Pēdējās jūdzes piegādes lauku telpā un pilsētā. Atšķirīgas problēmas, kopīgi risinājumi.”

Diskusijas par t.s. “pēdējo jūdzi” – preces nogādāšanu no noliktavas līdz klientam – aktuālas kļuvušas ne tikai komersantu un klientu vidū,  bet arī pašvaldībās. Ikvienā pagastā iedzīvotāji arvien biežāk vēlas redzēt pakomātu skapīšus un, tiekoties ar pašvaldības pārstāvjiem, vēlas noskaidrot, kā pie tādiem tikt. Tikmēr citur redzami dažādu uzņēmumu pakomātu skapji, kas ir teju viens otram blakus, bet pie katra no tiem piebrauc cits busiņš.

Seminārā iepazīsimies ar mobilitātes un preču piegādes izaicinājumiem Latvijas lauku telpā, diskutēsim par iespējamiem risinājumiem, akcentējot arī valsts pārvaldes sektora potenciālo iesaisti gan kā pakalpojuma plānotājiem un līdzorganizatoram, gan arī, iespējams, kā klientiem. Vērtīgas solās būt diskusijas semināra apmeklētāju vidū, domājot par to, kā savienot ilgtspēju, biznesa intereses, iedzīvotāju vajadzības, lauku telpas plašumus un pilsētu sastrēgumus ar videi draudzīgu un inovatīvu loģistiku.

 

:: PASĀKUMA PROGRAMMA ::

:: REĢISTRĒŠANĀS :: (atvērta līdz š.g. 21. februārim; vietu skaits ierobežots)

 

Ne tikai izklaidus apdzīvotajā lauku telpā, bet arī blīvi piepildītajā pilsētvidē arvien akūtāk tiek meklēti viedi risinājumi, tomēr aktuāli ir jautājumi – ciktāl varam atļauties uzdrīkstēties sapņot un kā pārdrošas idejas realizēt ikdienā.

Dažādie viedokļi un redzējumi ļauj pilnīgi izprast problēmu, kā arī nereti aizved pie unikāliem risinājumiem, kas rodas tieši kompleksi raugoties uz apstākļiem un vēlamo iznākumu.

Šobrīd esam jau pazīstami ar dažādiem alternatīviem pēdējās jūdzes piegādes risinājumiem – pakomātu skapīši, t.sk. individuālie pakomāti-pastkastītes pie privātmājām, kravas piegāžu droni un roboti, kravas elektroauto, elektriskie un kravas velosipēdi u.c. risinājumi. Tajā pat laikā uz procesu var raudzīties arī plašāk,  vienlaikus radoši iesaistot arī vietējo sabiedrību, vietvaru un citus uzņēmumus piegāžu pakalpojuma ķēdē, kā arī optimizējot piegādes maršrutus un testējot vēl citus līdz šim neizmantotus tehnoloģiskos risinājumus.

Pasākums tiek organizēts Interreg Europe programmas 2021-2027 līdzfinansētā projekta “SPOTLOG” ietvaros. Projekta galvenais mērķis ir iesaistīt vietējās kopienas sociāli atbildīgu loģistikas sistēmu izveidē, kur vien iespējams, balstoties uz nulles oglekļa emisijām, saprātīgi izmantojot visus pieejamos resursus un izmantojot preču un pasažieru transporta pakalpojumu digitalizācijas iespējas.

Plašāka informācija par projektu Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļa vietnē  un https://www.interregeurope.eu/spotlog.

 

 

Jautājumiem: Rita Merca, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Digitalizācija ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu jebkurai organizācijai, kas vēlas sekmīgi darboties mūsdienu dinamiski mainīgajā vidē. Taču piedāvājums digitalizācijas risinājumu jomā ir plašs un dažāds, tāpēc atrast sev piemērotāko risinājumu var nebūt viegli.

28. februārī no plkst. 15:00 līdz 16:30 Vidzemes inovāciju nedēļas konferences “Dažādībā rodas inovācija” laikā notiks paneļdiskusija “Daudzveidība digitalizācijā – kā atrast piemēroto risinājumu?” ar mērķi veicināt izpratni par digitalizācijas daudzveidību un sniegt praktiskus ieteikumus, kā atrast sev piemērotāko risinājumu.

Paneļdiskusijas tēma sasaucas ar  Vidzemes inovāciju nedēļas virstēmu “Dažādība”, kas rosina diskutēt par dažādības un inovācijas sakarību. Inovētspēja ir cieši saistīta ar prasmi un spēju savienot dažādas pieredzes, zināšanas un ambīcijas – vienādi prāti ražo vienādas idejas, bet atšķirīgs redzējums viens otru papildina.

Paneļdiskusijas ievadā Latvijas IT Klastera prezentācijā tiks apskatīti aktuālie trendi digitalizācijā, dažādi digitalizācijas risinājumi un to ieviešanas pakāpes. Pēc prezentācijas sekos paneļdiskusija, kurā piedalīsies eksperti no publiskās pārvaldes, Latvijas digitālās komūnas, akadēmiskās vides, kā arī labi atpazīstamiem digitālo rīku pārdošanas un veidošanas uzņēmumiem. Diskusijas dalībnieki dalīsies savā pieredzē un sniegs praktiskus padomus, kā izvēlēties sev piemērotāko digitalizācijas risinājumu. Paneļdiskusiju vadīs Cēsu Digitālā centra valdes priekšsēdētājs un digitalizācijas entuziasts Aleksandrs Ļubinskis.

Norises vieta un laiks:

  • Villa Santa, Semināru zāle, Gaujas iela 88, Cēsis
  • 2024. gada 28. februāris, plkst. 15:00-16:30

Dalība paneļdiskusijā ir bez maksas, taču vietu skaits ir ierobežots.  

Lūdzam iepriekš reģistrēties paneļdiskusijai, aizpildot anketu līdz 26. februārim (ieskaitot): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxcyJ_c8TIpkIcDSjoVFVDTEPZYihesjZTvM5c7EvHAUTHpA/viewform

Vēršam UZMANĪBU! Lai piedalītos konferencē “Dažādībā rodas inovācija”, nepieciešama atsevišķa reģistrācija vietnē:  https://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2024-02-28/konference-dazadiba-rodas-inovacija.html

Papildu informācija par paneļdiskusiju: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 28246484.

Pasākums notiks projekta “EDIC: atbalsts digitalizācijai un mākslīgā intelekta attīstībai Latvijā” (Nr. 2.2.1.1.i.0/23/I/CFLA/001) un projekta “Development of AI – ICT for Manufacturing EDIH in Latvia” (Nr. 101083983) ietvaros.

Finansē Eiropas Savienība un Eiropas Savienība - NextGenerationEU. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas uzskatus un viedokļus. Par tiem nav atbildīga ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Komisija. 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­___________________________________________________________________

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 28246484

2023. gada nogalē noslēdzās Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās un Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk-VPR) īstenotās “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” projektu realizācija. VPR jau sešpadsmito gadu pēc kārtas administrējis pasākumus, kurus organizēja kultūras jomas speciālisti Vidzemes kultūrvēsturiskajā novadā. Pērn programma tika īstenota paplašinātā teritorijā ar jaunu nosaukumu “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programma” (turpmāk-VKP). Tās mērķis bija veicināt kvalitatīva un daudzveidīga kultūras piedāvājuma pieejamību sabiedrībai, kā arī jaunradi Vidzemes vēsturiskajā zemē. Vēl programma sekmēja Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras daudzveidības saglabāšanu un attīstību.

Aizvadītajā gadā konkursam pavisam tika iesniegti 116 projektu pieteikumi par kopējo finansējuma summu 525 998,20 eiro. No pieteiktajiem projektiem atbalstu guva 59 projekti, to realizācijai tika sadalīti 172 050,00 eiro. Īstenoto projektu vidū bija daudz vietējās kopienas un vietas identitāti stiprinošu pasākumu -  izglītojošas un radošas nodarbības, meistardarbnīcas, vasaras koncertu un kino vakari, teātra izrādes iestudēšana, kultūras mantojumu popularizējoši svētki un citi. Ar īstenotajiem projektiem varat iepazīties šeit. 

VKP 2023, realizējot 59 projektus, bija iespēja organizēt 241 kultūras pasākumu un aktivitāti. Pēc kultūras piedāvājuma veida tās bija - meistarklase, semināri, rezidences, nodarbības, lekcijas, izglītības pasākumi, darbnīca (27 projektos), izstādes (7 projektos), izklaidējoši pasākumi, festivāli, koncerti (22 projektos), pārgājiens (1 projektā), grāmatas, manuskripti (5 projektos); projekti ar pētniecisko darbu (8 projektos), izrādes (5 projektos), darbs ar fotomākslu (2 projektos), spēles (2 projektos), tēlniecības darbi (2 projektos). Vairākos projektos tapušas un izdotas kultūrvēsturiski nozīmīgas grāmatas: “Atmiņas no Vecās Vidzemes. Elzas un Rūdolfa stāsts” (700 eksemplāri), “Salacas lībiešu valodas ceļvedis” (500 eksemplāri), “Dzejnieks no Dieva žēlastības – VILIS ZVAIGZNĪTIS dzejā, mākslā un dzīves ceļos” (249 eksemplāri), “Zvārtavas pils” (1000 eksemplāri). Viena projekta realizācijas rezultātā ir sagatavots grāmatas manuskripts “Izzūdošie ciemi Latvijā. “Letes””.

Vecpiebalgas vidusskola sagatavojusi galda spēli “Ceļo kopā ar brāļiem Kaudzītēm”. Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcijā Vecpiebalgas “Vēveros” izgatavots koka ūdens pumpis, kādu to lietoja 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā. Digitālā formātā ir tapis dejas un mūzikas ieraksts “Ziemeļvidzemes danči. Notis. Soļi. Zīmējumi.” Latvijas vēsturisko krogu katalogam sagatavoti apraksti “Vidzemes lauku krogi. Rīgas-Tērbatas lielceļš. Posms Rīga-Straupe.”

Viens no apjomīgākajiem un pamanītākajiem kultūras pasākumiem, kurš sasniedza lielu auditoriju, radīja nopietnu un arī pretrunīgu rezonansi vietējā sabiedrībā, bija projekts “Izstādes “Pretrunu pilns zīmējums un ar gaišredzības iezīmēm” publiskā programma”. Mākslinieka Māra Bišofa daiļradei veltīto projektu īstenoja Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību.

Vairākos projektos parādās veiksmīgi vadības un sadarbības modeļi starp reģiona kultūras iestāžu vadītājiem, darbiniekiem un pieredzējušām valsts mēroga kultūras organizācijām un izpildītājmāksliniekiem. Tie rada pozitīvu vidi augstvērtīgu kultūras procesu un piedāvājuma tapšanai Vidzemē.

VKP projektu īstenošanā pērn līdzdarbojušies 1275 dalībnieki. Savukārt pasākumos piedalījās liels skaits apmeklētāju - 43 365.

“Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programma” būs arī šogad. VPR piedalīsies VKKF konkursā par tiesībām administrēt šo programmu. Ja VPR iesniegtais projekts tiks atbalstīts, tad jau marta sākumā tiks organizēts konkurss un projektu iesniegšana. VKKF Kultūras programma reģionos ir būtiska ar to, ka tā nodrošina iespēju reģiona iedzīvotājiem īstenot savas radošās idejas un kultūras ieceres, stiprinot vietējo kopienu un kopjot reģionam raksturīgās kultūras vērtības.

VPR izsaka pateicību visiem projektu īstenotājiem par projektu realizāciju 2023. gadā. Kopā ir paveikts ļoti daudz! Katrs no projektiem ir devis ieguldījumu. Tie ir veicinājuši vietējo kopienu attīstību ar kultūras aktivitāšu palīdzību, kā arī sekmējuši kultūras mantojuma un vērtību saglabāšanu, tālāk nodošanu un popularizēšanu.

__________

Papildu informācijai: Ieva Zemīte, Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29224494, ieva.zemite PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

.

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) gada nogalē organizētā aptauja, lai noskaidrotu vidzemnieku viedokli par svarīgākajiem kultūras virzieniem reģionā nākamajam gadam, ir kļuvusi par tradīciju. Gandrīz mēnesi, tiešsaistē aizpildot aptaujas anketu, vidzemnieki varēja balsot par to, kas, viņuprāt, būtu svarīgs kultūras jomā Vidzemē 2024. gadā. Trīs vislielāko balsotāju atbalstu saņēmušie kultūras virzieni tiks iekļauti Kultūras programmas projektu konkursa nolikumā.

Aptaujā atbildes sniedza 445 cilvēki. Atbildes apliecina, ka vidzemnieki par svarīgāko kultūras dzīvē ir atzinuši, pirmkārt, Vidzemei raksturīgā nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu (220 jeb 17,5 % respondentu), otrkārt, sabiedrības līdzdalību kultūras procesā – kvalitatīvas kultūras norises vietējo kopienu veidošanai (208 jeb 16,5% respondentu), treškārt, profesionālās nacionālās un starptautiskās mākslas pieejamību Vidzemē (171 jeb 13,6 % respondentu). Aptaujas respondenti pārstāv gandrīz visu Vidzemes kultūrvēsturiskā novada teritoriju, tomēr visaktīvāk viedokli pauduši cilvēki no Valmieras novada (94 jeb 21,1%), tad seko Gulbenes (58 jeb 13%) un Limbažu (50 jeb 11,2 %) novadi.

Respondenti varēja arī brīvā formā rakstīt par to, kam, viņuprāt, būtu jāpievērš uzmanība un kas būtu jānosaka par prioritātēm kultūrā šogad. Vidzemnieki uzsvēra, ka jādomā par kultūrvides attīstību – lauku teritoriju kultūrtelpu aktīva darbība, vides pieejamība dažādām sabiedrības grupām, novadpētniecība, kultūras un valstiskuma apziņa, kultūras procesu nozīme sabiedrības un teritorijas ilgtermiņa attīstībā. Vidzemnieki aktīvi piedalījās aptaujā, un paustie viedokļi bija pārdomāti.

Aptaujas respondenti labprāt atbildēja uz jautājumu, kāda kultūras aktivitāte Latvijā viņus iedvesmoja vai iepriecināja 2023. gadā. Nenoliedzami, aizgājušais gads aizritēja Dziesmu un Deju svētku noskaņās. 2023. gads bija arī Lībiešu mantojuma gads ar tematiskajiem notikumiem, izdevumiem un pētījumiem. Tāpat tika pamanīti un izcelti neskaitāmi 2023. gadā notikušie kultūras pasākumi Latvijā, kuri atstāja lielu iespaidu gan uz apmeklētājiem, gan organizētājiem. Tika pieminēta virkne starptautisko un vietējo festivālu, pilsētas svētku notikumi, grāmatu izdošana, nelieli un lieli kvalitatīvi koncerti, izstādes un tikšanās ar māksliniekiem, izrādes, priekšlasījumi, kino vakari, mājas kafejnīcu dienas, konferences, seno amatu prasmju apzināšana un apguve, neierastu kultūrtelpu un kultūraktivitāšu mijiedarbība un citi. Kāds no atbilžu sniedzējiem kā ierosinājumu rakstīja: “Ikdienā noslēgtu vietu atdzīvināšana kultūras pasākumos.” Cilvēki skaidri izteica savas domas, piemēram – “Bet man patīk tikšanās un sarunas ar kultūras cilvēkiem.” Viņi pauda arī sajūtas –  “Kādi feini festivāli, tirdziņi, pilsētas svētki un vienkārši dažādi nelieli pasākumi kā gaismiņas parkos.” Izskanēja rosinājums domāt par Vidzemes kultūras vērtībām –  "Popularizēt budēļus/ķekatas/bluķa vilkšanu Helovīna vietā” – un  ierosinājums organizēt –  “Kultūrvēsturisku objektu apskates ekskursijas pa vienas dienas maršrutiem vietējiem un citiem interesentiem visos novados.” Atbildēs varēja lasīt, ka kultūras procesi cilvēkus – pārsteidza, iedvesmoja, lika novērtēt un aizdomāties, iepriecināja un iesaistīja. Jāsecina, ka vidzemnieks ir gan prasīgs, gan spēj novērtēt kultūras piedāvājumu. Izteiktie viedokļi saskan ar 2024. gada Valsts kultūrkapitāla fonda “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programmas” mērķiem: 1) veicināt kvalitatīvas kultūras pieejamību latviešu vēsturiskajās zemēs; 2) veicināt latviešu vēsturisko zemju savdabības izzināšanu, saglabāšanu un popularizēšanu.

Paldies visiem par ieguldīto darbu un aptaujas pildīšanu! Paustie viedokļi, ierosinājumi un raksturojumi ir svarīgs materiāls, lai kvalitatīvi sagatavotos jaunajam Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas projektu konkursam, kura izsludināšana iecerēta 2024. gada marta sākumā. Aicinām potenciālos projektu sagatavotājus sākt laicīgi domāt par projektu idejām, sadarbības modeļiem un paredzamajiem rezultātiem!

Jau iepriekš ziņots, ka “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” konkursā tika iesniegti 116 projektu pieteikumi par kopējo finansējuma summu 525 998,20 eiro. No pieteiktajiem projektiem atbalstu guva 59 projekti, to realizācijai tika sadalīti 172 050,00 eiro. Vienam projektam pieprasītais finansējums nedrīkstēja pārsniegt 5% no “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” projektu konkursa pieejamā finansējuma, t.i., 8602,5 EUR.

____________

Papildu informācijai: Ieva Zemīte, Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29224494, ieva.zemite PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

.

Aizvadītajā nedēļā, 15. un 16. februārī, Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Pieejamu tūrisma maršrutu attīstība” (turpmāk – “Access Routes”) ietvaros notika brauciens uz Igauniju, lai iepazītu labās prakses piemērus saistībā ar vides pieejamību kultūras tūrisma objektos. Braucienā devās 30 dalībnieki - pašvaldību tūrisma plānošanas un attīstības nodaļu speciālisti, tūrisma informācijas konsultanti, eksperti no Kurzemes un Vidzemes plānošanas reģioniem, kā arī pārstāvji no invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons".

Vēsturisku celtņu un kultūras vietu piekļūstamība ir nepieciešama ne tikai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, bet arī vecākiem ar mazākiem bērniem un senioriem – visai sabiedrībai kopumā. Brauciena dalībnieki viesojās Tartu un Viru apkārtnē gan no jauna tapušos kultūras tūrisma objektos, gan tādos, kur par vides pieejamību ir domāts, atjaunojot vai pārbūvējot ēkas. Viņi smēlās idejas vides pieejamības uzlabošanai.

Vastselīnas pils. Foto: VPR

Kurzemnieki un vidzemnieki apskatīja Vastselīnas bīskapa pils apmeklētāju centru jeb muzejmāju un Svētceļotāju māju, kuras divos stāvos izvietoto izglītojošo ekspozīciju par viduslaiku svētceļojumu tradīcijām iespējams izzināt, pārvietojoties starp stāviem ar liftu. Ekspozīciju iespējams izpētīt, izmantojot gan redzi, gan tausti. 

Vastselīnas bīskapa pilī Viru novada attīstības centra pārstāve Astrid Org uzrunā iepazīstināja klātesošos ar projekta “Access Routes” ieceri, kā arī ar esošo situāciju vides pieejamības ziņā. Igaunijā arī ne visi tūrisma objekti ir pieejami visiem. Būtu jāstrādā pie tā, lai to kļūtu vairāk, jo Igaunijas statistika liecina, ka 10% no visiem Igaunijas iedzīvotājiem ir ar invaliditāti. Projekta virsmērķis būtu panākt sabiedrības uztveres izmaiņas saistībā ar vides pieejamību un to, ka tā ir svarīga visiem, ne tikai dažiem. Brauciena dalībnieki uzzināja arī par “Vunki Mano” sociālo inovāciju hakatoniem. Ideju maratona tēma 2024. gadā būs vides pieejamība, tiks piesaistītas arī starptautiskas komandas un eksperti. 

   Igaunijas Nacionālais muzejs. Foto: VPR

Ceļš tālāk veda uz Igaunijas Nacionālo muzeju – mūsdienīgu un plašu muzeju, kurš piedāvā drošu un pieejamu vidi dažādām sabiedrības grupām. Ekspozīcijās, kuras atklāj Igaunijas iedzīvotāju dzīvi, ikdienu un sadzīvi laiku lokos, kā arī somugru tautu dzīvi Urālos un citviet, ir ērti pieejama cilvēkiem ratiņkrēslos un ar bērnu ratiem. Muzejā  ir ērtas nobrauktuves, lifti, arī ekspozīciju dizaina risinājums ir tāds, ka eksponāti un apraksti ir izvietoti labi apskatāmā augstumā. Ekspozīcijā ir daudz interaktīvu elementu, kuri padara izziņas procesu īpaši interesantu un aizraujošu. 

Viesošanās Tammistu muižā. Foto: VPR

Pieredzes brauciena pirmās dienas noslēgumā projekta “Access Routes” partneri – Igaunijas Kamera cilvēkiem ar invaliditāti –  iepazīstināja ar paveikto vēsturiskajā Tammistu muižā. Tur tapis mūsdienīgs atbalsta centrs bērniem un jauniešiem ar funkcionāliem traucējumiem. Centrā nodrošina "atelpas brīža" pakalpojumus ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti. Muižas dzīvojamā ēka pielāgota dažādu atbalsta pakalpojumu (piemēram, darbnīcu) īstenošanai jauniešiem, lai palīdzētu viņiem iekļauties darba tirgū. Katru gadu šeit palīdzību un atbalstu saņem vairāki simti cilvēku. Paveiktais, pielāgojot vidi un izveidojot pakalpojumus, ir bijis iespējams, gan pateicoties privātajiem ziedotājiem, gan Igaunijas, Ziemeļvalstu un ES programmu atbalstam.

Ledus laikmeta centrs. Foto: VPR

Pieredzes brauciena dalībnieki apmeklēja arī Ledus laikmeta centru. Tajā daudz domāts par fizisko un informācijas pieejamību dažādām sabiedrības mērķgrupām, lai ikvienam centra apmeklējuma pieredzi padarītu patīkamu un interesantu. Pieejamā un pielāgotā vidē ikviens var uzzināt par ledus laikmeta iestāšanās cēloņiem, izmaiņām Igaunijas dabā daudzu gadu tūkstošu garumā, kā arī klimata pārmaiņu ietekmi.

Valgas-Valkas pilsētas centra apskate. Foto: VPR

Brauciena noslēgumā notika Valgas-Valkas Dvīņu pilsētas centra apskate.   

Par projektu

Interreg Igaunijas-Latvijas programmas 2021.-2027. gadam projekta “Access Routes” (EE-LV00043) atbalstītās aktivitātes īsteno Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijas Kamera cilvēkiem ar invaliditāti, Viru novada attīstības centrs, Dienvidigaunijas Tūrisma klasteris. Vairāk par "Access Routes" projektu un iecerēm ŠEIT. 

_______

Jautājumiem: Ilze Liepa, projekta "Access Routes" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

Šī aktivitāte tiek veikta kā daļa no projekta "Pieejamu tūrisma maršrutu attīstība” (EE-LV00043). Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Interreg Igaunija-Latvija programmas 2021-2027 finansiālu atbalstu. Šī preses ziņa atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

.

Europe Direct Vidzeme sadarbībā ar Vidzemes Augstskolas Studentu apvienību aicina jauniešus uz sarunu pēcpusdienu “Pica ar Eiropas Savienību”. Pasākums notiks 4. martā plkst. 15.00 Vidzemes Augstskolā, Cēsu ielā 4, C229 auditorijā.

Tā laikā jauniešiem būs iespēja uzzināt vairāk par Eiropas Savienību, jauniešu lomu tajā, kā arī to, cik nozīmīga ir jauno vēlētāju dalība Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kas notiks šī gada 8.jūnijā.  Tāpat pasākuma dalībnieki varēs iepazīties ar iespējām, ko studentiem sniedz Eiropas universitāšu alianse E³UDRES², kas izveidota ar mērķi veidot ciešu sadarbību zinātnes, pētniecības, studiju un inovāciju jomās.

Pasākuma noslēgumā aicināsim jauniešus baudīt picu un neformālā gaisotnē diskutēt par sev interesējošām tēmām, kā arī piedalīties mini konkursā.

 Dalība pasākumā – bez maksas.

Aicinām reģistrēties pasākumam elektroniski līdz 1. martam plkst. 16.00 - https://ej.uz/ew2m .

 

Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521 

Vidzemes plānošanas reģions noslēdzis darbu “Erasmus+” programmas projektā Profesionālā pilnveide pārtikas jomas blakusproduktu izmantošanā (ByP4Dev), kura galvenā iecere bija mācību programmas izstrāde pārtikas un lauksaimniecības jomas profesionāļiem, studentiem, absolventiem un citiem interesentiem, lai veicinātu lauksaimniecības un pārtikas sektora blakusproduktu un atlikumvielu efektīvāku izmantošanu jeb valorizāciju. Projekta partneri kopīgi izstrādājuši eksperta profilu, kas viegli integrējams profesionālās izglītības programmās projektā iesaistītajos reģionos Spānijā, Somijā, Grieķijā, Latvijā un Portugālē.

Šāds profils pašreizējās formālās izglītības struktūrās nepastāv un Byp4Dev galvenais mērķis ir tā integrācija profesionālās izglītības programmās, vienlaikus reaģējot uz darba tirgus un bioproduktu ražošanas iespējām un vajadzībām.

Kurss paredzēts profesionālās izglītības un augstskolu studentiem un strādājošiem profesionāļiem, kuri vēlas papildināt savas zināšanas. Tā ilgums ir 55 stundas un kursā tiek apskatīti tādi tēmu bloki kā:

  • aprites ekonomika un bioekonomika;
  • jaunās tendences un tirgus iespējas blakusproduktu izstrādē;
  • lauksaimniecības, lopkopības un pārtikas rūpniecības atlikumvielu valorizācija;
  • valorizācijas tehnoloģijas;
  • biokompozītmateriāli un visaptveroša pieeja resursu izmantošanai, tai skatā biomasas un bioproduktu vērtību ķēdes;
  • biznesa stratēģijas.

Kurss apgūstams pašvadītas mācīšanās ceļā – sev ērtā laikā un vietā, šeit: https://erasmusmoocs.thinkific.com/courses/byp4dev

Plānots, ka šāda profila un tam nepieciešamā mācību satura izstrāde sniegs būtisku ieguldījumu Vidzemes reģiona bioekonomikas attīstībā, uzlabojot uzņēmumu spējas pilnvērtīgi izmantot savā ražošanas procesā radušos blakusproduktus un atlikumvielas, kā arī palīdzot atbalstīt biznesa projektus, kas spēj radīt jaunus produktus un procesus ar augstu pievienoto vērtību.

Kurss 2023. gada rudenī tika testēts Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes bakalaura studiju programmas “Lauksaimniecība” studiju kursa “Bioekonomika lauksaimniecībā” ietvaros, kā arī iekļauts kā ieteicamais materiāls Uzbekistānas ilgtspējīgas bioekonomikas maģistra studiju programmai (BioEcUz) “Bioekonomika”, kas izstrādāta ERASMUS+ ietvaros.

Tāpat 22. februārī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, konferences “Ilgtspējīga lauksaimniecība 2024” ietvaros, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Maija Rieksta prezentēja ne tikai izstrādāto mācību kursu, bet arī projektā sagatavotās politikas rekomendācijas. Tajās ir apkopoti ieteikumi, kā izglītības iestādes, politikas veidotāji, pētniecības institūcijas un biznesa atbalsta organizācijas var veicināt pārtikas un lauksaimniecības sektora blakusproduktu un atlikumvielu efektīvāku izmantošanu, sniedzot ieguldījumu gan dažādu sadarbību veicināšanā, jaunu zināšanu un prasmju apguvē, tai skaitā arī aktualizējot jaunizstrādātā eksperta profila nozīmīgumu.

ByP4Dev līdzfinansē ERASMUS+ sadarbības partnerības profesionālajā izglītībā un apmācībā. Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Vidzemes inovāciju nedēļas konferences DAŽĀDĪBĀ RODAS INOVĀCIJA laikā uzsākta jauna tradīcija un svinīgi godināti vairāki Vidzemes uzņēmēji kategorijās inovācija, ilgtspēja, sociālā atbildība, kā arī piešķirta specbalva. Svarīgi, ka pretendentus izvirzījuši reģiona iedzīvotāji vai pieteikuši paši uzņēmumu pārstāvji.

Inovācija ir dzinulis, kas virza mūsu sabiedrību uz priekšu, tāpēc šogad apbalvosim uzņēmumu, kurš ir viens no līderiem šajā ceļā. Tāpat godināsim  pārmaiņu veidotāju, kurš ar reālām darbībām virzās uz ilgtspējīgu nākotni, kā arī izcilu paraugu tam, kā uzņēmums var pozitīvi ietekmēt sabiedrību," uzsver Ineta Tauriņa, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja.

Vidzemes inovāciju balvu kategorijā “Inovācija” saņem SIA VIRTE Tehnoloģijas

SIA VIRTE Tehnoloģijas ir lielākais plastmasas iekārtu ražošanas uzņēmums Latvijā, atrodas Limbažu novadā, bet eksportē iekārtas uz vairāk kā deviņām valstīm. 

Ilgstoši uzkrājot pieredzi un izmantojot zinātnes pienesumu, uzņēmums attīstījis inovatīvu jaunās paaudzes bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtu tehnoloģiju. Projekts īstenots sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti, izmantojot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vaučeru programmu jeb līdzfinansējumu zinātnisko pētījumu veikšanai. Pētījuma ietvaros tika veikts iekārtas prototipa monitorings fosfora attīrīšanai notekūdeņos, lai maksimāli mazinātu zilaļģu veidošanos gan iekšzemes ūdenstilpnēs, gan Baltijas jūrā.  Arī iepriekš uzņēmums sadarbojies ar pētniekiem, augstu novērtējot rezultātu, kas rodas uzņēmējiem un zinātnei sadarbojoties.

Vidzemes inovāciju balvu kategorijā “Ilgtspēja” saņem SIA “Aloja-Starkelsen”

SIA “Aloja-Starkelsen” ir viens no vadošajiem kartupeļu cietes zīmoliem pasaulē. Uzņēmums ražo ne tikai kartupeļu cieti, bet arī daudz un dažādus citus produktus, kuri pamatā tiek tirgoti bizness-biznesam (B2B) segmentam, lielāko daļu produkcijas eksportējot. Uzņēmums piedāvā augu proteīna koncentrātu pārtikas uzturvērtības celšanai, tostarp arī izmantošanai dzīvnieku barībā. Produktu ražošanā tiek izmantotas ilgtspējīgas ražošanas metodes. Liela daļa no produktiem ir bioloģiski, ko apliecina BIO sertifikāts.

Uzņēmums veicina ilgtspējīgu izejvielu ražošanu. Tā misija ir sadarbībā ar pircējiem izstrādāt zinātnē pamatotus ilgtspējīgus risinājumus ar pēc iespējas mazāku ietekmi uz vidi.

Vidzemes inovāciju balvu kategorijā “Sociālā atbildība” saņem SIA “Valmiermuižas alus”

Valmiermuižas alus darītava aktīvi atbalsta Valmiermuižas kultūras biedrības pasākumus un projektus, tādējādi attīstot labvēlīgu ekonomisko, sociālo un kultūrvidi Valmiermuižā. Valmiermuižas alus darītava ik gadu ziedo resursus – gan finanšu, gan cilvēkresursus vietējo pasākumu organizēšanai, tostarp iet talkā, palīdzot īstenot pasākumu publicitātes un mārketinga aktivitātes.

Ar tādiem pasākumiem, kā, piemēram, gadskārtu svinības un tirdziņš "Gardu muti", brīvdabas kino vakari, dzīvās mūzikas koncerti, teātra izrādes, kopienas pasākumi un citiem vietas attīstības projektiem vietējā kopiena tiek saliedēta, vieta atgūst dzīvību,  bet vietas vārds tiek cildināts arvien plašākā apkārtnē.

Vidzemes inovāciju specbalvu saņem Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI)

AREI pētnieku pētījums "Progresīva zemkopības sistēma kā pamats vidi saudzējošai un efektīvai Latvijas augkopībai" atzīts par aizvadītā gada vienu no nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas zinātnē. Pētījums rosina lauksaimnieku saimniekot atbildīgi, rūpējoties par vidi, vienlaikus saglabājot augstu ražu un labu peļņu.

Četru gadu garumā pētījumā iesaistījušies vairākas saimniecības un kooperatīvi.

Pētījumā izdarīti secinājumi, kā samazināt slāpekļa noplūdi no lauka, kādu efektu dod augu maiņas uz lauka, kā piesaistīt slāpekli no atmosfēras un pierādīta pozitīvā uztvērējaugu ietekme.

Pētījums ir ļoti noderīgs, uz to skatoties arī klimata pārmaiņu un Eiropas zaļā kursā ietvaros.

Tāpat AREI pētnieki jau daudzu gadu garumā ir veiksmīgi sadarbojušies ar dažādiem uzņēmumiem jaunu produktu radīšanā, tādējādi sniedzot atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai.

Balvai kopā pieteikti 21 pretendents, t.sk.: SIA “ThermalTec”; SIA “V.L.T.”; SIA “AVOTI”; Baskāju taka, dizaina parks Tīnūžos, Ingūna Bedikere; SIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca”; SIA “PEPI RER”; SIA “IEBER.LV”;  SIA “Digital business”;  SIA “LĪVS AM”; SIA “VUDLANDE”;  SIA N.Bomja maiznīca "Lielezers";  SIA Arisa; Akciju Sabiedrība “Smiltenes piens”;  Zemnieku saimniecība “Kalnstrīķi-1”; SIA "LETARI"; SIA "Baltic Block";  SIA “Virte Tehnoloģijas”; SIA “Designed to Live Ortopēdija”.

Svarīgi, ka līdz ar Vidzemes inovāciju balvas pasniegšanu, nominantiem sniegta unikāla iespēja izmantot izstrādāto Vidzemes uzņēmējdarbības vides atpazīstamības zīmi – grafisku simbolu, kas kalpos uzņēmēju un uzņēmējdarbības vides pozicionēšanai reģionā, stiprinot Vidzemes tēlu vietējā un ārvalstu tirgū uzņēmējdarbības jomā. Atpazīstamības zīme tiks lietota kā kvalitātes un augsta novērtējuma apliecinājums Vidzemes reģiona uzņēmējiem.

Vairāk informācijas: Ineta Tauriņa, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Š.g. 6. martā plkst. 10.00 (pēc Latvijas laika) aicinām piedalīties vebinārā, kura apmeklētāju rindās būs ūdeņraža jomas pārstāvji no dažādām Eiropas Savienības valstīm, un kuri šoreiz pulcēsies, lai iepazītos ar situāciju Latvijā. Stundu garajā pasākumā tiks sniegta koncentrēta informācija par to, cik lielā mērā ūdeņradis tiek izmantots transporta nozarē Latvijā un kādas iniciatīvas līdz šim Latvijā īstenotas.

Uz pasākumu aicināti arī interesenti no Latvijas; pasākuma norise angļu valodā; dalība bez maksas, ar iepriekšēju reģistrēšanos.

>> PASĀKUMA PROGRAMMA 

>> REĢISTRĒŠANĀS (dalība jāreģistrē vienu reizi;  turpmāk uz norādīto epasta adresi tiks nosūtīta informācija par visiem nākamajiem pasākumiem un tēmām, kā arī pieslēgšanās saite).

Vebinārs ir viens no starptautiskā projekta HyTruck organizētajiem pasākumiem, kas jau vairāk nekā pusgadu notiek ik mēnesi un tiešsaistē pulcē profesionāļus no visas Eiropas, lai apmainītos novitātēm un zināšanām ar ūdeņradi saistītos jautājumos. Tiek uzklausīti dažādu starptautisku ekspertu un praktiķu viedokļi un vērojumi, lai analizētu ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveides potenciālu un identificētu aspektus, ar kuriem jārēķinās šāda tīkla plānošanas un ieviešanas procesā. Interesi par vebināriem līdz šim pauduši jau vismaz 100 interesentu no dažādām Eiropas valstīm.

Pilnvērtīgai diskusijai, 6. marta vebinārā Latvijas Ūdeņraža asociācijas valdes loceklis Aivars Starikovs iepazīstinās nozares pārstāvjus ar Eiropas Savienības finansētajiem ūdeņraža projektiem un pilotaktivitātēm transporta nozarē Latvijā. Vebināra auditorijai tiks atklāti galvenie secinājumi, kas radušies pēc tam, kad izmēģināta pirmā ūdeņraža uzpildes stacija Rīgā (H2Nodes), kā arī tiks sniegta informācija par starptautiskās lidostas “Rīga” nākotnes plāniem, kas cieši saistīti ar starptautiska projekta “BSR HyAirport” īstenošanu kopā ar citām organizācijām (lidostām, lidsabiedrībām, pētniecības iestādēm un tehnoloģiju uzņēmumiem), lai liktu pamatus aviācijas sektora pārejai uz atjaunīgo enerģiju. Projekta mērķis ir radīt priekšnosacījumus lidostu infrastruktūras pielāgošanai ar ūdeņradi darbināmu gaisa kuģu lidojumiem, sagatavot lidostas zaļā ūdeņraža uzglabāšanai, apstrādei un piegādei kā nākotnes enerģijas avotam aviācijā.

Secīgi, vebinārā  ar Latvijas iniciatīvām turpinās iepazīstināt arī SIA “H2Latvia” valdes priekšsēdētājs Kaspars Liepiņš, kurš pastāstīs par Latvijas Ūdeņraža alianses – sadarbības platformas ūdeņraža ekosistēmas spēlētājiem – darbību. Dzirdēsim atziņas par nesen veiktu aptauju rezultātiem, ar kuru starpniecību noskaidrota sabiedrības attieksme jautājumā par ūdeņradi kā alternatīvas degvielas veidu, kā arī tiks sniegta informācija par pētījumu programmām Latvijā.

Vebinārs ir viena no aktivitātēm, kuru realizē HyTruck konsorcijs; partnerības virsmērķis ir strādāt pie starptautiska ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveides kravas transportlīdzekļiem Baltijas jūras reģionā. Projekta laikā tiks izstrādāts digitāls telpiskās plānošanas rīks un novērtēšanas modelis ūdeņraža uzpildes staciju tīkla plānošanai. Tāpat tiks sagatavoti priekšlikumi par vienota tehnoloģiskā standarta ieviešanu sistēmas pilnvērtīgai darbībai, kā arī tiks izstrādātas vadlīnijas publiskajam sektoram infrastruktūras sekmīgai plānošanai. Tiks izveidota tiešsaistes vienas pieturas aģentūra, kā arī pieciem pilotreģioniem tiks sagatavota telpiskās plānošanas koncepcija ūdeņraža uzpildes staciju izvietošanai, izmantojot projekta ietvaros izstrādātos rīkus. Viens no pilotreģioniem būs arī Vidzemes plānošanas reģions. Pārējie – reģioni Vācijā, Polijā, Lietuvā un Somijā.

Nākamais vebinārs plānots š.g. 3. aprīlī.

Par HyTruck projektu

Projektā “HyTruck” (pilnais projekta nosaukums – “Starptautiska ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveide kravas automobiļiem”) iesaistījušies partneri no Vācijas, Lietuvas, Polijas, Igaunijas, Zviedrijas un Somijas; Latviju projektā pārstāv Vidzemes plānošanas reģions.

Projekts “HyTruck” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas ietvaros no 2023. gada līdz 2025. gadam. Tā mērķis – atbalstīt valsts institūcijas starptautiska ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveidē kravas automobiļiem Ziemeļjūras-Baltijas jūras TEN-T koridora austrumu daļā, par pamatu ņemot saskaņotus jeb vienotus starptautiskus tehnoloģiskos standartus.

Plašāka informācija par “HyTruck” projektu: https://interreg-baltic.eu/project/hytruck/.

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vebināru koncepts un organizēšana: projekta “HyTruck” konsorcija un Somijas uzņēmuma CLIC Innovation Oy pārstāvis Oleg Todorov (oleg.todorov PIE clicinnovation PUNKTS fi)

Jautājumiem par 6. marta vebināra saturu: Krista Pētersone, projekta “HyTruck” eksperte Vidzemes plānošanas reģionā, krista.petersone PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Š.g. 23. februārī Cēsīs pulcējās preču piegāžu nozares pārstāvji, pašvaldību speciālisti un zinātniski pētniecisko institūciju darbinieki, lai diskutētu par t.s. “pēdējās jūdzes” piegādes izaicinājumiem lauku telpā un pilsētās Vidzemē. Klātesošie novērtēja informāciju par Spotlog projektu un tajā identificētajām labajām praksēm, kā arī ar interesi uzklausīja arī vietējo uzņēmumu un zinātnisko institūciju piemērus par piegāžu organizēšanu, piemērojoties vietas specifikai un dažādiem individuāliem raksturlielumiem. Diskusijas raisījās par risinājumu mērogiem un pielietošanu Vidzemē. Pasākuma organizatori bija gandarīti dzirdēt arī aktīvas un kvalitatīvas diskusijas starp biznesa un pētniecības sektoriem. Savukārt pašvaldību pārstāvji novērtēja iespēju satikties ar pakalpojuma sniedzējiem, diskusijas turpinājās arī tīklošanās pusdienu laikā.

Projekta eksperte Zane Pīpkalēja pastāstīja vairāk par Vidzemes plānošanas reģiona īstenošanā esošo projektu Spotlog  un tā galvenajām aktivitātēm. Tāpat klātesošie tika informēti par sektora attīstībā ieinteresēto pušu iespējām iesaistīties turpmākajās projekta aktivitātēs, t.sk. gan satura veidošanā, gan arī aicinot apmeklēt citas tikšanās savstarpējai pieredzes un zināšanas apmaiņai.

Būtisks Interreg Europe programmas īstenoto projektu ieguvums ir iespēja dzirdēt citu valstu pieredzi problēmrisinājumu meklējumiem. Ņemot vērā, ka projekta partnerībā ir gan lielākas, gan mazākas pilsētas un reģioni, t.sk. ir atšķirīgi sabiedrības raksturlielumi un dažādas brieduma pakāpes – šī daudzveidīgā pieredze ir noderīga, un lielā mērā pārnesama arī uz Vidzemi.

Projekta eksperte pastāstīja par labās prakses piemēriem Rimini pilsētā Itālijā, Pilavā un Gdiņā Polijā, akcentējot pēdējās jūdzes nodrošināšanas iespējas gan pilsētās, gan attālākās reģiona teritorijās. Rimini pašvaldība mērķtiecīgi izbūvē gājējiem un velobraucējiem draudzīgu infrastruktūru, lai atbrīvotu pilsētu no autotransporta. Motivējot iedzīvotājus paradumu maiņai, attīstīts arī velosipēdu nomas punkts, kur pieejami dažādi velosipēdi (arī e-velosipēdi un kravu velosipēdi), kā arī iespējams tos remontēt. Rimini pašvaldība iecerējusi attīstīt arī loģistikas centru, no kura preču piegādi plānots organizēt, izmantojot kravu velosipēdus. Savukārt Pilavā, Polijā transporta mezgls tiek uzskatīts par centrālo punktu, kurā tiek veidoti dažādi pakalpojumi. Gdiņā, Polijā pašvaldība saviem iedzīvotājiem nodrošina bezmaksas velosipēdu nomu, kā arī subsidē kravas velosipēdu iegādi.

DPD Latvija pārstāve Dita Mirbaha klātesošos iepazīstināja ar pētījumu par e-komercijas trendiem 2023. gadā, atklājot būtiskākos raksturlielumus par iedzīvotājiem, kas iepērkas interneta veikalos salīdzinājumā ar vidējiem datiem Eiropā. Kā pētījumā norādīts – 64% no Latvijas iedzīvotājiem iepērkas internetā, savukārt 45% no tiem iepērkas regulāri, t.i. vairākas reizes mēnesī un bieži ir konkrētu internetveikalu regulārie klienti. Statistikas datu rezultāti liecina, ka Covid pandēmijas laikā būtiski palielinājies internetveikalu klientu skaits, un paradumi pēc pandēmijas beigšanās nostiprinājušies. Visstraujāk tirdzniecība internetā pieaugusi medicīnas sektorā. Būtiskākais iemesls, kāpēc cilvēki iepērkas internetā – iespēja ietaupīt līdzekļus un laiku, turklāt 30% uzskata, ka šis ir videi draudzīgāks iepirkšanās veids. Bezmaksas piegādes ir ļoti svarīgs faktors pircēju izvēlē, kas motivē pieņemt lēmumu par pirkuma veikšanu. Iecienītākais veids pirkumu saņemšanai joprojām ir paku skapis – to atzīmējuši 69% pētījuma dalībnieku.

DPD Latvija autoparkā šobrīd ir 39 elektrobusi, un ir izbūvēti 40 uzlādes punkti. Līdz 2030. gadam uzņēmums apņēmies Rīgu un Pierīgu apkalpot vienīgi ar elektrobusiem. Kā norādīja uzņēmuma pārstāve – jāņem vērā, ka šāds transportlīdzekļu veids piemērots īsām distancēm, un tā izmantošanu regulē arī āra temperatūra.  Šobrīd piegādes transports aprīkots ar gaisa kvalitātes mērīšanas sensoriem un saņemtie dati tiek nodoti pašvaldības rīcībā ikdienas darbam.  

Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvis Valērijs Skribans pasākuma dalībniekus ieinteresēja ar informāciju par videi draudzīgiem transporta risinājumiem, t.sk. par īstenošanā esošu projektu TRANS4ECO, kas vērsts  uz pēdējās jūdzes preču sadales ilgtspējīgu un videi draudzīgu pakalpojumu ieviešanai modeļa izstrādi Latvijā.

Eksperts atgādināja, ka no 2035. gada būs aizliegts ražot automašīnas ar tradicionālajiem iekšdedzes dzinējiem, un jau šobrīd nepieciešams veikt darbības pārejai. Skribans norādīja, ka uzņēmēji ar šo situāciju vieni paši galā netiks. Viņš atzina, ka jau šobrīd novērojama aktīva diskusija starp uzņēmējiem un zinātnisko sektoru – tie apmainās ar jaunākajiem faktiem, diskutē par nākotnes tendencēm un gatavību pārmaiņām; diskusijās arvien vairāk tiek vērsta uzmanība uz ūdeņradi kā alternatīvo degvielas veidu – īpaši kravu pārvadājumos. Kā eksperts norāda – līdz ar izmaiņām transporta nozarē, ir paredzama Latvijas tautsaimniecības stukturālā transformācija un ir iespējama arī transporta nozares uzņēmumu darbības modeļu maiņa. Skribans uzskata, ka pašvaldības ir būtisks spēlētājs infrastruktūras attīstībā.

Ilze Lukstiņa, Rīgas Tehniskās universitātes pētniece skaidroja atšķirības starp viedo pilsētu, viedo pašvaldību un viedo ciemu, akcentējot tieši pēdējā raksturlieluma ietekmi uz kopienas dzīves kvalitātes uzlabojumiem, kas skar arī pēdējās jūdzes piegādes pakalpojumu nodrošināšanu. Pašvaldība sadarbības modelī uzskatāma par starpnieku tehnoloģiju pārnesei uz konkrētām vietām problēmu risināšanai, turklāt jāņem vērā, ka inovācijas ir vajadzībās balstīti risinājumi un tās iespējams radīt vienīgi sadarbībā. Pasvītrojot vietējās kopienas iespējas, klātesošajiem tika atgādināts par salīdzinoši nesen kādas kopienas iniciētu aktivitāti “Aizved mani” soliņš. Eksperte uzskata, ka šādu iniciatīvu iespējams attīstīt ar tehnoloģiskiem risinājumiem. Tāpat eksperte dalījās informācijā par RAPTOR iniciatīvu, kas paredz, ka jebkura pilsēta var pieteikt savu mobilitātes izaicinājumu un platformā tiek piedāvāti inovācijas uzņēmumi, kas šo problēmu varētu palīdzēt atrisināt.

Preču piegādes pakalpojumi attīstās līdz ar pieaugošo pieprasījumu, kas ļauj uzņēmumiem specializēties, piedāvājot atšķirīgus pakalpojumus. Tā piemēram, Armands no SmartPost Itella pastāstīja par paku skapjiem, kas tiek izvietoti iekštelpās, nodrošinot konstantu temperatūru, kādā preces glabājas. Uzņēmums koncentrējas uz infrastruktūras attīstību vietās, kur iedzīvotāji palikuši bez alternatīvām, piemēram, slēgtas pasta nodaļas. Būtiskākā problēma – atrast telpas, kur paku skapjus izvietot.

Savukārt IzziPizi piegādes uzņēmums vairāk koncentrējas uz tādu paku skapju ierīkošanu, kas ir piemēroti dažādu pārtikas produktu nogādāšanai līdz klientam, turklāt pakalpojums tiek nodrošināts ar t.s. pūļa piegādes starpniecību – pārvadājumos tiek iesaistīti dažādi uzņēmumi, kas atbilst tehniskajām prasībām drošai pārtikas produktu pārvadāšanai. Kā pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Rolands Dzenis, šobrīd izbūvēti jau 3 paku skapji – Āgenskalnā, Dundagā un Tukumā, kur pēdējā vietā projekta realizēšanā iesaistījusies arī pašvaldība, piedāvājot bez maksas vietu. Kā atzina uzņēmuma pārstāvis, nozīmīga bijusi sadarbība ar Latvijas Pastu tehnoloģijas izzināšanai un piemērotākā risinājuma meklējumos.

Pasākums tika organizēts Interreg Europe programmas 2021-2027 līdzfinansētā projekta “SPOTLOG” ietvaros. Projekta galvenais mērķis ir iesaistīt vietējās kopienas sociāli atbildīgu loģistikas sistēmu izveidē, kur vien iespējams, balstoties uz nulles oglekļa emisijām, saprātīgi izmantojot visus pieejamos resursus un izmantojot preču un pasažieru transporta pakalpojumu digitalizācijas iespējas.

Plašāka informācija par projektu Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļa vietnē  un https://www.interregeurope.eu/spotlog.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Aicinām iepazīties ar informācijas apkopojumu, kas vēsta par pieredzi un zināšanām, kas tiek identificētas un uzkrātas SPOTLOG projektā, tā īstenošanā iesaistoties astoņām Eiropas Savienības valstīm. Partnervalstis vieno kopīgs mērķis – akcentēt pēdējās jūdzes mobilitātes izaicinājumus transporta sektorā gan pilsētās, gan lauku teritorijās.

 

Lasiet pārskatu par konsorcija tikšanos Itālijā 2023. gada nogalē, kurā tiek iepazīta Rimini pilsētas pieredze urbānās ainavas izmaiņu veicināšanā, lai kūrortpilsētu padarītu gājējiem un velobraucējiem draudzīgu, pilnībā atsakoties no automašīnu satiksmes centrā un piejūras zonā. Liels uzsvars un vairākas iniciatīvas Rimini realizētas tieši saistībā ar kravas velosipēdu popularizēšanu kā pēdējās jūdzes piegādes risinājumu. Tikšanās laikā notika plaša pieredzes apmaiņa valstu starpā. Par mobilitātes risinājumiem plašāk lasiet projekta informācijas apkopojumā jeb t.s. ziņu lapā.

Izdevumā detalizēti izklāstīts par organizētajām ieinteresēto pušu sanāksmēm vairākās projekta partnervalstīs. To laikā tika aktualizēta no jauna problēma ar pieaugošo preču pārvadājumu apmēru, kas ir ne tikai videi kaitīgi, bet arī ietekmē uzņēmuma kopējo peļņu – kompleksa problēma uzņēmējiem. Sektora pārstāvji meklē sadarbības punktus tās risināšanai gan valsts pārvaldē, gan zinātniskajā sektorā, jo tuvākajā nākotnē to darbību ietekmē arī Zaļā kursa ietvaros izvirzītie ambiciozie mērķi, kas nozarei jāņem vērā.

Lasiet arī par pasākumu Latvijā, kas 23. februārī Cēsīs pulcēja vadošos preču piegādes pakalpojuma sniedzējus, zinātniskā sektora pārstāvjus un pašvaldības, lai diskutētu, kādi izaicinājumi un novitātes sagaidāmas šajā jautājumā.

Informatīvā ziņu lapa lasāma šajā saitē: https://lnkd.in/eZfZ-azt

Aicinām reģistrēties ziņu lapas saņemšanai e-pasta kastītē šajā saitē: https://lnkd.in/edpasz8y

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv